Egyéb kategória

Bevált trükkök, hogy ne pusztuljanak el a szobanövényeitek!

Magamról tudom, hogy a szobanövényekért meg kell dolgozni. Valahol hallottam, hogy egy háziállat előtt jobb, ha egy növénnyel tesztelitek magatokat. Ha azt életben tartjátok, akkor jöhet bármi. Nos, ebben van valami.
vous - 2016.01.12.
Bevált trükkök, hogy ne pusztuljanak el a szobanövényeitek!

Szobanövényt életben tartani ugyanis tényleg kihívás. Legalábbis nekem. Már kezdek arra hajlani, hogy lehet, hogy csak a lakásunk nem növénykompatibilis. Ugyanis egy tucat növényből nagyjából kettőt bírtam huzamosabb ideig életben tartani. Bár, ahogy összeállítottam a listát, hogy mit tegyetek meg a növényetekért, rájöttem, én is elkövettem pár nagy hibát. Pedig a kaktuszok engem szerettek. Lehet, hogy okkal?

Kötődjetek a növényeitekhez!

Mert ha nem kötődtök, gondozni se fogjátok. Ilyen egyszerű. Mit ér egy nagy virágcsokor, ha egy csaló extől kapjátok? Kukában landol úgyis.

A lakásotokhoz vásároljatok növényt!

Ha árnyékos a lakásotok, akkor ne vegyetek nagy fényigényű növényt, és ha vakító fényben úszik a nappalitok, ne vegyetek árnyékot kedvelő növényt.

Ne gondozzátok agyon!

Én is végigmentem már ezen: egy kicsi víz, egy kicsi oldat, egy kicsi zuhany neki. Ácsi, ne menjetek át túlóvó anyukába, hagyjátok élni!

Óvatosan a tápoldatokkal!

Forrás:
pixabay

Értem én, hogy el akarjátok látni minden jóval, de a tápoldatokat csak megadott mennyiségben, megadott időközönként kell adnotok a növényeteknek, különben elpusztítjátok! Tudjátok, a gyógyszer is jó, de ha túl sokat vesztek be, annak végzetes következményei lehetnek.

Néha tegyétek zuhany alá őket!

Nem kell semmi extrára gondolni, se masszázs, se jakuzzi, mindössze suhanjatok át rajtuk párszor zuhanyrózsával, hogy a port eltávolítsátok a levelekről. Felér számukra egy wellnesshétvégével!

Időnként ültessétek át őket nagyobb cserépbe!

A növekedő gyökereknek helyre van szüksége, így évente egyszer, tavasszal ültessétek át nagyobb kaspóba, friss földbe. Így jut több tápanyaghoz a növényetek!

Párásítsatok!

Némelyik növénynek párás levegőre van igénye, és nem tesz neki jót, ha száraz a levegő a szobában. Persze nem kell egyből párásítógép után futnotok, egyszerűen csak tegyetek a növény alá tálcát, töltsétek meg kavicsokkal, így öntsetek rá vizet. Ez biztosítja a növény páraigényét.

Ügyeljetek a hőmérsékletre!

Forrás:
pixabay

Nem tesz jót a növénynek, ha túl nagy a hőmérsékletbeli különbség a lakásban. Tehát, ne csináljatok télen 30 fokot, majd hagyjátok, hogy 20 fok alá essen. Ez megviseli a növényeteket, belepusztul.

Legyetek következetesek!

Azaz, a növénynek megfelelő időben öntözzetek, megfelelő mennyiségben, legyen rendszer a gondoskodásotokban. Ha ez nem megy, akkor inkább vegyetek egy kaktuszt.

Címkék: #növény #virág
Ajánlott cikkek