Egyéb kategória

Kiderült, mely zöldségek csökkentik a zöldhályog kialakulásának kockázatát

Fogadjunk, hogy nektek is mondták kicsiként – meg most is –, hogy a répától nemcsak fütyülni tudunk majd, de a látásunknak is jót tesz. Egy új kutatás szerint viszont ha nem is kell örökre elbúcsúzunk a répától, de érdemes lehet másféle diétába kezdeni.
vous - 2016.01.17.
Kiderült, mely zöldségek csökkentik a zöldhályog kialakulásának kockázatát

Kiderült ugyanis, hogy a leveles zöldségek fogyasztásával javítható a látás. A nitrátban gazdag étrenddel csökkenthetjük a vakság egyik fő okozója kialakulásának kockázatát.

Tudósok megállapították, hogy a leveles zöldségek fogyasztása 30%-kal csökkentik a zöldhályog (glaukóma) kockázatát, amely a látóidegekre van nagy veszéllyel, és vaksághoz vezethet.

Emellett a nitrát tartalmú zöldségek a vérkeringést is serkentik.

A kutatás eredményei segíthetnek abban, hogy az orvosok meg tudják előzni a glaukóma kialakulását. A Brigham & Women’s Hospital és Harvard Medical School tudósai az összefüggést keresték az nitrát tartalmú étrend és a nyitott zugú zöldhályog között. Az American Academy of Ophthalmology szerint a betegség a látóideg sérülése miatt alakul ki, amikor folyadék halmozódik fel a szem első részénél.

Forrás:
Pixabay

A tudósok 1984 és 2012 között vizsgáltak meg 64.000 nőt és 41.000 férfit mind 40 év feletti személy volt. A résztvevők szemvizsgálatát kétévente megismételték, így a felmérések 25 éven keresztül tartottak. A vizsgált személyek folyamatosan kérdőíveket kaptak, amiből a kutatók átfogóbb képet kaphattak arról, mennyi nitrátot visznek be az emberek a szervezetükbe. A tanulmány során 1483 résztvevőnél alakult ki zöldhályog.

A kutatók megvizsgálták mindenki étrendjét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a leveles zöldségekben dús, nitrátban gazdag étrend akár 20-30%-kal csökkenti a glaukóma kialakulásának kockázatát.

Ezen kívül az is kiderült, hogy akár 40-50%-kal csökkenthető leveles zöldségekkel a glaukóma egyik altípusának kialakulása, amely a vér áramlásának zavarával áll összefüggésben.

Ajánlott cikkek