Egyéb kategória

Esemény utáni tablettára van szükségetek? – Ezeket kell tudnotok róla

"Majd a pasim vigyáz" – mondja egyre több lányismerősöm, ha szexről és terhességről esik szó. Ilyenkor bambán nézek magam elé, inkább meg sem szólalok, mert kedveset mondani nem tudnék, kioktatni másokat nem tisztem, és nem is a legfontosabb életfeladatom. De azért illik tisztában lenni a védekezési módokkal, és azzal is, mi van akkor, ha ez valamiért mégis elmaradt.
vous - 2016.01.28.
Esemény utáni tablettára van szükségetek? – Ezeket kell tudnotok róla

Oké, tegyétek félre az előítéleteket, szerintem sokan feltehetik a kezüket azok közül, akik futottak már bele egyéjszakás kalandba, vagy kapta el őket a hév úgy, hogy elfelejtettek védekezni. Másnap pedig fejvesztve rohantak az ügyeletre – mert ugye Murphy, hogy ez pont péntek este történik – és várták a sorukat, hogy lesütött szemmel elmondják az orvosnak, mi is történt előző este.

Kellemetlen, de van ilyen. Szerintem a legtöbben már csak az orvosnál töltött kellemetlen percek (és kérdések) miatt is egy életre megtanulják, hogyan szexeljenek és hogyan ne. De ha már megvan a baj, mégis mi a teendő? És amúgy miért van az, hogy vény nélkül nem kapható az esemény utáni tabletta, és olyan sokat kell szenvedni érte? Az általános kérdésekre az Oxygen Medical nőgyógyásza, dr. Hintalan Albert válaszolt.

Forrás:
iStock

A védekezést nem helyettesíti az esemény utáni tabletta. Az időben a megoldás kulcsa! A szeretkezés utáni 48–72 órában kell bevenni a tablettát. Fontos, hogy ne késlekedjünk, mivel ezzel csökkenthetjük a gyógyszer hatékonyságát.

Vényköteles tablettáról van szó, mivel felírás előtt az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót. Dr. Hintalan Albert azt is hangsúlyozta, hogy rendszeresen egyáltalán nem szabad receptért folyamodni, mivel a tabletták magas hormontartalmúak. Ha gyakran alkalmazzuk őket, komoly következményei lehetnek. Felborulhat a havi vérzés, kialakulhatnak gyulladások és vérzészavarok is.

Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlót kezd alkalmazni, ugyanis egy havi adagban kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben.

A tabletta alkalmazása után gyakori mellékhatás a hányinger és hányás, fejfájás, szédülés, fáradékonyság. Egy nap után ezek a tünetek megszűnnek. Ha a következő menstruáció egy hétnél hosszabb ideig késik, mindenképp fel kell keresni újra a nőgyógyászt, mivel felmerülhet a terhesség gyanúja.

Fontos tudnotok!

A gyógyszer nem véd a nemi betegségek ellen, és újbóli védekezés nélküli szeretkezésre sem terjed ki a tabletta védő hatása.

Ajánlott cikkek