Egyéb kategória

A srác, aki megmondja, mit kell néznetek – Interjú Szirmai Gergővel, a YouTube magyar fenegyerekével

Szirmai Gergely András az általa létrehozott Hollywood Hírügynökséggel szó szerint berobbant a magyar videobloggerek világba. A hétről hétre közreadott filmkritikáit több százezren követik, volt idő, amikor az általa működtetett YouTube-csatornájára iratkozott fel a legtöbb magyar felhasználó. A netes megmondóember most a VOUS-n mesél nektek magáról.

vous - 2016.01.26.
A srác, aki megmondja, mit kell néznetek – Interjú Szirmai Gergővel, a YouTube magyar fenegyerekével

Szirmai Gergely (27)

Az ELTE bölcsészettudományi karának kommunikáció szakán végzett újságíróként, majd egy évig a BKF-en tanult operatőrnek, végül a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát televíziós műsorkészítőként. Saját YouTube-csatornájának, a Hollywood Hírügynökségnek jelenleg 305.000 követője van.

Gergőt Miamiban értük utol, ahová munka miatt utazott, mivel egy magyar feltaláló gördeszkájának gyártásához szeretnének szponzort találni. Na jó, természetesen filmet is forgatnak az utazásról és a projektről.

A távolság miatt meghiúsult személyes találkozó okán Gergőnek e-mailben küldtük meg a kérdéseinket. És mit gondoltok, hogy válaszolt? Modernül. Egy audió file-ban mondott el mindent, amit tudni szerettünk volna róla.

Hogyan kezdted el a Hollywood Hírügynökséget?

Nagyon szeretem a YouTube-videókat, és ki szerettem volna magamat próbálni egy saját csatornával. Amerikában kezdtem el a dolgot, majd itthon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytattam a munkát, mint televíziós műsorkészítő diák. Itt alakult ki a műsor végső kinézete, amit végül már egyedül folytattam.

Teljesen egyedül csinálsz mindent?

Heti egy videó kerül ki az oldalamra. Ez egy nagyon gyors ütemű munka, ami nem is teszi lehetővé más stábtagok bevonását. Ez persze megnehezíti a dolgot, de egyszersmind kifizetődővé is teszi. Az egész úgy történik, hogy miután megnézem az adott filmet, megírom a szöveget, illetve a jegyzetet arról, amit el szeretnék róla mondani, majd felveszem és megvágom. Ez egy körülbelül kétnapos procedúra.

Forrás:
Szirmai Gergely

Milyenek voltak az első reakciók? Meglepett a siker?

Abszolút meglepett a siker, de annak tudom be, hogy jó időben kezdtem bele a YouTube-ozásba, és végig egyenes, személyes kapcsolatot ápoltam a népemmel.

Nagyon sok kedves ember terelődött oda az oldalamra, de persze megvolt a sok negatív komment is. Ez természetesen együtt jár a YouTube-karrier kezdetével. És a folytatással is nyilván. Minden videóra megkapom a kellő savat, de ezt az ember megtanulja kezelni.

Kik a nézőid?

Javarészt a 18–24 éves korosztályból jönnek a nézőim, de vannak 13–17 évesek is, tehát alapvetően a fiatalok követnek.

Tinédzserek és egyetemisták, akik érdeklődnek a filmek és a hülye humorom iránt.

Forrás:
Youtube

Szigorú vagy? Mennyire nézed kritikusan a filmeket?

Ezt nem mondanám, inkább azt, hogy nagyon tudok lelkesedni és nagyon tudok utálni dolgokat. Még ha nincs is olyan, hogy objektív újságírás, igyekszem minden filmben megtalálni azt, amit a rajongói kedvelhetnek. Akkor is, ha ez nekem nem tetszik.

Időnként elég karakán tudok lenni, de szerintem ez rendkívül szórakoztató és elfogadható egy véleménygyártó embertől.

Ismernek, tudják, mire számíthatnak. De azért időről időre vannak felháborodások.

Mi alapján vizsgálod a filmeket? Vannak állandó szempontjaid?

Nyilván megvannak a technikai részletek, az operatőri munka, vágás, rendezés, színészi munka, de emellett igyekszem az élményre helyezni a hangsúlyt. Arra, hogy milyen élmény a filmet megnézni, mit tanulunk belőle, milyen gondolatokat vet fel, mi a haszna az esztétikai értékein túl.

Forrás:
Szirmai Gergely

Civil munkád nincs is?

A YouTube egy teljes értékű munka számomra, már három csatornám is van, amik kitöltik a napjaimat. A Hollywood Hírügynökség volt ugye az első, ahol a filmkritikákon kívül van egy „Komment Kedd” nevezetű kérdezz-felelek sorozatom is, amiben a nézők kérdéseire válaszolok.

Emellett a GameDayIroda csatornámon a barátommal, Kiss Imrével együtt készítjük azokat a videókat, amikben a kedvenc vagy új játékainkat próbáljuk ki. Már itt is 100 000 ember figyel minket. A legújabb projektem decemberben indult el AFK Légió néven, a tematikája pedig az utazás.

A jövőben az alkotói mellett az üzleti oldalát is szeretném minél jobban kitanulni a műfajnak.

YouTubes

A videomegosztótól kapott hirdetési jutalékból már többen híressé, de legalábbis gazdaggá váltak. A rendszer úgy működik, hogy akivel szerződést köt a YouTube – mert jó és sokak által nézett videókat tölt fel –, annak a filmjei előtt illetve alatt megjelenő reklámok bevételeiből a Google 55%-ot visszajuttat a csatorna működtetőjének. Szóval, a nagy lehetőség előttetek is ott áll.

Vannak kedvenc filmjeid vagy filmtípusaid?

Nagyon szeretem a szociodrámákat, de igyekszem minden műfajt egyenlően kezelni. Sok kedvenc filmem van, de egyszer csináltam belőlük egy tízes listát, amin nem mind nagyszerű film, hanem számomra fontosak, nekem sokat jelentenek.

Kedvenc színészed/színésznőd/rendeződ is biztosan van.

Tarantinót rettenetesen szeretem, a legnagyobb rajongója vagyok.

Emellett David Finchert említeném még meg. Színészek közül Gary Oldman, Jake Gyllenhaal, Emma Stone, Maggie Smith, de azt hiszem, hogy Jennifer Lawrence is a generációnk nagy tehetsége lehet, ha nem vállal el több borzasztó filmet. Ja, Noomi Rapace-t és Rooney Marát is nagyon szeretem, bár ez utóbbitól a filmjei hangulata miatt egy kicsit félek.

Forrás:
Youtube

Ha én mondjuk “filmszűz” lennék, azaz még soha nem láttam volna egyetlenegy mozifilmet sem, akkor mi volna az a néhány, amit feltétlenül meg kellene néznem?

Ezen egy kicsit kellene még gondolkodnom, mert elég fura lenne, ha valaki tényleg nem nézne egyáltalán filmeket. De elsőként mindenképpen A Jó, a rossz és a csúf, amit ajánlanék. Aztán még mondjuk a Ponyvaregényt, a Blues Brotherst, a Titanicot, a régi Majmok bolygóját és a Casablancát. Próbálok olyan klasszikus alkotásokat összeszedni, amik lefedik a filmvilágot, de ez lehetetlen, napokig sorolhatnám őket. Szóval, én egy filmszűznek azt javasolnám, hogy kezdje el sorban nézni a filmeket és ne is álljon meg. Megéri.

A filmekkel folyamatosan más-más időbe jutsz. Ha egy másik korban élnél, melyik lenne az?

A ’60-as évek Amerikájában élnék, San Franciscóban, a kínai negyed közepén, egy nagyon pici motelben. Én azt gondolom, hogy az az idő és az a környék az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb, leglátványosabban kreatív és megismételhetetlen része volt a világnak.

Ajánlott cikkek