Egyéb kategória

5 ok, miért maradunk álmosak egy nagy alvás után is

Szerintem mindenki ismeri azt az érzést, amikor direkt lefekszetek hamarabb este, hogy ki tudjátok aludni magatokat reggelig, de valahogy mégsem sikerül. Felkeltek és olyanok vagytok, mint a mosogatórongy. Most elárulom, hogy mi is lehet az oka.
vous - 2015.12.14.
5 ok, miért maradunk álmosak egy nagy alvás után is

Rossz fázisban ébredtetek fel

Az alvás különböző ciklusokra van felosztva. Így ha az ébredés után is álmosnak érzitek magatokat, annak ellenére, hogy vagy 10 órát aludtatok, akkor az azt is jelentheti, hogy rossz szakaszban ébredtetek fel. Történetesen egy nem REM-fázisban, amikor a legmélyebben alszunk. Próbáljátok a REM-fázisra időzíteni az ébredéseteket, amikor nem alszunk olyan mélyen.

Rossz minőség

Egyáltalán nem számít, hány órát aludtatok, ha az alvás minősége nem a megfelelő. A rossz minőségű alvásnak viszont számtalan oka lehet, például ha kisállattal alszotok, koffeines italt isztok lefekvés előtt vagy éppen túl nagy zaj van körülöttetek.

Forrás:
giphy.com

Gyógyszerek

Sajnos léteznek olyan álmosságot okozó gyógyszerek, amiknek a hatása csupán másnap reggel jelentkezik. Ha ezt tapasztaljátok, akkor érdemes beszélni róla az orvosotokkal vagy éppen másik gyógyszerre váltani.

Betegségek

A gyógyszerek után essen szó azokról a betegségekről is, amelyek megzavarhatják az éjszakai pihenésünket. Csak egy betegség a sok közül például a depresszió, ami miatt úgy érzitek, elfogyott az összes energiátok.

A testünk órája

A legtöbben elég rendszertelenül pihenünk. Van, hogy este kilenckor már alszunk, míg máskor hajnali egyet üt az óra, mire ágyba kerülünk. Ehhez a rendszertelenséghez képtelen alkalmazkodni a szervezetünk. Próbáljatok betartani egy ütemtervet a lefekvésnél és a felkelésnél is, így sokkal kipihentebben fogtok felkelni reggel.

Ajánlott cikkek