Egyéb kategória

Mit hoz a Majom éve? – Egy nyugati és egy kínai asztrológus beszélget (és ez most nem vicc)

Melindával most találkozom először. Apropója a kínai új év, ami február 8-án kezdődik. A kínai asztrológiai ismereteim nagyjából kimerültek abban, hogy vége a Kecske évének, és kezdődik a Majom éve. Én nyugati asztrológus vagyok.
vous - 2016.02.08.
Mit hoz a Majom éve? – Egy nyugati és egy kínai asztrológus beszélget (és ez most nem vicc)

Régóta követem a Facebookon. Jó látni, hogy még egy bulváros közeg sem tudja megkérdőjelezni a szakmaiságát. Az interjú előtt betekintést kaphattam egy kínaiasztrológia-órába – hatalmas élmény volt, még ha a csoport utolsó előtti órája is volt –, mielőtt elhelyezkedtünk volna az előtérben egy gyönyörű kanapén. A Krisna-központban vagyunk, ahol szintén most járok először.

Gyönyörű ez a hely. Miért pont itt tartod az óráidat?

Ez a hely energetikailag nagyon jó. Az itt élő szerzetesek és diákok mindennap hosszú meditációs gyakorlatokat végeznek, melyek önkéntelenül is hatnak bárkire, aki belép ebbe a légtérbe. Érezhetően megnyugszanak az emberek, ha 1-2 órát eltöltenek ebben a környezetben. Mi is egyébként minden kínaiasztrológia-órát egy rövid meditációval kezdünk.

Forrás:
Molnár Anikó

Mennyire kell ismerni a kínai filozófiát annak, aki kínai asztrológiát akar tanulni itthon? Én védikus asztrológiát is tanulok, amihez a Jyotish filozófiai alapelveivel is jó, ha az ember tisztában van.

Nem szükséges hozzá, de most én itt az általam tanított rendszerről beszélek. Mégpedig azért nem, mert egyrészt nagyon mély filozófiai hátteret teszek a konstellációk értelmezésébe, másrészt nem elméleti szinten beszélek az asztrológiáról, hanem mindennapi élethelyzetekben mesélem el, hogyan működnek az állások, ezért nem igényli a keleti filozófiában szerzett jártasságot az anyag.

Az én mesterem egy indiai jógi, Swámi Véda volt, akinek nem sok köze volt a kínai asztrológiához, mégis ugyanezeket az igazságokat fogalmazta meg, csak nem az asztrológia nyelvén.

Igazából mindegy, honnan közelítünk valamit, a lényeg egy és ugyanaz: mindegy, hogy bolygókkal dolgozunk, vagy állatévekkel, elemekkel, vagy jin-jang polaritással, hiszen ugyanarról az energiáról beszélünk.

Egyébként, ha filozófiai értelemben nézzük, akkor hozzám leginkább a jóga és védanta filozófia áll közel.

A kínai asztrológia nagyon érthetőnek tűnik, ahogy hallgattam az előadásodat. Feltételezem, hogy itt is kell használni az intuíciónkat.

A nyugati asztrológiában azt tapasztalom, hogy egyre inkább el kell tudni szakadni a tradicionális megkötésektől, definícióktól, amik korlátok közé helyezik az egyén lehetőségeit – hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy az alapjait meg kéne kérdőjelezni, de szükség van szemléletváltásra.

A kínai asztrológiában talán még nagyobb a káosz, mint a nyugatiban. A tradicionális kínai asztrológia hemzseg a félelmet keltő elnevezésektől, halálkonstellációktól, betegségállásoktól és büntetésektől, és sokáig itthon is sajnos csak ezzel a megközelítéssel lehetett találkozni.

Nem a rendszerekkel van a baj, hanem a szemlélettel. Ráadásul az asztrológia nem egy olyan tudomány, amit meg lehetne tanulni könyvekből. Csak úgy sajátíthatod el, ha látod, hogy működik az embereknél, és kialakul egy tapasztalati tudásod.

Forrás:
Molnár Anikó

Nagyon örülök, hogy nyomatékosan hangot adsz annak, és ezt is tanítod, hogy látatlanban nem elemzünk.

Igen, valóban. Sokan összekeverik az asztrológiát a jóslással. Egy régi asztrológiatanárom mondta egyszer, hogy három dolog nem olvasható ki a horoszkópból:

  • Élő ember képletét nézzük-e?
  • A horoszkóp tulajdonosa milyen spirituális szinten tart?
  • Milyen döntést fog hozni szabad akaratából?

Egy önismerettel foglalkozó ember ugyanazt a konstellációt máshogy fogja tapasztalni, mint egy olyan valaki, aki az élete összes problémájáért mindig a külvilágot hibáztatja. Látatlanban nem tudhatom, hogy melyik állás analógiája okoz gondot.

Kell a személyes érzés, kell, hogy érezd őt.

A tanácsadásnál az a cél, hogy magasabb szintre emeld a másikat, mint ahol van. Látatlanban pedig ezt nem lehet megállapítani.

Téged mi vezérel, amikor írsz egy elemzést vagy előrejelzést? Olyankor nincs személyes kapcsolat.

Amikor írok egy cikket vagy egy Facebook-bejegyzést, mindig visszaolvasom, hogy van-e tényleges mondanivalóm. Vajon le tudnám-e vonatkoztatni az olvasottakat az életemre, ha idegen lennék, vagy inkább csak egy „nesze semmi, fogd meg jól” típusú iromány?

Nekem fontos, hogy kézzelfogható tanácsot tudjak adni az embereknek. A te írásaid azok, amikben szintén érzem ezt, hogy használhatót akarsz te is adni. A nyugati asztrológiában már Dunát lehet rekeszteni az éppen aktuális előrejelzésekkel, klisékkel és általánosításokkal.

Mindenki kiírta már magát, kevés olyan írás van, amire érdemes tényleg odafigyelni. A te stílusod ilyen, azért tetszik, mert gyakorlati tanácsokat adsz, de nem determinálsz alacsony vagy magas szintű megélésre.

Forrás:
Molnár Anikó

Van analógia a Majom éve és aközött, hogy március 20-án kezdődik a Mars éve a nyugati asztrológia szerint?

Mindegy, hogy a nyugati vagy keleti rendszer szerint nézzük, ugyanazokról az energiákról beszélünk, csak más szimbólumokon keresztül. A kínai asztrológiában az, hogy Majom év az nagyon kevés. Nézzük úgy, hogy Tűz Majom év lesz. A marsikus jelleg a kínai asztrológiában is megjelenik, csak más szimbólumon keresztül. Az elemek tana szerint a tűz megolvasztja a fémet, tehát mutatja, hogy valamilyen értelemben egy ellentmondásos év jön.

A Tűz a Nap analógiája, ami magas szinten a boldogságot, vidámságot, a jó dolgok megélését jelenti, míg alacsony szinten a sok tűzből nagy tűz lehet. Hirtelenség, lobbanékonyság, indulatok – tehát itt bejön a Mars analógiája. A Nap a középpont, az Isten keresése, önmagad teljességének a keresése.

Mit hoz a Mars éve a nyugati asztrológia szerint?

Az év dinamikusan indul, majd április 17. és június 30. között a Mars lassabb tempót fog diktálni, amit a Kosok, a Nyilasok és a Skorpiók fognak erőteljesebben megérezni. Ez a korábbi cikk az általános energetikai hatásokra tér ki, aki részletesebben érdeklődik a saját sorsa iránt, állíttassa fel a születési időpontjára elkészített horoszkópját.

Mondhatjuk akkor azt, hogy minden Tűz évnél önmagunk keresése az egyik cél magas szinten?

Igen. A Tűzhöz tartozik a spiritualitás, az istenkeresés és maga az istenhit. Nézzük meg az év másik fő energiáját, a Majmot. Ez a Fém elem fennhatósága alatt áll, és a szimbóluma az igazságnak, becsületnek és eszméknek.

Alacsony szinten az ilyen típusú harcok kerülnek előtérbe, magas szinten pedig ez az önmagammal vívott harc, hogy felülkerekedjek a gyengeségeimen. Ha nem vagyok tudatos, akkor viszont vitatkozhatok a külvilággal, például, kinek van igaza. Mivel a Tűz elemhez tartoznak a vallások, a Fémhez pedig a harcok, ez alacsony szinten manifesztálódhat vallási különbségekben, vitákban.

Forrás:
Molnár Anikó

Ha lefordítom, akkor ez a Nyilas Szaturnuszról szól.

Ugyanaz, igen. És itt nem vallási háborúra gondolok, sokkal inkább arra, hogy az emberek fejében megjelentek globálisan ezek a gondolatok. Hogy ebből lesz-e harc „kint”, az már persze az egyének tudatosságán, spirituális fejlettségén és döntésein múlik majd.

Mit tanácsolsz az embereknek 2016-ra, hogy harmonikusabban tudják megélni a Tűz Majom évét?

Nagyon-nagyon fontos lesz, hogy helyre tegyük magunkban a rendezetlen, meg nem oldott feszültségeket. Belül kell rendnek lennie, mert ez most közvetlen hatással lesz a külvilág eseményeire.

Minden eddiginél nagyobb a hangsúly az önismereten és az érzelmeid lecsendesítésén, amihez a meditáció egy nagyszerű eszköz.

Forrás:
Molnár Anikó

Ezek a mondataid mindenkor nagyon fontos üzenetek, mitől lett ez most ennyire kiemelt 2016-ban?

A világban akkor lesz béke, ha te otthon rendet teremtesz a párkapcsolatban, a munkahelyen vagy akár a gyermekeddel való kapcsolatban. Ugyanakkor a feszültséget nem a Majom év generálja. Az csak megmutatja, mi az a feszültség, ami benned és bennem is működik. Azzal kell kezdenünk, hogy rendezzük az indulatokat a saját életünkben, és ez óriási felelőssége mindenkinek.

Kit érint ez? Kinek lesz a legnagyobb hatása a világ alakulására?

Akinek a személyes képletében megtalálható a Tűz és Fém elem, minden eddiginél többet tehet a világ alakulásáért. Hiszen ha a makrokozmosz a mikrokozmosz tükörképe, és fordítva, akkor ha a Tűz és a Fém egymásnak feszül a külvilágban, ugyanez a konfliktus zajlik az egyéni életekben is.

És ha a személyes kapcsolatainkban a Tüzes-indulatos, Fémes-harcos érzéseinket harmóniába hozzuk, ez automatikusan feloldja az ellentéteket kívül is.

A legnagyobb egyéni felelőssége a világ eseményeinek alakulásában idén azoknak lesz, akiknek a horoszkópjában megtalálható a Jang Tűz, Jang Fém, Kígyó, vagy Majom szimbólum. Ők tudnak energetikailag most a közös kalapba a legtöbbet beletenni.

Forrás:
Molnár Anikó

Izgalmas évnek nézünk elébe, aminek fókuszában tehát az önismeret áll

Nekem van Jang Fémem és Jang Tüzem is, Majom is, tehát fontos évem kezdődik. Az én energiarendszeremben – ahogy Melinda fogalmazott – megtalálható az év fő „csi”-je, energiavonulata, tehát rezonálok rá, a működésemet felerősíti.

Mindegy, melyik asztrológiát választjátok, a szimbólumok nyelve egyetemes, legyen az kínai, indiai vagy nyugati. Az asztrológia egy olyan komplex rendszer, amely egyedülálló. Nincs még egy ilyen tökéletes rendszer, amelyben benne rejlik az egyediség és a tökéletesség.

Olyan önismereti eszköz ez, amely önmagunk megértéséhez és ezáltal másokhoz és a világhoz is közelebb visz. Ne felejtsük el, hogy a változás lehetőségét adja, nem a kész megoldásokat.

Öröm volt Melindával találkozni, jó érzés volt vele egy nyelvet beszélni.

Ajánlott cikkek