Egyéb kategória

A világ egyik legkegyetlenebb börtönében jártam – Ilyen az Alcatraz belülről az asztrológus szemével!

Fantasztikus kaliforniai utazásom egyik állomása volt az Alcatraz. Nem Al Capone nyomában jártam ugyan, nem ez volt a cél, de e pillanatban kapóra jön a borzongató élmény. Még izgalmasabb lett volna a látogatás, ha akkor tudtam volna, amit most már tudok: a maffiaalapító gengsztert megtörte az Alcatraz. Nyolc év raboskodás után betegen, szinte félőrülten került szabadlábra. Nem csodálom. Ez a börtön a legkeményebb embereket is megtörte, és megtörné ma is.
vous - 2016.01.25.
A világ egyik legkegyetlenebb börtönében jártam – Ilyen az Alcatraz belülről az asztrológus szemével!

A szigeten nemcsak a hírhedt bűnözők raboskodtak, hanem a börtönszemélyzet és családjaik is itt éltek. Megpróbáltam elképzelni, ahogyan a gyerekek itt önfeledten labdáztak volna, vagy valami hasonló örömteli játék részesei. Lehetetlen volt. Sirályok ürüléke borított mindent. Földet, kerítést, falat.

Forrás:
Németvölgyi-Nagy Renáta

A börtön belülről kicsi. Miért is gondoltam volna azt, hogy nagyobb? Az egyiknél a rács nyitva volt. Féltem bemenni. Magam is meglepődtem. Túl közel voltak egymáshoz a falak, és egyre csak azt éreztem, hogy nyomódik össze a személyes terem.

4 négyzetméter. Ennyi egy cella.

Nincs perifériám. Nagyon zavar, hogy nem látom, mi történik körülöttem. Olyan érzés volt oda belépni, mintha nem lenne innen kiút. Zsákutca. Úgyhogy gyorsan ki is siettem innen, és abba már bele sem mertem gondolni, hogy milyen élet lehet ott, ahol az ágy végében a fejem vagy a lábam – attól függően, milyen hosszú vagyok – a vécébe vagy a mosdóba lóg.

Forrás:
Németvölgyi-Nagy Renáta

Elzárás, bezárás, kizárás – Al Capone sorsa így pecsételődött meg

Forrás:
Németvölgyi-Nagy Renáta

Nézzünk most bele a börtön egyik legismertebb lakójának „életébe”, akinek celláján most is emléktábla áll. (A képen nem az ő cellája van, de hasonló. Jól látható, hogy kétszintes, a cellák egymás fölött vannak.)

Akik asztrológiát tanulnak, azok számára a 12-es ház rémálom. Legalábbis kezdetben.

Tradicionális értelemben ez az a horoszkópház, amely az elszigeteltséggel, a magánnyal, a börtönnel, a hosszú betegséggel, veszteségekkel, és mindennel, ami a külvilágtól elzártan van, analóg.

Sose feledjük el, hogy a horoszkópban jelzett minőségek több síkon is megélhetőek!

Al Capone horoszkópjában a Hold itt áll, a Kos jegyében, a 12-es házban. A Hold az érzelmeket, a hangulatainkat és a kötődési vágyunkat szimbolizálja, amelyek itt be vannak zárva, el vannak nyomva, ki vannak rekesztve. Pont úgy, ahogyan egy börtönnek is a célja a társadalomból való kizárás. Büntetlenül azonban semmit sem lehet kirekeszteni, még magunkból sem. Ha ismeretlenek is ezek az érzések, még akkor sem.

A 12-es ház titkai

A 12-es ház a valóság más, rejtett és zárt, sötét területeit is jelöli, ilyen módon tehát nemcsak a zárt intézeteket, börtönöket, de a titkos szervezeteket is.

A Kos irányító természetéből adódóan érthető, hogy nemcsak egyszerű tagja, hanem vezetőjévé is válik a titkos bandának. A Bak Napja szintén vágyik a hatalomra, az irányításra, az elismerésre a X. ház csúcsán. A Bak jegye otthonosan mozog a politikai életben is. Ambíciókkal és kalandvággyal teli személyiségét jelzi a Mars szembenállása Napjával.

Sajnos azonban ez a Mars minden kedvezőtlen hatást magának tudhat, és előbb vagy utóbb, de önmaga (a saját Napja) ellen is fordul hosszú, krónikus betegségek formájában. A 12-es ház a hosszan tartó betegségek háza is, amelynek ura a Mars, amely a Rák jegyében esésben van, uralmi cserében a Holddal.

Düh, önzés, manipuláció

Forrás:
Németvölgyi-Nagy Renáta

Nagyon súlyos problémákat jelez a vágyak és az akaratérvényesítés megélésében. Rengeteg düh, önzés, manipuláció és agresszió reked itt meg. A retrográd Mars esetében az egyén rengeteg belső vívódáson megy keresztül, amit elrejt mások elől. Ráadásul a cselekvésében van egy erőteljes kényszeresség. Nem tud leállni, nem tudja abbahagyni azt, amit csinál, nem tudja visszafordítani. Még akkor sem, amikor tudja, hogy nem kellene tovább csinálnia.

Akarnok. Olyan harcot vív az ilyen ember, amely valójában nem az ő harca, de nem tud belőle kiszállni.

Elviselhetetlen volt számára a rabság

Mindazonáltal, ha elképzeljük, hogy egy kalandvágyó, türelmetlenséggel és szabadságvággyal teli embert (Kos Hold) bezárnak a négy fal közé, az képtelen lesz elviselni a zárt falakat – beleőrül a nyomasztó rabságba.

A Kos jegye a fejet uralja, az agyféltekeit, és az itt álló Hold az elme problémáira utal. A szifilisz, amiben hosszan szenvedett, a Bak jegyéhez tartozó betegség, amely nyilván utal a valódi intimitás megélésének problémáira. Az érzelmek teljes elszigeteltségére, a boldogtalanságára és az egészségi állapotára utaló további jeleket még találhatunk a képletében.

Mielőtt azonban most bárki elővenné a saját képletét, és hasonló konstellációkat vélne felfedezni, a rémület helyett tartsuk észben, hogy:

minden konstelláció tanító jelleggel van jelen az életünkben, és bár bizonyos körülményeken nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen.

Az Alcatraz-sziget (A Szikla) egy csöpp sziget a San Francisco-öböl közepén, Kalifornia államban. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön „működött” rajta. Ma múzeum, és 1986 óta nemzeti emlékhelyként látogatható.

Feltehetően az indián őslakosok is ismerték, és élelmet gyűjtöttek rajta, valamint feltételezhetően ide száműzték azokat a társaikat, akik megszegték a törzs törvényeit. Tehát „büntetésre” használták az őslakosok is. Két jelentősebb törzs egykori szálláshelyeként ismert a terület: a miwok és az ohlone indiánoké, akik száma az európaiak érkezésekor 10 000 körül lehetett.

Ajánlott cikkek