Egyéb kategória

15 praktika, amivel rengeteget spóroltok a fürdőszobában és a konyhában

A tudatos életmódot nemcsak a pénztárcátok, hanem az egészségetek is megérzi. Olyan tapasztalatokról mesélek nektek, amelyekkel elkerülhetitek a túlfogyasztást mosás, fürdés, hajmosás vagy mosogatás közben.
vous - 2015.11.27.
15 praktika, amivel rengeteget spóroltok a fürdőszobában és a konyhában

A következőkben a saját tapasztalataimat osztom meg veletek. Azt vallom, hogy a minőség a lényeg és nem a mennyiség, ezt már korábban kifejtettem a spórolási kisokos kapcsán, amelyet ide kattintva érhettek el.

Spóroljatok a kézmosással! Na, nem úgy!

1. A tökéletes kézmosás videónkból már tudjátok, hogyan a leghatásosabb a kézmosás. Ám attól, hogy három adagnyi szappant nyomtok a tenyeretekbe, még nem biztos, hogy alaposabban is mostátok meg.

2. Bár én nem vagyok híve a túlzott fertőtlenítésnek, mert alapvetően a szervezetünk – ha karban tartjuk és ügyelünk a külső-belső harmóniánkra – bőven megvéd minket kisebb baci- vagy vírustámadásoktól.

3. Válasszatok jobb minőségű utántöltős szappant (vagy mosogatószert). Ezek felvizezve is bőven jól habzanak.

4. Arra figyeljetek, hogy minden utántöltés előtt forró vízzel mossátok ki az adagolót és a nyomóka tetejét is, mert azon is megtelepedhetnek a bacik.

5. Viszont ha a környezetünkben betegek vannak, vagy pusztán egy hosszabb tömegközlekedés után szeretnétek megszabadulni több ember által összehordott baciktól, használjatok alkoholos fertőtlenítő szert, az hatékonyan elpusztít minden kórokozót.

Mosogassatok okosan!

Nagy mumusom a mosogatás, de szerintem nem vagyok egyedül. Van egy tippem:

6. Ha mindent elöblítetek evés után és úgy rakjátok a csapba, később nem kell sikálni a rászáradt maradékot. Az én módszeremmel nagyjából 5 másodperc alatt moshattok el egy tányért, az előöblítés nélkül viszont akár 2 percig is tarthat egy tányér elmosogatása.

Nyilván attól is függ, ki milyen tempóban mosogat. Mivel én utálok, ezért nálam kialakult ez az elöblítéses módszer, így a nap végén könnyebb dolgom van. Persze tiszteletem annak, aki egyből el is mossa a szennyes edényeket.

A drágább mosószer nem feltétlenül jobb – Praktikák mosáshoz

A mosószerek háza táján már történtek kutatások azzal kapcsolatban, hogy bizony a drágább szer nem feltétlenül jobb.

7. Ha van időtök, nézzetek utána az összetevőknek. Ha megegyezik az olcsóbb a drágáéval, próbáljátok ki az előbbit!

Ismerkedjetek meg a bio mosás világával is, teszteljétek a mosódiót, fehér ruhákhoz a mosószódát.

Ezek a mosószerek – azon túl, hogy olcsóbbak is hosszú távon – kevésbé váltanak ki allergiás reakciót és a környezetet is kevésbé szennyezik.

8. Arra viszont figyeljetek, hogy mosószódához használjatok ecetes öblítést is, mert kiül a mosógép dobjára a fehér máz, ami köztudottan nem tesz jót a fűtőszálnak. Az ecet illata elpárolog mosás közben.

9. Ha szeretnétek finom illatot varázsolni a ruháknak, vegyetek bioboltban természetes illóolajokat! Kaphatóak különböző virágillatúak is, de az általam kedvelt teafaolaj antibakteriális hatása miatt tökéletes alsóneműk, zoknik mosásához.

10. Az ecetet ékszertisztításra is használhatjátok, erről is készítettünk egy videót.

Én felváltva alkalmazom az előbb leírt praktikákat, attól függően, hogy mit kell mosnom.

11. Energiát takaríthattok meg a mosógép ecetes átöblítésével is. Tisztítsátok meg a masinát időnként a vízkőtől is. Öntsetek a mosószer és öblítő tartályába is ecetet, és indítsatok el egy mosást 60 fokon. Ha bírja a mosógép, egy 95 fokos mosás elpusztítja a bacikat is. A gépben maradt baktériumok miatt nemcsak büdös marad a mosógépetek és a ruhátok, de bizony nem is lesz tiszta a ruha, csak látszólag.

Ezzel a praktikával azt éritek el, hogy egyrészt a későbbiekben kevesebb energiát fogyaszt a gép a víz felmelegítéséhez, másrészt fertőtlenítve is lesz. Szintén kutatások bizonyítják, hogy bőven elég 30 fokon mosni, 40 fokon ugyanolyan a mosás alapossága, ellenben több áramot fogyaszt a masina.

12. További evidens módszer, ám könnyen kimehet a fejetekből, hogy amikor csak tudjátok, rakjátok tele a mosógépet. Attól, hogy fele adag ruhát teszünk be mosáskor, még ugyanannyi áram és víz fogy, kivéve, ha nincs speciális, féladagos program a gépen.

A WC-ben is…

A vécé vízöblítése is rengeteg vizet fogyaszt. Egy nem víztakarékos tartály átlagosan 10 litert/öblítés, egy víztakarékos körülbelül 5–8 liter/öblítés. Rettenetesen sok ivóvíz megy így pocsékba, azon túl a pénztárcánk is megsínyli.

13. Váltsatok át víztakarékos tartályra, néhány ezer forintért lehet kapni, pár hónap alatt visszahozza az árát egy átlagos háztartásban.

Női praktikák a szépítkezésben

14. Másik mumusunkhoz, a borotválkozáshoz szintén nem kell víz. Mindig tusolás után lássatok neki, mert olyankor pihe-puha lesz a bőrötök. Elég egy csepp hajbalzsam, kenjétek szét a borotválandó testrészen, és lássatok csodát! Siklik majd a bőrötökön a borotva.

15. Ez még nem minden! Gondoltatok már arra, hogy hajmosás közben, amíg samponozzátok, zárjátok el a vizet, vagy alapjaiban kevésbé erős vízsugárral tusoljatok? A vécétartályhoz hasonlóan a tusolás és fürdés, fogmosás közben elfolyt víz is rengeteg, hát még pénzbe átszámolva!

Forrás:
Karácsonyi Anna

Hogyan használjátok a fenti szereket?

Ablaktisztító folyadék

Az alapanyagokat kapásból egy üres szórófejes flakonba öntsétek, és rázzátok össze. A következő alkalmakkor mindig rázzátok fel a folyadékot, mert a keményítő leülhet a palack aljára. Fújjátok a tisztítandó üvegfelületre, majd nem fényes anyagú újságpapírral töröljétek csillogósra az ablakaitokat.

Univerzális tisztító

Pár darab narancsot hámozzatok meg, a héjakat helyezzétek egy befőttesüvegbe, öntsétek rá az ecetet és pár hétig hagyjátok állni. Ezzel a koncentrátummal áttörölhetitek a só által kimart bőrcipőt, vízkőoldóként a fürdőszobában is használhatjátok, de penészedésgátló hatása is van, így a konyhátok és a fürdőszobátok védőkencéje lehet ez a természetes szer. Mosáshoz adagolva remek folttisztító, antibakteriális hatású.

Jógamatrac-tisztító

Ezzel a sprayvel minden olyan felületet le tudtok fertőtleníteni, ami a mindennapos használat során hajlamos lehet a baktériumok és gombák otthonává válni. A legtöbb jógamatrac anyagából kiindulva antiszeptikus, de persze néha nem árt egy kis frissítés. Ilyenkor pumpáljatok rá egy kis szert, és hagyjátok a levegőn megszáradni. Használhatjátok a mindennapi tárgyak fertőtlenítésére, vattára, textilre, papírtörlőre fújva fülbevalót, telefont, billentyűzetet törölhettek át. Figyeljetek azonban oda, nehogy károsítsa a bio tisztítószeretek az anyag felületét.

Ajánlott cikkek