Egyéb kategória

Kórházi csomag szüléshez – Minden, ami a babának és a mamának kell az első napokban

Hosszú éveket vártam arra, hogy végre átélhessem azt, amit körülöttem már annyian, hogy a saját pici babámat végre a kezembe foghassam. Szülés előtt néhány nappal az utolsó pillanatig úgy hittük, hogy csak bemegyünk egy vizsgálatra, és már megyünk is haza. Biztos, ami biztos, megbeszéltük Apával, hogy vigyünk magunkkal mindent, mert lehet, hogy bent tartanak. De mi kerüljön a kórházi csomagba ilyenkor?
vous - 2016.01.21.
Kórházi csomag szüléshez – Minden, ami a babának és a mamának kell az első napokban

Otthon – a lehető legnagyobb nyári hőségben – napokig pihegve néztem az egyre csak növekvő kupacot. Mert biztos, ami biztos, mindent be kell pakolni, amit csak javasol az anyukám, a védő néni, a nővéreim, a barátnőim, az anyósom. Háát… végül nem én vittem le a kocsiba azt a halmot, amit sikerült összepakolnom. Pedig nem csak a nyaralás előtti csomagolást lehet tökélyre fejleszteni.

Utólag okos már az ember, hogy pontosan mit is kellett volna pakolni, mert sok felesleges holmi volt végül a kórházi csomagban. Így a listám leszűkült egy sokkal, de sokkal kisebb csomagra, és tényleg olyan dolgokat tartalmaz, amelyek valóban kelleni fognak – ha még egyszer szülni fogok.

Amúgy pedig: milyen okosan tettük, hogy vittük a csomagtartóban a pakkokat! Délelőtt 10-re mentünk, és délután 3 órakor már a kezemben tartottam a mi kis drágaságunkat, akibe ott akkor azonnal beleszerettem, és ez nyilván azóta sem változott.

Ha aktuális nálatok is az efféle pakolás, akkor nyomtassátok ki a következő listát. Ennél több dolog nemigen fog kelleni. (Ha meg mégis, akkor úgyis beviszi a család.)

Mi kell a kismamának?

Kézfertőtlenítő: Mindenképp legyen nálatok, nehogy bármi bacit elkapjon a kicsi az első napokban. Ahány látogatótok jön, aki megfoghatja a babát, fertőtlenítse a kezét. Ne felejtsétek el a tökéletes kézmosás mozdulatait! Ha kézbe veszik a picit, kapjanak egy textilpelust a vállukra, hogy a baba feje ne érintkezzen a látogatók ruhájával.

Telefontöltő: Nagy bosszúság lehet, ha a telefontöltőtök otthon marad. És egy jó tanács: szabadítsatok fel helyet a telefon memóriájában, mert szanaszét fogjátok fotózni a babát, ahányszor csak szusszant egyet.

Szívószál: Bármilyen vicces, ha az nincs, én mint császáros tuti szomjan halok. Kell.

Betét: Vegyétek meg a legnagyobbat, amit csak találtok a boltban (inkább olyat keressetek, amelyet vizelettartási problémákra gyártanak), 2 csomag elég.

Bugyi: Kényes kérdés. Keressétek elő a legnagyobbat és a legrégebbit. Aztán ha használtátok… dobjátok ki.

Mi kell a kisbabának?

Forrás:
Petrovits Olga

Textilpelenka: Többet vigyetek, mert bizony akármilyen ügyesek vagytok, kis „balesetek” lesznek.

Újszülötteknek való eldobható pelenka: Ne vásároljátok halomra magatokat. Egy, maximum 2 csomag elég, de a kórházba mindenképp vigyetek egy csomaggal.

Popsikrém: Egyet feltétlenül pakoljatok a csomagba.

Kesztyűcske: Bár vittem, és rá is adtam a kezére, hogy ne karmolja szét magát, sajnos ennek ellenére tökéletesen feleslegesen vittem. Bármennyire hihetetlen, a harmadik napon már tudta, hogyan tud feladás után körülbelül 8 másodperc alatt megszabadulni tőle. Így még két nap küzdés után feladtam a harcot, és bedobtam a kesztyűt… De lehet, hogy ti máshogy jártok. Vigyétek csak be!

Orrszívó: Amit nem vittem, de kellett volna. Kicsit szürcsögött a szülést követően, de végül a nővérkék orvosolták a helyzetet.

Amit felesleges bepakolni

Forrás:
Petrovits Olga

Könyvek: Én naiv azt hittem, hogy sok időm lesz. Kettőt is bepakoltam, azóta sem volt időm kiolvasni.

Újságok: Aha, persze… a mai napig kinyitás nélkül hevernek a papírgyűjtőben, mert amikor épp nem volt nálunk a baba, akkor, mint minden kismama – igen, én is –, ahogy csak tudtam, turbó sebességre kapcsolva tettem magam álommanó karjaiba.

Babaruha: A sok, sok, sok babaruha is felesleges volt. Nem kell annyit csomagolni, mert a kórházban ottanit adnak, amit a nővérkék folyamatosan cserélnek a babákon minden fürdetésnél. Így azt kell csak kisakkozni, hogy legyen egy hideg és egy meleg ruci, attól függően, milyen idő van, amikor haza kell vinni.

Tisztálkodószerek a babának: Ezek is csak a csomagot nehezítik (sampon, fürdető, hajpihekefe), mert az ápolónők megfürdetik mindennap adott időben a kórházi fürdetővel.

Tápszer: Ez sem kell, mert az első pár napban nem biztos, hogy van tejetek. Ilyenkor nincs sem baj, mert ha az első időszakban tápszert nem is, de helyette cukros vizet adnak a babának, amíg a szurok kiürül a pocijából.

Mindenféle apróság, amin gondolkozol, hogy: „ez vajon kelleni fog?” Segítek: nem.

Utolsó javaslatként még annyit osztanék meg veletek, hogy ha császárral adtok életet a babátoknak, érdemes egy fáslit beszerezni, amivel könnyebben megy a felkelés, mert bizony az nem lesz egyszerű. Az ágy végére kell kötni, és a kezetek magasságában egy jó nagy csomót kötni rá, amit meg tudtok fogni, így nem csúszik ki a kezetekből.

Írjátok meg nekünk, mi hiányzik a listáról!

Ezek az én tapasztalataim a budapesti Margit-kórházból. Ha te máshol, mást tapasztaltál, akkor írd meg nekünk az info@vous.hu e-mail-címre, vagy a Facebook-oldalunkra üzenetben.

Ajánlott cikkek