Egyéb kategória

Még a legszebb Disney-mesék végét is elrontotta a tudomány

Már megszokhattuk, hogy a tudomány mindenre megpróbál választ találni. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor nem is szeretnénk tudni az igazságot, főleg, ha a Disney-mesék végéről van szó.
vous - 2016.01.30.
Még a legszebb Disney-mesék végét is elrontotta a tudomány

Nektek van kedvenc Disney-mesétek? Lefogadom, hogy öt ujjatok is kevés, hogy összeszedjétek a számotokra legkedvesebbeket. Olyan történeteik vannak, amik nemcsak gyerekként, de felnőttként is bármikor elvarázsolnak minket. Kivéve akkor, ha a tudomány meg akarja nekünk magyarázni, hogy miért is nem történhet meg a valóságban az, ami a mesékben igen. A DesignTaxinak hála hoztunk is nektek erre két példát a Disney-mesékből és napjaink egyik legnépszerűbb filmjéből.

1. Csipkerózsika

A történetet mindenki tudja, Csipkerózsika 100 évig aludt, majd a herceg felkeltette a csókjával, és vígan táncoltak együtt a naplementében. De mi történne a valóságban, ha valaki száz évig szunyókálna? Csak képzeljük el azt, hogy nem száz, hanem 50 évig szenderül valaki álomra. A tudósok állítják, testét pikkelyes bőr borítaná, és rossz lenne a lehelete a kiszáradástól. Tele lenne fekélyekkel és mérges sebekkel az ágyban való mozdulatlan fekvéstől. A fertőzések valószínűsége így az egekbe emelkedne, az izmai elsorvadnának, és a végtagjait sem tudná megmozdítani, így egy idő után összegömbölyödne, akárcsak egy döglött pók. Mindemellett valószínűleg tüdőgyulladással kelne fel, vagy éppen összeomlana a tüdeje.

Forrás:
giphy.com

2. Az oroszlánkirály

Ki tudná elfelejteni Az oroszlánkirály ikonikus jelenetét, amikor Szimba veszi át az uralmat? Szimba elvállalta az alfa-hím szerepét, így monogám kapcsolatba kezdett Nalával. A valóságban egyébként a hím oroszlánok minden nősténnyel párosodnak. Amikor érzik, hogy egy másik hím veszélyezteti a hatalmukat, megölik, még akkor is, ha a saját kölykükről van szó. Így, a szakemberek szerint, a mese a valóságban úgy ért volna véget, hogy a kis Szimbát megöli az édesapja.

Forrás:
giphy.com

3. Mentőexpedíció

Láttátok már a Mentőexpedíció című filmet Matt Damon főszereplésével? Ha nem, akkor itt az idő, hogy megnézzétek! Nem elég, hogy elképesztően látványos, de informatív is, így rengeteg mindent megtudhattok az űrről a film alatt. A filmben Matt Damon karaktere épp a Marson van a csapatával, viszont vihar támad, és el kell hagyniuk a bolygót. Markot eltalálja egy törmelék, így a bolygón marad, a Földön pedig azt hiszik róla, hogy meghalt. Mark viszont él és virul, idővel ezt tudatja a földlakókkal is, akik ezután mindent megtesznek, hogy kimentsék.

A kutatók szerint viszont maradjunk két lábbal a földön! Az űrben a sugárzás sűrűsége elképesztően nagy. Míg a Földön ez a szám 0.00001 Sievert, a Marson 0.66, még annak ellenére is, hogy a Marsnak nincs légköre és mágneses erőtere sem. Ez a hatalmas sugárzás pedig szinte biztos, hogy rákos megbetegedést okozott volna a főszereplőnél.

Forrás:
giphy.com
Címkék: #disney #kutatás #mese
Ajánlott cikkek