Szexizmussal fűszerezett cigiellenes reklám okozott botrányt

Szexizmussal fűszerezett cigiellenes reklám okozott botrányt

A dohányzás súlyos, maradandó károkat okoz az emberi szervezetben. Tudja mindenki, hogy nem egészséges. A dohányzásellenes reklámkészítők pedig tudják, hogyan hatnak filmjeik az emberekre. Megnézik, elgondolkoznak, felmerül bennük a leszokás lehetősége, esetleg tényleg le is teszik a cigit. Ám van olyan eset, mikor a nemi diszkrimináció elvonja a figyelmet az üzenetről.

A dohányzás a test összes szervére ártalmas, sok betegséget okoz, az pedig, hogy a dohányosok korábban halnak, általános tény. Reklámozni tilos, rászokni halálos is lehet. Szívbetegség, rákos megbetegedés, fogínysorvadás, ráncosodás, örökös köhögés.

Nemtől függetlenül, legyen az dohányos férfi vagy nő, a dohányzás hatásai nagyon is hasonlóak. Erre támaszkodva pedig miért is kellene különbséget tenni a két nem között olyan téren, hogy dohányzóként mi teszi őket kevésbé vonzóvá?

Decemberben adta ki az NYC Health azt a reklámot, amit a kormány megbízásából készítettek azért, hogy a New York-i lakosság egészségét védjék. Eddig semmi gond nincs vele, de ha megnézitek a két videót, egyértelműen feltűnik valami, amit hatalmas felháborodás követett.

A két kisfilm szinte ugyanolyan, egy apró tényezőt kivéve. Egyetlen szó, ami az egész reklámról való képünket megváltoztatja. A férfiaknak és a nőknek készített változatban is a köhögés érzéséről van szó. A nők viszont kaptak még egy bónusz jelzőt, miszerint a köhögés kicsit sem vonzó.

Ó, mert a dohányzástól köhögő pasik olyan sok jó érzést keltenek a nőkben, ugye? Egy újabb szexista kampány, ahol megkülönböztetik a férfiakat és a nőket. Csak tudnám, hogy miért...

A férfiaknak készült változat

A nőknek készült változat

Újévi fogadalmatok, hogy leteszitek a cigit? Mariann cikkéből rengeteg segítséget kaphattok, itt elolvashatjátok.