Egyéb kategória

A burlesque érzéki művészete – Combfix, fűző és tollas legyező egy budapesti stúdióban

Ugye nektek is van olyan ismerősötök, akiről szinte sugárzik, hogy ízig-vérig?
Kíváncsi voltam, miben is rejlik ez a dolog. Pontosabban, hogyan lehet kihozni bárkiből a femme fatale-t? Erre a kérdésre a választ nem is tudtam volna jobb helyen keresni, mint a Budapest belvárosában található Dollhouse Boudoirban, ahol olyan szuper női mozgásformákat és workshopokat kínálnak, mint például a rúdtánc, a beautyrobic, és persze a burlesque.

vous - 2015.12.08.
A burlesque érzéki művészete – Combfix, fűző és tollas legyező egy budapesti stúdióban

A Pirner Alma által vezetett népszerű táncstúdióba lépve rögtön láttam, hogy gyönyörű fotók fognak készülni. Tágas, világos terem, púderrózsaszínűre festett, elegánsan díszített falak, és persze a fésülködőasztal… szinte adja magát a hely, hogy a női lélek itt átlényegüljön egy másik, addig csak rejtett dimenziójába.

Aztán megérkezett a modellem is, véletlenül pont az a típusú hölgyemény, akiről a bevezetőm elején tettem említést. Nemesvári Krisztina, Cofi történetesen rúdtáncbajnok, és -oktató a stúdióban. Ő mutatta be nekem, hogyan készül el egy burlesque-díva, mik a műfaj legfontosabb elemei, és persze azt is, hogy kell mozogni a felöltött szerepben a közönség előtt.

Forrás:
Molnár Anikó

A műfajt Magyarországra elsőként Pirner Alma hozta. Külföldi előadóművészi tapasztalataiból, könyvekből, videókból építette fel a Dollhouse-ban oktatott anyagot.
A burlesque iránt érdeklődő hölgyek nem feltétlenül azzal a céllal ékeznek, hogy előadásokon vegyenek részt, vagy otthon párjukat ajándékozzák meg néhány újonnan eltanult erotikus mozdulattal – bár kétségtelen, hogy az itt megszerzett tudást mindenki a maga módján építi bele a hétköznapjaiba.

Forrás:
Molnár Anikó

A felkészülés első eleme természetesen a hangsúlyos smink elkészítése: hatalmas pillák, arcpír, erős tusvonal és vörös szín minden mennyiségben.

Forrás:
Molnár Anikó

A tanfolyamon a smink elkészítésével a különböző szépségápolási praktikák elsajátítása is a cél. A hétköznapokban is hasznosíthatjuk ezeket, hiszen nem mindenki tudja, hogy kell felragasztani a műszempillákat vagy szabályos tusvonalat húzni.

Forrás:
Molnár Anikó

Nem csak a sminkelésben tanulhatunk új dolgokat: azt is megtudhatjuk, milyen fehérnemű passzol az alakunkhoz, és egyáltalán, hogyan hordjuk helyesen a fehérneműket. Én például Cofitól tudtam meg, hogy harisnyatartóhoz nem szabad csipkés combfixet felvenni.

Forrás:
Molnár Anikó

A fűző gyors felvételéhez nem csak az elmúlt századokban kellett a segítő kéz. Lássuk be, hogy csodás tartást ajándékoz viselőjének, de azért a mai rohanó világban igencsak furcsa lenne, ha mindennapi viseletünk részét képezné. Ezért olyan különleges minden olyan alkalom, amikor mégis felölthetjük.

Forrás:
Molnár Anikó

Semmi kétség afelől, hogy abban a pillanatban, ahogy felkerül a gyönyörű fűző és a combfix, viselője mintha átalakulna egy megközelíthetetlen dívává.

Forrás:
Molnár Anikó

Nem titok, hogy a tanfolyam egyik legfontosabb célja, hogy a nők megtanulják szeretni és elfogadni önmagukat.

Forrás:
Molnár Anikó

A női mivoltunkat erősítjük azzal, ahogy fokozatosan felépül a „burlesque-személyiségünk”.

Forrás:
Molnár Anikó

A mindennapokban is kibontakoztathatjuk az itt elsajátított praktikákat és mozdulatokat, persze egy picit lehalványítva. Mégis vannak olyan részek is, amik a tanfolyam keretei között, a négy fal között maradnak.

Forrás:
Molnár Anikó

A tanfolyamon azt is megtanulhatjuk, hogyan uraljuk tudatosan mozdulatainkat. Melyik lány ne lenne kíváncsi a jól sikerült profilképek titkára?

Forrás:
Molnár Anikó

A bohókás kellékek részét képezi a tollas boa, legyező és a fejdísz. A workshopon még bimbódíszt is készíthetünk saját kezűleg.

A burlesque szó jelentése tréfa, móka. A műfajt, amely főleg helyzetkomikumra építkezik, a 18–19. században az irodalomban, a 20. század elején pedig a színdarabokban és filmművészetben alkalmazták. Az Egyesült Államok szórakoztatóipara volt az, ami átformálta a burlesque-et a ma is ismert műfajjá. Pikáns, csábító és humorral fűszerezett varieté-előadások ezek, természetesen kihangsúlyozva a női adottságokat. A modern burlesque leghíresebb képviselője Dita Von Teese, akinek a mindig telt házas előadásaira meglepő módon többségében hölgyek vásárolnak jegyet.

Forrás:
Molnár Anikó

Sokaknak szüksége van egyfajta löketre, ami megmutatja, mindenkiben ott rejlik az a bizonyos femme fatale.

Forrás:
Molnár Anikó

Táncos mozdulatok sorának elsajátításával is a mozgásunkon finomíthatunk. Sokkal jobban beleéljük magunkat szerepünkbe a rendelkezésre álló profi kellékek segítségével.

Forrás:
Molnár Anikó

Még ha nem is szeretnénk színpadra vinni tudásunkat, a tanfolyam végén mindenkiről készül egy profi fotósorozat. A fotózás alkalmával is megtanulhatjuk a számunkra legelőnyösebb pózokat, melyeket akár még a hálószobában is alkalmazhatunk.

Forrás:
Molnár Anikó

Nyitottabban és felszabadultabban távozhatunk az itt megszerzett tudásunkkal, és ehhez nem kell feltétlenül kihívó öltözet vagy erős smink. Sokkal inkább arról van szó, hogy kibékülünk a külsőnkkel, ezáltal kisugárzásunk is sokkal erőteljesebb lesz.

Forrás:
Molnár Anikó

Minden olyan lányt, aki önbizalomhiánnyal küzd, arra biztatunk, próbálja ki magát egy burlesque-tanfolyamon. Nem fog csalódni, mert az ember a saját határait feszegetve sok új dolgot tanulhat meg önmagáról.

Nem utolsósorban pedig garantált, hogy remekül fog szórakozni, hiszen ennél csajosabb programot keresve sem találhatunk!

Ajánlott cikkek