Egyéb kategória

Élet a tejen túl: zabtej és szójatej

Én a tej nagy szerelmese vagyok, imádom a színét, az illatát, az ízét. Még emlékszem, gyermekkoromban a mama nagy edényben hozott a falu másik feléből friss tehéntejet. Akkor beleittam a tetejébe, édes volt, meleg, más illata volt, mint a bolti tejnek.
vous - 2015.12.13.
Élet a tejen túl: zabtej és szójatej

Azóta ittam már sokfélét, több márkájú és többféle zsírszázalékú tejet próbáltam ki, mind másmilyen volt. Azóta kipróbáltam a növényi eredetű tejeket is. Nem azért, mert tejcukor- és tejfehérje-intoleranciám van, csak kíváncsiságból. Panka már mesélt nektek az ételintoleranciáról, és mutatott is néhány alternatívát nektek a tej pótlására: kókusztejet, mandulatejet és rizstejet. Én pedig hoztam még melléjük kettőt.

Zabtej

Én ezzel próbálkoztam először, éppen edzés előtti finomságként nyúltam utána a polcra, kíváncsian kortyoltam bele, enyhe fintorral nyeltem le: vízíze volt. Igaz, ezt csak addig gondoltam, míg a mandulatejbe nem kóstoltam bele. Már most hozzá kell tennem, hogy ez tényleg csak egyéni ízlés kérdése, hogy kinek melyik tej jön be jobban.

Szóval nekem a zabtej bejött. Ez már csak azért is volt jó hír számomra, mert bár tudom, hogy a zab mennyire egészséges, hiába vetettem be bármit, képtelen voltam rászokni a zabos finomságokra. Ha a zabkását nem próbáltam ki ötféle módon, akkor sehogy. Az első falat után görcsbe rándult a gyomrom. Így a tabtejjel kicsit pótolni tudom a zabpehely áldásos hatását: tele van magnéziummal, beindítja a zsírégetést, magas rosttartalma segíti az emésztést, és feltölt energiával.

A zabtejet ráadásul otthon is elkészíthetitek: egy pohárnyi zabot áztassatok be egész napra, majd a megpuhult zabot attól függően, hogy mennyire sűrűre szeretnétek, néhány pohárnyi hideg vízzel turmixoljátok össze. Egy szűrőnek használt ronggyal szűrjétek le, nádcukorral, mézzel ízesíthetitek.

Szójatej

Forrás:
pixabay

A szójatej okozta nekem a legkellemesebb csalódást, finom volt, és számos pozitív hatása van. Gátolja az öregedést, köszönhetően annak, hogy növeli a kollagént a szervezetünkben. De nemcsak azzal segítünk a bőrünknek, ha isszuk, hanem vattakorongra cseppentve átsimítva vele az arcbőrünket, segít a ráncok elleni harcban, és simább lesz a bőrünk is tőle, s ha ez nem elég, hidratál is! Bőrhámlasztásra is tökéletes, olajjal, cukorral összekeverve szuper hámlasztó-ápoló arcpakolást készíthettek belőle!

Ajánlott cikkek