Lazac szeletben, filézve, bőrösen és füstölve is elérhető ma már a nagyobb boltokban, és a tenyésztett lazac megfizethető árban is van. Igazi különlegesség – és jóval drágább mulatság – azonban a vadlazac, amelynek intenzívebb, ruganyosabb, élénkebb a húsa. A lazac gazdag ómega-3 és -6 zsírsavakban, így kimondottan az egészséges ételekhez sorolhatjuk.

A lazacot süthetjük tepsiben, kis fehérborral meglocsolva vagy citromlével megcsepegtetve, de serpenyőben is készülhet – pár perc alatt átsül a lazacfilé. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni, néhány perc elég oldalanként, hogy tökéletesen omlós legyen. A lazachoz nagyon jól illik a kapor, a citrombors és az édesköménymag, kiemelik, kiegészítik különleges ízét.
Köretként remek a lazachoz a vajas burgonyapüré vagy bármilyen saláta, de igen jó barátságban van a spenóttal, amit blansírozva, majd egy kis fokhagymával és tejszínnel összeforgatva, összeforralva tálalhatunk a serpenyős sült lazac mellé.
Serpenyős lazac tejszínes-fokhagymás spenóttal
Hozzávalók:
- 4 szelet lazac
- só
- bors
- olívaolaj
- édesköménymag
- 1 citrom leve
A tejszínes-fokhagymás spenóthoz:
- 60 dkg friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl tejszín
Elkészítés: A spenótot lobogó sós vízben blansírozzuk, majd leszűrjük. Kis olajat hevítünk, megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát, majd rádobjuk a spenótot.



Kicsit összepirítjuk, majd mielőtt lezárnánk, hozzáadunk 1 dl tejszínt, elkeverjük, összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk.


A lazacokat szálkátlanítjuk, bőrét óvatosan lefejtjük, befűszerezzük.





Egy serpenyőben kis olívaolajon megsütjük minden oldalát 2-3 perc alatt, csipesszel forgatjuk meg, villát ne szúrjunk a húsba! Végül citromot facsarunk rá.



Frissen, azonnal tálaljuk a tejszínes-fokhagymás spenóttal.

Jó étvágyat!