Egyéb kategória

Hordozóval a városban – Mobilitási kézikönyv anyáknak a városhoz

A városi lét kész kihívás egy anyának. Olyan mamikkal beszélgettünk, akik a városi túlélés kulcsát a hordozásban látják. Milyen nehézségekkel kell szembenézni? Milyen tuti túlélési tippek és városi babás pihenőhelyek vannak? Megosztjuk veletek.

vous - 2015.12.09.
Hordozóval a városban – Mobilitási kézikönyv anyáknak a városhoz

A városi mobilitás a legtöbb anyuka számára kész kihívás, hiszen még híján vagyunk sok olyan városrendezési, városszervezési elemnek, ami megkönnyítené a kisgyerekes létet. Ezúttal olyanokkal beszélgettünk, akik a hordozásra esküsznek, így állva ki a mindennapok kihívását.

Miért dönt valaki a hordozás mellett? A mostanság oly népszerű kötődő nevelés mellett a praktikum is sokat nyom a latba többeknél. Így volt ez a 32 éves Eszterrel (Olivér 11 hónapos) is:

Elsősorban azért kezdtem el hordozni, mert praktikus. Sokkal mobilabb vagyok vele: ha nem a jól bejáratott sétaútvonalakon megyek, akkor nem kérdés, hogy miben viszem a porontyot."

Hordozóval nem állíthat meg sem a mozgólépcső, sem a villamos. És még a buszon is le tudok ülni. Az már csak hab a tortán, hogy mennyire jókat alszik benne!

Andit (37 éves), aki a 2 éves Gergő anyukája, a hordozás melletti döntésben a lifthiány, a régi, gangos bérház is segítette:

“Mi egy régi, klasszikus, gangos bérház harmadik emeletén lakunk, ahol nincs lift. Az ilyen nagy belmagasságú épületeknél a harmadik emelet egy normál ház körülbelül ötödik szintjének felel meg, ezt kell napi minimum egyszer le és fel megmászni gyerekkel (aki kezdetben 3-4 kiló volt, de mostanra 13 kiló), a bevásárlással (minimum 5 kiló), és most már kismotorral is, aminek a súlya ugyan nem releváns, de a mérete, alakja miatt nem könnyű elhelyezni a sokadik, nem létező kezünkben."

Ebben a szituációban még egy babakocsit is cipelni őrültség!

A 28 éves Anna, aki Ákos (3) és Hunor (1) mamája, szintén a hordozásra esküszik, de ahogy mondja, még így is marad kihívás egy anya számára a városban:

Egy gyermekkel még mobilisabb voltam, sokat mászkáltunk, persze a pelenkázós, szoptatós szobákat már akkor is hiányoltam a városból – nincsenek olyanok, amik WC-mentesek.

És sajnos ez igaz, a közelmúltban történt eseményekből tudjuk, hogy társadalmunk nem nézi jó szemmel a szoptató anyákat, akik egyébként, ha igényelnék is az elvonulást, nem tudják megtenni a városi környezetben, mivel nincs hol. A mi tippünk, amíg nincsenek erre hivatott külön helyiségek, használjátok például az általunk is bemutatott szoptatóskendőt.

Eszter más problémákra hívja fel a figyelmünket, és gondol a babakocsira voksolókra is:

“Talán több lift a metróknál, több alacsony padlós járat sokat segítene – ha valaki a babakocsi mellett dönt, akkor se a BKV legyen az akadály.

Én emlékszem, hogy bölcsődébe menet bizony volt olyan, hogy a fiammal három buszt is elengedtünk, mire a negyedi alacsony padlós volt, terhesen már nem emelhettem őt és a babakocsiját.

"Persze lehet segítséget kérni az utastársaktól, de nem mindenki szeret, és jó lenne, ha egy anya ma már nem lenne erre ráutalva, mégis 2015-ben még fontos az 'emberek segítőkészsége' is” – vallja Andi, addig pedig marad a több önállóságot adó hordozás.

Forrás:
Hámori Zsófia

Persze olyan ideák is megfogalmazódtak a beszélgetés során, mint a forgalomcsökkenés, ami persze egy ekkora városban lehetetlen kívánság.

“A belvárosban sok az autó, ezek kipufogócsöve pedig éppen a babakocsi magasságában van, amire kifejezetten rémisztő ráeszmélni!” – mondta Andi, akik egyszer a barátnőjénél felejtett hordozó miatt kényszerültek pár napot babakocsit használni. A hordozó a kipufogógázra is valamiféle megoldást jelent, hiszen az anya és a baba feje szinte egy magasságban van, jóval feljebb, mint az autók füstölője.

Bár a cikk a túlélési tippekről szól, a csajok mégsem tudták eleget hangsúlyozni, hogy ők nem túlélni szeretnék a babás-mamás városi létet, hanem:

Élvezni akarom a mindennapokat, beleértve a városi teendőket is – nekem a hordozás ebben nagyon nagy segítség.

Túlélési tippek

Anna (28), Ákos (3), Hunor (1)

“Amire mindenképpen szükség van, az egy hordozós övtáska és egy 'banyatank', ami mindent elnyel, még a kabátokat is, ha bemegyünk valahova. Ezen kívül kölesgolyó, szőlőcukor, víz, pelenka popsitörlővel. Ennyi.”

Eszter (37), Olivér (11 hónapos)

“Némi karakánságra mindenképpen szükség van, ha nincs a buszon ülőhely…”

Andi (37), Gergő (2)

“Minél kevesebb cuccal elindulni, amit lehet, azt magamra csatolni, mert nem tudom egyszerre a holmikat is és a gyereket is szemmel tartani. Egy hordozó, egy mama-övtáska, és a többit 'muszáj' vinni holmi: a kismotor, a labda, a homokozó-készlet. Ha lehet, akkor ezeket is valahogy magamra aggatni.”

Ágnes

“Bevásárláshoz is hordozó! Ha sokat kellett vásárolni és cipekedni, akkor hordozóban a gyerek, a cuccok meg babakocsiban. Más erre banyatragacsot használ, de én még nem találtam nekem tetszőt.”

Baba-mama pihenők

És hogy egy-egy városi kaland során hol tudtok megpihenni a babával, ahol nemcsak szívesen látnak, de minden megvan, amire egy babás-mamás helyen szükség lehet? A csajok erre is adtak tippeket.

HellóAnyu

Minden maminak egyszer kötelezővé kellene tenni egy helloAnyus látogatást, hiszen itt tényleg önfeledten létezhetnek. A cipőket már az ajtóban le kell venni, a csemeték kúszhatnak, mászhatnak a földön. Sok-sok játék, kényelmes fotel van, míg anya kávézik, addig a gyerekek a tejhabot kanalazhatják.

Cím: 1077 Budapest, Csányi utca 7.

Forrás:
Hello Anyu

Villa Bagatelle

Még kertje is van, így jó időben tényleg szuper választás a budai Villa Bagatelle. Pelenkázó meg etetőszék itt is van, ami ráadásul kedves kiszolgálással párosul.

Cím: 1126 Budapest, Németvölgyi út 17.

Balambér Kávézó

Az első kerületben található Balambér Kávézó jó kis vega/vegán hely játékokkal és szivaccsal a kúszó/mászó babáknak. Időnként pedig babakoncertet és gyerekprogramokat is szerveznek.

Cím: 1013 Budapest, Pauler utca 8.

Forrás:
La Nube

Grund

A nyolcadik kerületben, a Corvin negyednél található Grund tavasztól őszig telis-tele van gyerekekkel és szülőkkel. Itt nemcsak kávézni lehet, de a gyerekeket egy komplett játszótér is várja.

Cím: 1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.

La Nube

Itt nemcsak hogy bababarát babzsákok várják a kicsiket, de a pelenkázó helyiségben találunk popsitörlőt és krémet is, ha netalán a miénk otthon maradt volna. Sőt, babakocsi-parkoló is van – száz százalékban bababarát.

Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 41.

Ajánlott cikkek