Egyéb kategória

Egyszerűen elkészíthető csokis gasztroajándék, aminek mindenki örül

A trüffel vagy trüff csokis bonbon a szarvasgombáról (németül Trüffel) kapta a nevét, kinézete miatt. Pofonegyszerűen elkészíthető, a csokinak mindenki örül, úgyhogy szuper gasztroajándék is lehet!
vous - 2015.12.22.
Egyszerűen elkészíthető csokis gasztroajándék, aminek mindenki örül

A saját készítésű ajándék mindig személyes, mert már készítésekor a megajándékozottra gondolunk. A csokit mindenki szereti – aki azt mondja, hogy nem, az hazudik! –, így biztos siker a trüffel. Kevés alapanyag kell hozzá, ezért érdemes jó minőségű csokoládéval dolgozni. Készíthetünk egy nagyobb adag alapkrémet, amit különféle fűszerekkel, alkohollal ízesíthetünk.

Forrás:
iStock

A csokihoz nagyon jól illik a chili, a fahéj, a vanília, a mézeskalács-fűszerkeverék vagy a rózsabors. Alkoholból mindenképpen töményet használjunk: narancslikőr, kókuszlikőr, rum, whiskey például tökéletes a csokoládéhoz. A trüffelt gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal, aprított mogyoróval, pisztáciával, mandulával, kandírozott citrushéjakkal, de akár aszalt sárgabarackkal, rumba áztatott mazsolával is.

A megformázott golyókat a legegyszerűbb kakaóporban meghempergetni, de forgathatjuk kókuszreszelékbe, darált magvakba, csokireszelékbe is. Mutatós, ha többfélét használunk egyszerre.

Trüffel – narancsos változat

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 6 cl tejszín (min. 30%-os)
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb. 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor

Forrás:
iStock

Elkészítés:

A csokoládét és a tejszínt vízgőz felett összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a narancslikőrt és a reszelt narancshéjat. Hagyjuk kihűlni, és hűtőben dermesztjük legalább 2 órát.

A csokoládékrém 1/4 részét kivesszük, a többit a hűtőben hagyjuk, nehogy megolvadjon. Egy teáskanállal adagoljuk a trüffelkrémet, egy tálcára formázunk a kezünkkel belőle kis labdákat. Hűtőbe tesszük, amíg kissé megkeményednek. Ezután kakaóporba forgatjuk, és kész is. Jöhet a maradék a hűtőből.

Friss bonbon – nem tartalmaz tartósítószert, ezért érdemes hűtőben tárolni, és 2 héten belül elfogyasztani.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek