Égbenjáró Lukács és Lilla hercegnő – Star Wars a magyar népmesékben

Égbenjáró Lukács és Lilla hercegnő – Star Wars a magyar népmesékben

A Star Wars legújabb epizódjának bemutatója kapcsán ellepték a netet Márton Ádám grafikus humoros rajzai, ahol a magyar népmesékbe szőtte bele a Csillagok háborúja szereplőit. Igazán zseniálisra sikeredtek az alkotásai, amelyek születéséről most őt magát is megkérdeztük.

Hogyan és miért keverted össze ezt a két, időben és képi világban is távoli mesét?

Mindig is úgy éreztem, hogy a Star Wars és a magyar népmesék között kísértetiesen nagy a hasonlóság. Mindkét világért rajongok, és felmerült az ötlet, hogy az egyértelmű párhuzamokat, vizuális motívumokat (pl. aranyhajú ifjú hős, bölcs öreg, bajba jutott hercegnő) megalkotom, csak úgy poénból.

2012-ben született meg az a kép, amely a négy fő karaktert ábrázolta: Égbenjáró Lukács, Lilla hercegnő, Magányos János és hű társa, Csabika voltak az elsők.

Forrás:
Márton Ádám

Milyen fogadtatása volt az ötletednek?

Pontos adatokkal nem tudok szolgálni, de meglepően sok e-mailre kell válaszolnom. Rengetegen megosztották őket, és sokakat inspiráltak is, pl. a filmtekercs.hu-nál komplett mesét szőttek a figurák köré. És az sem utolsó dolog, hogy ennek a képnek köszönhetem jelenlegi állásomat.

Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy a teljes IV. részt illusztrálnom kellene, de csak most, az új rész premierje előtt sikerült időt és energiát szánnom a projektre. Időközben meg kellett, hogy változtassam a figurák dizájnját, hogy egységesebb legyen a képi világ, és hogy tökéletesen tudjam vegyíteni a két világ vizuális nyelvezetét.

Kísérleti jelleggel feltöltöttem néhány morzsaszemet, hátha van igény a folytatásra, és úgy látszik, van.

Forrás:
Márton Ádám

Láttad már az új részt?

Az új részt már kétszer is láttam: az éjféli premieren feliratosan, majd másnap a céggel együtt 3D-ben, szinkronizáltan. Amíg az erő szépen lassan ébredezett, addig a bennem rejlő kisgyerek már az első pillanattól fogva ébren volt, és tátott szájjal figyelt.

Forrás:
Márton Ádám

Szó szerint berobbantál a köztudatba. Mesélnél egy picit magadról? Mivel foglalkozol?

Egy játékfejlesztő cégnél, a Primal Games Studiónál dolgozom vezető grafikusként, ahol főleg karakterdizájnnal foglalkozom, óriási robotokat, gusztustalan szörnyeket, cuki mókusokat, csillámpónit rajzolgatok. Már van is egy bejelentett címünk, a Supernova, egy sci-fi akció-stratégia/moba játék.

Van esetleg valami olyan ötleted, ami készülőben van, és a VOUS olvasóinak elárulnád?

Rengeteg dolog foglalkoztat, készítettem portrésorozatot az Archer című sorozat szereplőiről, vegyítettem a Mortal Kombat és a Star Wars szereplőit, figurákat tervezek a saját mesémhez.

Ti is várjátok?