Emberek, akik „szívességet tettek” az emberiségnek, hogy nem szaporodtak – Jöjjenek a Darwin-díjasok!

Emberek, akik „szívességet tettek” az emberiségnek, hogy nem szaporodtak – Jöjjenek a Darwin-díjasok!

Igen, tudom, hogy a nagybetűs díj szó láttán nem egészen arra gondoltok, mint amiről itt most szó lesz. A szemeitek előtt lebegnek a Nobel-díjas vagy éppen Kossuth-díjas büszkeségeink, akik le is tettek valamit az asztalra, és olyan értéket adtak a világnak, ami elismerésért kiált. A Darwin-díjasokkal viszont már más a helyzet.

Tudjátok, mi az a Darwin-díj? Én első hallásra szinte nem is tudtam, mire gondoljak, de aztán megvilágosodtam. A Darwin-díj egy olyan „kitüntetés”, amit azoknak az elhunyt embereknek ítélhetnek meg, akik különösen buta módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, ám ez az életükbe került. A nevét onnan kapta, hogy ezek az emberek Charles Darwinnak a természetes kiválasztódásról szóló híres elmélete értelmében:

„Szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra. Durva, mi?

A díjról már 1985-ben is beszéltek, de 1994-ben alakult át hivatalossá a kiosztása. Ekkor alapította meg egy amerikai nő, Wendy Northcutt a hivatalos honlapot és fogalmazta meg a díj elnyeréséhez szükséges pontokat. Ugye nem hittétek, hogy bárki is elnyerheti ezt a díjat?

Ahhoz, hogy valaki Darwin-díjas legyen, a következő pontoknak kell megfelelnie:

  • A jelöltnek halottnak kell lennie, vagy el kell veszítenie a szaporodóképességét.
  • A jelöltnek az amerikai autóvezetői korhatár felett és mentálisan egészségesnek kell lennie.
  • A jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
  • Az esetnek különlegesnek kell lennie. Ha több ember is megcsinálná, akkor nem lenne olyan érdekes.
  • Az eseménynek bizonyíthatónak kell lennie, például szemtanúk leírásai alapján.

Most pedig jöjjön is néhány Darwin-díjas a „legviccesebbek” közül!

1994

A legelső díjat egy amerikai férfi kapta meg, aki addig rángatta a Coca-Cola-automatát egy kóla reményében, míg az ráborult, és agyonütötte. Tényleg nagyon szomjas lehetett.

1996

Forrás:
giphy.com

A kalkuttai állatkertben történt esetről egy tanú és egy túlélő számolt be. Két fiatalember, Prakesh Tiwari és Suresh Rai 1996. január elsején virágfüzérrel a kezükben átmásztak a bengáli tigris élőhelyét elkerítő akadályokon, és megközelítették a 13 éves tigrist, Shivát.

Az állat nyakába egy rózsafüzért próbáltak akasztani, de a tigris megtámadta Rait.

Tiwari barátja segítségére sietett, és a tigris arcába ugrott, aminek hatására a tigris elengedte Rait, de Tiwarira vetette magát. A szemtanú elmondása szerint Shiva egyetlen pillanat alatt elharapta Tiwari nyakát, aki azonnal meghalt.

1998

Forrás:
giphy.com

1998 februárjában történt Buenos Airesben, hogy egy házastársi veszekedés során a 25 éves férfi annyira felpaprikázta magát, hogy felkapta 20 éves feleségét, és ledobta a nyolcadik emeleti lakás erkélyéről. (Veszekedések mindenhol előfordulnak, valljuk be, csak éppen ilyen tettlegességig nem fajulnak.)

Ezután az asszony fennakadt az ablak alatt futó távvezetéken, a férje pedig azonnal utánaugrott.

Azt már sajnos nem tudjuk meg, hogy milyen apropóból tette ezt, de balszerencséjére elvétette a vezetéket, és halálos erővel a földhöz csapódott.

2004

Forrás:
giphy.com

2004 májusában egy osztrák férfit holtan találtak meg az apartmanja ablakában. Az apartman tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy a félig lehúzott konyhaablakon két láb lóg ki, a bérlő feje pedig a mosogatóban van.

A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a férfi az esti bulin nem vetette meg sem az alkoholt, sem a drogot, és hazatérve a konyhaablakon szándékozott bejutni a lakásba. A bibi ott kezdődött, hogy nem volt elég hajlékony ahhoz, hogy a félig felhúzott ablakon bejusson.

Vergődésében még a forró vizes csapot is kinyitotta véletlenül, amibe belelógott a feje, és végül megfulladt.

A rendőrség a mai napig sem tudta kideríteni, hogy miért nem zárta el a csapot, húzta ki a dugót, vagy ment be az ajtón, mivel a kulcsai a zsebében voltak.

2014

Forrás:
giphy.com

Két rotterdami férfi vakmerőségi párbaj áldozata lett. Az egyik, hatalmas bátorságát fitogtatva, lefeküdt a vasúti sínre, és várta, hogy a vonat elrobogjon a feje fölött. Természetesen a másik sem akart alulmaradni, ezért a barátja mellé térdelt, és a fejét a sínre hajtva várta a szerelvényt.

A szemtanúk szerint a két fickó azzal ugratta egymást, hogy melyikük mer tovább a síneken maradni a vonat érkezése előtt.

Forrás:
giphy.com

Most már ti is sejthetitek, hogy túl sokáig bírták mindketten.

Talán tényleg szürreális, hogy haláleseteken kacagunk és jutalmazzuk őket egy-egy díjjal. De nem mondhatjátok, hogy a cikk olvasása közben nem mosolyodtatok el egyszer sem. Na ugye!