Egyéb kategória

Ínycsiklandó vendégváró falatok, mert szilveszter után is van élet

A vendégeskedés mindig jó: a találkozás öröm, a beszélgetés, társasozás vagy közös borozgatás feltölti az embert. És persze a finom falatok, amik ilyen alkalmakra készülnek! Mutatunk is egy isteni fűszervajas házi kiflit!
vous - 2016.01.02.
Ínycsiklandó vendégváró falatok, mert szilveszter után is van élet

A kelt tészta mindig sikertörténet: akár sósan készítjük pogácsának, stanglinak vagy kiflinek, akár édesen kalácsnak, aranygaluskának vagy kakaós csigának, lehetetlen neki ellenállni. Persze vannak, akik tartanak a kelt tészta készítésétől, de néhány alapszabály betartásával biztos a siker.

Hogy mire kell figyelni? A megfelelő arányokra – ez a receptünkből kiderül –, a szoba-hőmérsékletű alapanyagokra, hogy szépen beinduljon a kelés.

Ezenkívül friss élesztőre és türelemre van szükség! Az idővel nem érdemes spórolni, várjuk ki, míg langyos helyen megkel a tészta, ettől lesz könnyű és ellenállhatatlan a kelt tészta, esetünkben a fűszervajjal töltött kifli. Ja, például elkészíthetjük a fűszervajat!

Forrás:
Hámori Zsófia

A fűszervaj csudás alapanyag és ízesítő, pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul ezer módon variálhatjuk, és remekül feldobja a legegyszerűbb ételeket. Egy-két teáskanálnyit összeforgathatunk párolt zöldséggel, tehetjük forró grillzöldségek, sült csirkemell vagy steak tetejére, de krémlevesbe szánt kenyérkockát is megpiríthatunk az aromás fűszervajon.

Lehet készen is kapni fűszervajat, de olyan pikk-pakk elkészül házilag – és saját ízlésünk szerint –, érdemes rászánni 5 percet. Hűtőben hetekig, fagyasztóban akár több hónapig eltartható!

Így készül a fűszervaj

A szoba-hőmérsékletű vajat tetszőleges felaprított zöldfűszerrel – lehet petrezselyem, zsálya, snidling, rozmaring, kakukkfű, tárkony –, esetleg zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal, apróra vágott olívabogyóval vagy kapribogyóval egyszerűen összekeverjük, majd fóliára tesszük, hengerré formázzuk a fólia segítségével, és a hűtőbe tesszük dermedni. Bármikor vághatunk belőle 1-1 szeletkét, amikor csak szükségünk van rá!

A kiflikhez a fűszervajhoz 10 dkg szobahőmérsékletű vajat, 2 gerezd zúzott fokhagymát és 5 dkg apróra vágott fekete olajbogyót kevertünk össze.

A lehűtött, megdermedt fűszervajat mokkáskanálnyi darabkákra vágtuk, így kerültek a kiflibe.

Kifli fűszervajjal töltve

Forrás:
Hámori Zsófia

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg élesztő

A fűszervajhoz:

  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg apróra vágott fekete olajbogyó
    A tetejére:
  • 1 tojás
  • Maldon só vagy reszelt sajt

Elkészítés: A tésztához a lisztet kimérjük, elkeverjük benne a sót. A vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olajat. A liszthez öntjük, elkeverjük egy kanállal, majd kiöntjük a konyhapultra/deszkára, sima tésztává gyúrjuk, ha szükséges, még kevés lisztet adhatunk hozzá.

Konyharuhával letakarva hagyjuk 2 órát kelni, majd kétfelé osztjuk, sodrófával kerek lappá nyújtjuk.

Egyforma háromszögekre/cikkere vágjuk, mindegyik közepébe 1-1 mokkáskanálnyi fűszervajat teszünk, feltekerjük a szélesebb felétől a keskeny felé, majd kifli alakúra meghajlítjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak. Egy tojást felverünk, majd egy ecset segítségével megkenjük a kifliket.

A tetejére Maldon sót (esetleg reszelt sajtot) szórunk.

180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Vigyázat, isteni! 🙂

Címkék: #cookta #recept
Ajánlott cikkek