Így készítsetek könnyed ételt karácsony utolsó napján

Így készítsetek könnyed ételt karácsony utolsó napján

Az egyik legnépszerűbb halféle a lazac, még azok is kedvelik, akik nincsenek túl nagy barátságban a halételekkel. Ünnepi fogásnak is beillik, pedig rém egyszerűen elkészíthetjük izgalmas, fűszeres változatban!

Lazac szeletben, filézve, bőrösen és füstölve is elérhető ma már a nagyobb boltokban, és a tenyésztett lazac megfizethető árban is van. Igazi különlegesség – és jóval drágább mulatság – azonban a vadlazac, amelynek intenzívebb, ruganyosabb, élénkebb a húsa. A lazac gazdag ómega-3 és -6 zsírsavakban, így kimondottan az egészséges ételekhez sorolhatjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

A lazacot süthetjük tepsiben, kis fehérborral meglocsolva vagy citromlével megcsepegtetve, de serpenyőben is készülhet – pár perc alatt átsül a lazacfilé. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlsütni, néhány perc elég oldalanként, hogy tökéletesen omlós legyen. A lazachoz nagyon jól illik a kapor, a citrombors és az édesköménymag, kiemelik, kiegészítik különleges ízét.

Köretként remek a lazachoz a vajas burgonyapüré vagy bármilyen saláta, de igen jó barátságban van a spenóttal, amit blansírozva, majd egy kis fokhagymával és tejszínnel összeforgatva, összeforralva tálalhatunk a serpenyős sült lazac mellé.

Serpenyős lazac tejszínes-fokhagymás spenóttal

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazac

  • bors
  • olívaolaj
  • édesköménymag
  • 1 citrom leve

A tejszínes-fokhagymás spenóthoz:

  • 60 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl tejszín

Elkészítés: A spenótot lobogó sós vízben blansírozzuk, majd leszűrjük. Kis olajat hevítünk, megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát, majd rádobjuk a spenótot.

Kicsit összepirítjuk, majd mielőtt lezárnánk, hozzáadunk 1 dl tejszínt, elkeverjük, összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk.

A lazacokat szálkátlanítjuk, bőrét óvatosan lefejtjük, befűszerezzük.

Egy serpenyőben kis olívaolajon megsütjük minden oldalát 2-3 perc alatt, csipesszel forgatjuk meg, villát ne szúrjunk a húsba! Végül citromot facsarunk rá.

Frissen, azonnal tálaljuk a tejszínes-fokhagymás spenóttal.

Jó étvágyat!