Egyéb kategória

Edzés közben a tréner gyereke simán betotyog a képbe – Ilyen az, ha anya online tornázik

A kismamáknak sokszor nehéz bárhova is eljutni, edzeni meg főleg. Erre nyújthat megoldást az online, élőben közvetített edzés. Kipróbáltam. Élménybeszámoló következik.

vous - 2016.02.04.
Edzés közben a tréner gyereke simán betotyog a képbe – Ilyen az, ha anya online tornázik

Ha kismamaként szeretnétek formába lendülni és edzeni, akkor számos problémával kell szembenéznetek.

Az első: mi legyen a gyerekkel, míg én edzek?

Van olyan ismerősöm, aki a pár hónapos babáját is nyugodt szívvel adja a fitneszterem profi gyerekmegőrzőjébe arra az egy órára, míg ő edz. De szerencsére ma már az is tud mozogni, aki erre az egy órára sem szeretné távol tudni magától a csemetéjét, sőt közös programnak tekinti a testmozgást. Nekik találták ki például a baba-mama tornát, vagy a hordozós edzést, a maminbabát.

Hordozóval a városban

A városi lét kész kihívás egy anyának. Olyan mamikkal beszélgettünk, akik a városi túlélés kulcsát a hordozásban látják. Milyen nehézségekkel kell szembenézni? Milyen tuti túlélési tippek és városi babás pihenőhelyek vannak? Ebben a cikkben megosztjuk veletek.

De ha még a gyerekkérdés meg is van oldva, akkor is nehéz eljutni egy-egy órára. És én a saját bőrömön tapasztalom, mennyire igaz ez.

Mondhatni, nekem szerencsém van, Budapest belvárosában lakom, a közelünkben több helyre is el tudnék menni edzeni. Pár napja ki is néztem egy órát a néhány házzal arrébb található mozgásstúdióban. Baba-mama tornára mentünk volna, ha – és itt jön a lényeg – a lányom nem éppen előtte negyed órával dönt úgy, hogy bedobja a szunyát…

De még ha el is jutottunk volna a teremig, mekkora macera már vinni a gyereket, a túlélőfelszerelését, a saját edzőcuccunkat, ott átöltözni (hideg tél van, edzőruhában azért ilyen időben még a pár házzal arrébb található teremig sem megyek el), edzeni, majd visszaöltözni?! Állítom, ez nagyobb kihívás, mint maga az óra.

Persze megértem, ha vannak olyanok, akik a kismamaság négy fala közül szívesen kimozdulnak egy-egy edzés miatt és élnek társasági életet, de az nem én vagyok. Nekem elég sok más programom van, szerencsére sok a kisgyerekes barátnőm, így mindig lehet jönni-menni, ha éppen nem kell cikket írnom, interjúznom. Szóval én mozogni szeretnék, és azt minél hatékonyabban, minél egyszerűbben.

Éppen ezért lelkesedtem fel, amikor hallottam az online, élőben közvetített edzésekről.

Beregisztrálsz, fizetsz, majd a megadott időszakon belül akár az órarend összes óráján részt vehetsz. Ehhez nem kell mást tenned, mint az óra meghirdetett időpontjában felvenni otthon kényelmesen a sportszettedet, bekapcsolni a gépedet, elindítani az online közvetítést, és végignyomni az órát, aztán meg értékelni.

Forrás:
Séllei Lilla

„Persze, persze” – mondhatjátok, de hát egy „rubintrékabéresalexandra” videó is ugyanezt tudja, ráadásul azért elég egyszer kifizetni azt a pár ezer forintot, vagy akár ingyen letölteni. De tévedtek! Mindjárt meg is magyarázom, hogy miért!

Szóval azt a videót – legalábbis én – kevesebbszer indítanám el, mert akármikor elindíthatnám. Magamat ismerve mindig találnék egy éppen fontosabb teendőt, halogatnám, majd szépen eljönne az este, és aznap se edzettem…

Van egy másik fontos különbség az élő közvetítés és a fitneszvideók között – persze erre csak azután jöttem rá, hogy a rámkötözött leányommal végignyomtunk egy online maminbaba-órát. Na, de mondom is, nem csigázok senkit! Szóval egy fitneszvideó a legutolsó másodpercig profin megkomponált, átgondolt valami, amiből hiányzik a valódi edzések hangulata, a hibák, a közbevetett poénok, az edző meséi.

Az a maminbaba-óra, amin (az online infók alapján) rajtunk kívül még tizenegyen vettek részt, Debrecenből jelentkezett. Az edzés úgy kezdődött, hogy az edző beköszönése közben megjelent egy másfél éves hölgyemény pizsamában – ő volt az edzőnk kislánya.

Gyorsan fel is “mászott” a hordozóba, és miután az edző elmesélte, nehogy azt higgyük, hogy az ő gyereke 10-kor kel, és milyen jó dolga van, emögött a 10-es kelés mögött egy elég hosszúra nyúlt éjszaka állt, elkezdődött az óra. És az óra többi része is ilyen életszerű és nagyon szerethető volt. És annak ellenére, hogy ez egy egyoldalú kommunikáció, hiszen csak az edző tud hozzánk szólni, mi nem hozzá, mégis úgy éreztem, egy nagyon is valós órán vettem részt.

Forrás:
iStock

Biztosan kipróbálunk Bora babával majd még más órákat is, de kedden és csütörtökön 10-től minden online maminbaba-órán ott a helyünk.

Ajánlott cikkek