Egyéb kategória

Kiderült a tökéletes karácsonyi süti titka – Interjú Orbán Anikó mézeskalács-készítővel

Habosak, színesek, édesek. Annyira szépek, hogy az embernek nincs szíve beleharapni Anikó mézeskalácsaiba. A szívekbe, a virágokba, az ennivalóan bájos templomokba, házikókba, mézes-mázos tortácskákba. Sőt, őriznénk azokat, mint finom porcelánokat évekig. Pedig a mézes… nos, a mézes az arra való elsősorban, hogy megegyük, hogy megédesítse az emberi életet. Vargáné Orbán Anikó mézeskalács-készítővel beszélgettünk.
vous - 2015.12.12.
Kiderült a tökéletes karácsonyi süti titka – Interjú Orbán Anikó mézeskalács-készítővel

Ha van alkalom, amikor szívből sajnáljuk, hogy nem tudtunk személyesen beszélgetni (egy malomkeréknyi mézes társaságában), az ez az alkalom, ez az interjú. De jön a karácsony, Anikó is, én is a kellős közepén munkának, készülődésnek. Öröm, hogy legalább telefonon keresztül létrejöhet az interjú. A mézeskalácsos, fűszeres beszélgetés.

Hogyan lesz valakiből mézeskalács-készítő? Anyai örökség, gyerekkori konyhaélmények?

Az is, és mégsem. Már a harmadik gyerekem is megszületett, amikor rám talált a mézeskalács-készítés. Tudtam, valami olyan dologgal szeretnék foglalkozni, amit itthonról lehet, a gyerekek mellett végezni. És hogy az a valami kézműves tevékenység legyen. Nem jött egykettőre az ötlet, gondolkodtam én sok mindenben, valahogy először nem láttam akkora fantáziát ebben a mézeskalács dologban.

De minden, amiben gondolkodtam, vagy nagyon bonyolultnak tűnt, esetleg egészségkárosítónak, vagy túl sok időt vett volna el a családtól, vagy túl nagy lett volna az eszközigény, a befektetés. Valami egyszerűbbet, számomra megvalósíthatóbbat kerestem. Így találtunk egymásra a mézes tésztával. De gyerekkori álmom is megvalósult ezzel, mert ez igazi kreatív kézműves foglalkozás, ma már látom.

Forrás:
Vargáné Orbán Anikó

Rögtön megbarátkoztál az alapanyaggal? Azt adta, amire számítottál?

Tulajdonképpen igen, bár eltelt vagy két év is, mialatt kipróbáltam tengernyi receptet, technikát, mire megtaláltam az „igazit”. Biztos vagyok benne, a ma használt receptnél jobbat nemigen találnék.

A mézeskalácstészta az maga a csoda. Formázható, sütve is megtartja a formáját. Sík lapokból lehet térhatású dolgokat létrehozni, építeni, építkezni belőlük. Házat, templomot. Mellette illatos, ehető, finom, igazi gyereköröm.

Milyen receptet használsz?

Ahogy említettem, nagyon sok recepttel kísérleteztem, és volt egy, még az elején talált erdélyi kedvenc, amihez sokáig ragaszkodtam, pedig nem kellett volna. Könnyű volt vele bánni, de nem adta azt a tartósságot, amire ma már szükségem van. Sok megrendelő ugyanis nem fogyasztja el (nem azonnal) a munkáimat. Eseményekre, ünnepi alkalmakra rendelnek egyéni elképzelésre álmodott dolgokat, és őrzik évekig. Ehhez olyan alapanyagot kellett kikísérletezni, ami frissen is csoda finom, de nagyon tartós is marad, ha arra van szükség. A receptet én kísérleteztem ki, ma már csak ezt használom.

Forrás:
Vargáné Orbán Anikó

Fontos tudni, hogy a mézeskalács alkotások csak kiegyenlített páratartalom mellett maradnak sokáig épek, szépek. A túl nedves, a túl száraz levegő gyorsan kifejti romboló hatását. Leginkább akkor, ha ez a két negatív hatás váltakozva van jelen. A mézeskalács nem szereti a sugárzó hőt és az erős napsütést sem. A festett mézes kifakul és zsugorodik napfény hatására, még akkor is, ha a védelmet is nyújtó díszcsomagolás alatt próbáljuk megőrizni. Ha vigyázunk rá, évekig gyönyörű marad, és őrzi egy-egy édes esemény emlékét.

Én művészetnek látom, amit létrehozol, miközben egy-egy pillanatra felsejlenek bennem a gyerekkori búcsúk mézesbáb-emlékei is. A színes cukormáz csókok a tészta tetején…

A mézeskalács készítése, a mázazás, a díszítés, a színek használata rendkívül kreatív munka, és ahogy bármilyen kézműves munka, ez is teret nyújt a fantáziának és az alkotásnak. Én ezért is imádom, hogy szabadon szárnyalhatnak a gondolataim, azt hozhatok létre a tésztából, amit csak akarok. Alkalmazok teljesen új mintákat, de merítek az eredeti a népies hagyományokból is. Készítek tortákra is mézes mázakat, és igen, díszítek cukormáz csókokkal is. Nincs határ. A tanítványaimnak is ezt mondom mindig: merjenek szabadon alkotni. Jöjjenek az új, de egyéni formák, új színkombinációk, új díszítések.

Forrás:
Vargáné Orbán Anikó

Forrás:
Vargáné Orbán Anikó

Valódi mézeskalács házikó a műhelyed. Minden itt készül?

Igen, sőt a mézeskalácsos tanfolyamokat is itt tartom. Ma már jönnek hozzám tanulni szerte a nagyvilágból, Amerikából, Németországból is. Nem féltem a tudást… viheti, aki erre késztetést érez, akit úgy vonz a mézeskalács készítése, ahogy engem.

A gyerekek is örökölték a tehetségedet, a vonzalmat?

Szerintem igen, bár a srácok a teljes alkotófolyamatban nem vesznek részt. De egy-egy részfolyamatban igencsak örömüket lelték (a srácok, Ákos és Áron 15, 12 évesek). Szóval, amíg kisebbek voltak, imádtak díszíteni, ragasztgatni, színezni. Sokszor azért nem sajnáltam, hogy nincs időm „teljesen bevonni őket vagy rájuk figyelni”, mert önállóan, az én irányításom nélkül hihetetlenül ötletes dolgokat hoztak létre. Sokszor inspirálódtam az ő látás- vagy megoldásmódjuk segítségével.

A kislányom, Enikő (8 éves) viszont részt vesz a teljes munkafolyamatban már most. Rajta látom, hogy van kedve, tehetsége ehhez a munkához. Ha csak teheti, mellettem tesz-vesz. Gyönyörű mézes minitortácskákat készít. Öröm látni a munkáit.

A párom az, aki a technológiai hátteret biztosítja, ráadásul mindketten nagyon kreatívak vagyunk, ezernyi ötlettel, szóval a fantáziája is nagy segítség, de segít eldönteni azt is, milyen irányba induljunk tovább.

Forrás:
Vargáné Orbán Anikó

Milyen korosztály nyitott leginkább a mézesre?

Nyilván a gyerekek, akik számára ez igazi ajándék: játék és édesség egyszerre, amit befalhatnak. Gondoljunk csak a falusi búcsúk huszárbábjaira vagy a mézeskalács szívecskékre. A gyerekek befalták, a szerelmesek meg őrizgették, akár a csemeték születéséig is. Ám azt is látom, nem lehet ezt igazán korosztályhoz kötni: a gyerekek a játék és édesség miatt szeretik, a felnőttek pedig azért, mert a mézes az édes nosztalgia, és édes megélése és szimbóluma lehet egy-egy ünnepnek. Például a karácsonynak, ami nem múlhat el mézeskalács nélkül.

A tökéletes mézekalács receptje

Fantasztikus mézeskalácsot tudtok ti is sütni Anikó receptjének segítségével. Katt ide!

Ajánlott cikkek