Lépjetek túl a barna lencsén, főzzetek másból lencselevest szilveszterkor

Lépjetek túl a barna lencsén, főzzetek másból lencselevest szilveszterkor

Lassan itt a szilveszter, így ideje beáztatni a lencsét, hogy jó sok pénzetek legyen. Igaz, én simán magáért a lencséért is beáztatom, szerintem isteni íze van, savanyú levesben a legfinomabb, kicsi citromlével.

Kis hazánkban a barna lencsét ismerjük leginkább, pedig van több fajtája is: zöld, sárga, vörös, fehér és fekete. A lencse mellett millió érvet tudok felhozni, azon kívül, hogy nagyon finom, és sok pénzetek lesz tőle az új évben.

  • a lencse az egyik legjobb fehérjeforrás
  • alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegeknek is ajánlott
  • alacsony a zsírtartalma, nem viszi fel a koleszterinszintet
  • magas a rosttartalma
  • béltisztító, barna rizzsel méregtelenítő hatású
  • immunerősítő
  • erősíti a szemet A-vitamin-tartalma miatt
  • B-vitaminjai miatt gyorsítja az anyagcserét, zsírbontást, és támogatja az izmok fejlődését
  • egy csészényi adag fedezi a folsavigényünk 90%-át, így kismamáknak különösen ajánlott
  • magas a kálium-, vas-, cink- és mangántartalma, ezért segíti a vese- és szívműködést, illetve az oxigénszállítást az erekben

Hogyan iktassátok be az étrendbe?

Forrás:
pixabay

Gyakorlatilag bárhogyan. Csináljatok belőle salátát, lencsefasírtot, levest, keverjétek rizshez, de köretként is megállja a helyét. A zöld lencse kissé borsos ízű, levesnek, salátának a legjobb, a fekete lencse pedig magában, köretként húsokhoz kiváló. A sárga édeskés, diós íze miatt az indiai receptek szuper kiegészítője. Hüvelyesekhez, zöldségekhez keverjétek bátran.

Egy lencsés finomsághoz itt találtok receptet, még több infót az egészséges életmódról pedig a Még idén! témájú cikkeink között olvashattok!