Egy sütemény, aminek ott a helye az ünnepi asztalon

Egy sütemény, aminek ott a helye az ünnepi asztalon

Könnyű, édes, roppanós, és ez kivételesen nem a habcsók. Az angolszász országok egyik kedvenc karácsonyi süteményéről, a Pavlováról beszélek. Kóstoltátok már? Ha nem, itt az ideje!

A Pavlova – ami egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta a nevét – a világ legfinomabb, legelegánsabb és egyben legolcsóbb édessége. Hogy miért? Mert csupán néhány tojásfehérje, hab és gyümölcs szükséges hozzá.

Beszéljen helyettünk a recept, aztán pedig az íze!

Hozzávalók:

  • 5 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 1 evőkanál almaecet

Forrás:
iStock

Elkészítése:

  • A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét verjétek fel, majd adjátok hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot.
  • Folytassátok a keverést, és adjátok hozzá az étkezési keményítőt és az ecetet is.
  • Készítsetek elő egy sütőpapírt, amire rajzoljatok egy kört. A kört kenjétek meg olajjal.
  • A megrajzolt körre kanalazzátok ki a felvert habot.
  • Izzítsátok a sütőt 140 fokra, és már mehet is be sülni.
  • A habot 70 percig hagyjátok sülni, légkeverésre kapcsolva, ez idő alatt a sütő ajtaját ne nyitogassátok!
  • Ha lejárt az idő, nyissátok ki a sütő ajtaját résnyire, és hagyjátok egy éjszakát állni.

A krém:

Forrás:
iStock

  • 15 dkg tejföl
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Ideje, hogy összedobjuk a torta tetejére való krémet. A tejfölt keverjétek össze a mascarponéval, és adjátok hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Kenjétek a már kihűlt Pavlova tetejére, és szórjatok rá ízlés szerint gyümölcsöt! Mi télen leginkább a granátalmát ajánljuk!

Forrás:
iStock

Jó étvágyat!