Para: elfogyhat a kávé és eltűnhet a banán!

Para: elfogyhat a kávé és eltűnhet a banán!

Elképzelni is nehéz, de nagyon úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás a gyerekeink életét már biztosan befolyásolja majd. Na, fogadjunk, hogy a globális felmelegedésről nektek sem a kávé jutott eszetekbe. Megmutatom, hol az összefüggés a kettő között.

Kávéimádóként sokkolt a hír, hogy záros határidőn belül kávéhiányban szenvedhet majd a világ, ha nem jelentkezik javulás az éghajlatváltozásban. A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF új jelentését Vihar előtti csend címen publikálta, melyben olyan világszerte népszerű mezőgazdasági termékeken keresztül mutatják be, mi várhat ránk, mint például a kávé, a narancs vagy a banán.

A jelentés kiemeli, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátását nem korlátozzák időben és megfelelő mennyiségben (amely a globális felmelegedést is okozza), akkor a ma igen gyakran fogyasztott élelmiszerek, termékek egy részéhez nehezebb lesz hozzájutni. Ezzel együtt pedig az áruk is nőni fog.

Thilo Pommerening, a WWF Németország éghajlatváltozási szakértője elmondta, hogy a termeléscsökkentéssel érintett országoknak abban kéne segítséget kapniuk, hogy alkalmazkodni tudjanak az éghajlatváltozásokhoz.

Forrás:
Pixabay

Mi lesz a kávéval?


Brazília és Vietnam a két ország, amely a világ kávétermelésének 50%-át adja. Viszont a 21. század közepére az ottani földek nagy része termelésre nem lesz alkalmas a folyamatosan (és drasztikusan) növekvő vízhiány miatt.

És a banánnal, meg a naranccsal?!

A banán a világon a legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, melyre – nem meglepő módon – nagy hatással van a meleg időjárás, az áradások és viharok. Ezek az éghajlati tényezők nagyban befolyásolják a gombák elterjedését, a növényeket betegség ellen folyamatosan védeni hatalmas költség. A WWF szerint Kolumbiában 2060-ra a banántermelésre alkalmas földek 60%-a eltűnhet.
A legtöbb narancs Brazíliából származik, a narancstermelés 80%-át Sao Paulo egyedüli államként adja. Csakúgy, mint a kávénál, itt is a vízhiány, az aszály jelenti a legnagyobb problémát.

Pommerening szerint:

Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezőgazdasági termékekre összpontosított. Az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai azonban még nincsenek áttekintő módon felmérve, pedig ezzel sürgősen foglalkoznunk kell.

Ha kíváncsiak vagytok, milyen sors vár a mogyoróra, vagy elolvasnátok a jelentés további részleteit, itt megtehetitek!