Egyéb kategória

A tudósok kimondták: nem az edzéstől függ a fogyás

Ha ti is küszködtök néhány pluszkilóval, akkor biztos ismeritek azt az érzést, amikor hetekig sportoltok, de nem látjátok az eredményét, ugye? Végre megérkezett az ésszerű, tudományos válasz ennek az okára!
vous - 2016.01.14.
A tudósok kimondták: nem az edzéstől függ a fogyás

Ismerjük a problémát mindnyájan, főleg így karácsony után. Még most is érezzük, hogy azt az ötödik bejglit és második kacsacombot nem kellett volna megenni. De most már nincs mese, tennünk kell valamit az ünnepek alatt felszökött kilók ellen. Ilyenkor sokszor tapasztaljuk azt, hogy hiába megyünk el edzeni minden második vagy harmadik nap, nem látjuk magunkon a változást. Dr. Corneel Vandelanotte, a Central Queensland University kutatója szerint a mozgás nem elég ahhoz, hogy fogyjunk, annak ellenére, hogy néhány mozgásforma segíthet abban, hogy egészségesebbek legyünk – írja a Daily Mail. Épp ezért össze is szedett néhány tévhitet a mozgással kapcsolatban, íme!

1. Az edzés a legjobb módja a fogyásnak

Bár rengeteg bizonyíték van amellett, hogy csupán mozgással is lehet fogyni, de ez a legnehezebb súlyvesztési módszer az összes közül. Az energiamérlegünket az határozza meg a legjobban, hogy mit eszünk és a szervezetünk ebből mennyi energiát éget el. Így csak kis mértékben hangsúlyos az, hogy mennyit mozgunk. Ha valaki mégis azt a módszert választja, hogy csupán mozgással szeretne fogyni, akkor nagyon fel kell kötnie a gatyáját.

Forrás:
giphy.com

2. Nem lehetsz túlsúlyos és egészséges egyszerre

A túlsúlyos emberek első ránézésre talán úgy tűnnek, hogy minden rendben van velük, de ez nem feltétlen van így. A kevés mozgásnak a végeredménye, hogy magasabb a kockázata a szívbetegségeknek, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, a csontritkulásnak, egyes daganatoknak, a depressziónak és a szorongásnak. Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a mozgást figyelembe véve nagy az összefüggés a korai elhalálozás és a túlsúly között. Ez azt jelenti, hogy az anyagcserét illetően lehet valaki egészséges túlsúlyos létére is, de csak akkor, ha rendszeresen mozog.

Forrás:
giphy.com

3. Ha nincs fájdalom, nincs nyereség

Ahogy az előbb említettem, ha valaki csak edzéssel szeretne fogyni, akkor nagyon sokat kell mozognia. Általában a mérsékelt intenzitású testmozgást ajánlják, ami azt eredményezi, hogy nehezebbé válik a légzésünk, így nehezebben is tudunk beszélni, de még képesek vagyunk egy-két szóváltásra az ismerőseinkkel. Míg az intenzív mozgás a teljes kifulladást és az időjárástól független izzadást eredményezi. A célnak megfelelő mozgás nem fájdalmas és nem okoz szenvedést, úgyhogy felejtsétek el azt, hogy akkor fogytok, ha épp fáj a mozgás.

Tehát ha fogyni szeretnétek, akkor jobban jártok, ha nem gyötritek magatokat a mindennapos edzéssel. Inkább váltsatok életmódot velünk, még idén!

Ajánlott cikkek