3 kihagyhatatlan tavaszi fogás egy vitamindús és egyben kalóriaszegény alapanyagból

3 kihagyhatatlan tavaszi fogás egy vitamindús és egyben kalóriaszegény alapanyagból

A tél végéhez közeledve már ugyancsak kívánjuk a friss ízeket, a ropogós és zsenge zöldségeket. Szerencsére retek van a piacon, egészséges és friss, és könnyedén készíthetünk belőle izgalmas levest, főételt.

Sok zöldfélét és gyümölcsöt már egész évben kapni, de akinek az is szempont, hogy a helyi termelőket válassza és ne támogassa a zöldségek utaztatását a világ távoli pontjaiból, az is talál vitaminokban gazdag, egészséges alapanyagot tavaszváró fogások készítéséhez. Az Alföldön termálvizes fóliasátrakban, gyakorlatilag nulla energiafelhasználással termesztenek primőr zöldségeket, így ha fontos szempont a fenntartható fejlődés, akkor érdemes termelői piacokon keresgélni friss zöldségeket.

Forrás:
iStock

A zsenge spenót, fejes saláta és újhagyma mellett friss hónapos és sörretket is találunk a piacon, ami szendvics mellé önmagában is remek, de komplett fogást is készíthetünk belőle, sőt a retek levelét is felhasználhatjuk, mert isteni finom!

Reteklevél-krémleves

Hozzávalók: 2 szál újhagyma, 3 közepes krumpli, 3 sörretek vagy 2 csokor hónapos retek friss zöldje, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, esetleg 1-2 dl tejszín

Elkészítés: A felaprított újhagymát és felkockázott krumplit megfuttatjuk a forró olívaolajon, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel (vagy még jobb, ha alaplével), és 10-15 percig főzzük. Közben megmossuk a retek levelét, durván összevágjuk, majd a krumplis léhez adjuk, 2-3 percig hagyjuk, hogy összeessen a levél, de a színe még megmaradjon. A tűzről lehúzva botmixerrel krémesítjük. Tejszínnel selymesíthetjük, de anélkül is nagyon finom. A tetejét megszórhatjuk tálaláskor reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockával.

Forrás:
iStock

Ha diétás, ugyanakkor frissítő fogásra vágyunk, készíthetünk salátát – hígabbra hagyva akár levest – retekből kígyóuborkával és kefirrel. Önmagában is remek, de egy szelet grillezett csirkemellhez, akár rántott húshoz, halhoz is jól illik.

Okroska

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 csokor hónapos retek, 2 szál újhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A megmosott uborkát felkockázzuk, a retket félszeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, majd mindezeket tálba tesszük. A kefirbe keverjük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és petrezselymet, sózzuk és borsozzuk, majd a zöldségekre öntjük, elkeverjük. 15-20 percet érdemes pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek kissé összeérjenek.

Forrás:
iStock

Az okroska ukrán étel, tavasszal vitamindús saláta, nyáron hűsítő leves is lehet. Ha télen mégis jobban esik a főtt, sült fogás, tökéletes köret is készülhet retekből, méghozzá sütve, fűszeresen. Hónapos és sörretek is jó hozzá!

Fűszeres sült retek

Hozzávalók: 3 sörretek vagy 2 csokor hónapos retek, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt római kömény, só

Elkészítés: A retket megmossuk, a zöldjét levágjuk (és levest főzünk belőle). A hónapos retket félbe, a sörretket cikkekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, belerakjuk az előkészített retket, megsózzuk, majd lefedve 5 percig sütjük. Ekkor megforgatjuk, megrázzuk, hogy minden oldalon piruljanak-süljenek, meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a római köménnyel, és még 2-3 percig sütjük. Köretként kínáljuk bármilyen sült húshoz, halhoz, akár sajthoz is. Ha nincs otthon épp római kömény, más hangulatú, de nagyon finom kakukkfűvel is!

Forrás:
iStock

Jó étvágyat!