Egyéb kategória

Hogyan szerepelhet egy hógömb, Brad Pitt és Budapest egy mondatban?

Nézzetek körbe a szobátokban: milyen gyerekkori játékok vesznek még mindig körbe? Biztos vagyok benne, hogy egy-két plüss mosolyog rátok a polcokról, de lehet, hogy a sarokban is porosodik egy játék, amihez évek óta hozzá sem nyúltatok. Ha megkérdezitek szüleiteket, milyen játékokkal játszottak gyerekként, nosztalgikus mosollyal fogják felidézni a matrjoska babát vagy a gyertyás csónakot. Képzeljétek, ezeket még mindig meg lehet vásárolni egy különleges helyen. Nemrég én is ott jártam.

vous - 2016.02.07.
Hogyan szerepelhet egy hógömb, Brad Pitt és Budapest egy mondatban?

Létezik Budapesten egy aprócska bolt, amire igaz a mondás: ne ítélj első látásra! Szinte elveszik a Nagykörút forgatagában, de aki nyitott szemmel járja a város utcáit, és betér a Játékok Anno boltba, úgy érezheti, az időutazás 2016-ban már lehetséges. A bolt ügyvezető igazatója, Majercsik Krisztina igazi játékszakértő, aki szívesen mesélt nekem az üzletről.

Fotósunk, Anna kísért el ebbe a kincseskamrába. Amint beléptünk az ajtaján, tátott szájjal néztünk körbe mindketten. Annát a hógömbök ejtették rabul, engem a Teddy macik.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A bolt mérete ellenére (tényleg nagyon-nagyon pici) rengeteg játékot rejt. Az összes macit, porcelánbabát, kisautót tükrös üvegvitrin őrzi. Ez az a hely, ahol a napjainkban újragyártott hasonmás vagy nosztalgiajátékokat meg lehet vásárolni.

A játékbolt története 1996 őszén kezdődött. „Ekkor nyílt kis boltunk, amely egyben talán a világ legkisebb kiállítóterme is. Célunk az volt, hogy a régi korok játékait ne hagyjuk feledésbe merülni, ismertessük meg a mai gyerekekkel azokat az iparművészeti szempontból szép, történelmi vagy játékértéküket tekintve fontos játékszereket.

De ne csak megmutassuk, mint egy múzeumban, hanem tegyük újra elérhetővé a számukra, vagyis lehessen ezeket a tárgyakat megvenni és hazavinni.

Így kerültek választékunkba a kortalan klasszikus játékok: jojók, üveggolyók, ugrálókötelek, papír öltöztetőbabák, ólomkatonák, zenélő dobozok, hógömbök, porcelánbabák, mackók, kaleidoszkópok.

Valamint sokféle lemezjáték, köztük az egykori Magyar Lemezárugyár sikeres játékainak hasonmásai: a csipegető csibe, a közlekedési játék, a Roli Zoli, a Lendület motoros, a helikopter és a holdrakéta, valamint a gyertyás csónak.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezekből a játékokból egy kedves eladó segítségével volt szerencsém többet meg is nézni. Kezemben foghattam papírjátékot, spanyol lemezjátékot, sőt még egy Mikulás matrjoska babát is. Igen, jól olvastátok: egy matrjoska baba Mikulás-jelmezben.

Forrás:
Kerepeczki Anna

„Jellegzetesek voltak az egyszerű mozgásokat végző, többcsuklós vagy lengősúlyokkal működő játékmechanizmusok, mint a birkózó medvék, favágó vagy répahúzogató figurák. Ezeket fából faragták aprólékos kidolgozottsággal, leggyakrabban natúran, ritkábban festve.

A gyűjteményünk részei az alumíniumból készült 'ólom'-katona vagy -matróz sorozat, vagy a papírrosttal erősített, gipszöntésű, élénken kifestett figurák. Ezeket nem áruljuk.

Érdekes volt, ahogy a szocializmusban felosztották a különböző gyártandó termékeket, így a Szovjetunióban gyártott játékok között rengeteg játék fegyvert, lemez géppisztolyokat, harckocsikat, vagy jámborul doboló, mézet nyalogató, felhúzható medvét találunk.

A sokak által jellegzetesen orosz kuriózumnak tartott matrjoska (oroszul: матрёшка) festett fajátéksorozat, amely egyre csökkenő méretű, egymásba rakható figurákból áll, valójában egy nagyon régi távol-keleti játék.

A bolt különleges játékokkal is rendelkezik. „Saját készítésű készségfejlesztő és társasjátékaink is vannak. A Maugli játékcsaládból a Majomkéz például a kisgyermekek mozgáskoordinációjának javítását segíti.

Forrás:
Kerepeczki Anna

De említhetném az Eiffel-társasjátékot is, amely egy ügyességi társasjáték, és a híres francia építész, Gustav Eiffel emlékére készült. Szintén ebbe a kategóriába sorolható a PISA-társasjátékunk is.

Emellett meg kell említenem egy különleges kollekciót, a világhírű spanyol gyár, a Paya cég lemezjátékait. Korlátozott számban rendelkezünk eredeti Paya termékekkel, ami azért is nagy szó, mert a cég megszűnt. Tudomásom szerint egyedül mi árulunk eredeti Paya játékokat Magyarországon.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

A bolton kívül van egy gyűjtemény is, ahol közel 3000 antik, régi játék tekinthető meg. A gyűjtemény folyamatosan bővül, néha sikerül igazi ritkaságokat, különleges darabokat beszerezni. A vitrinekben alkalmanként tematikus kiállításokat rendeznek.

Volt már kiállítása az optikai játékoknak, az amerikai papírjátékoknak, az építőjátékoknak, a spanyol lemezjátékoknak, de szüleink bádogjátékai is külön kiállítást kaptak.

Ha ezek a játékok beszélni tudnának, mit mesélnének? Sosem találjátok ki, ki járt a boltban!

„Büszkén mondhatom, hogy egy igazi világsztár is járt már a boltunkban. A hollywoodi híresség, Brad Pitt tért be egy budapesti látogatása alkalmával két kislányával, akik közül az egyik egy hógömböt választott.

Kolléganőnk éppen az adminisztrációba volt belemerülve. Amikor felnézett, és meglátta, ki áll a pultnál, nem akart hinni a szemének.

A hihetetlenül közvetlen és kedves sztárszínész másik kislánya egy apró plüssmackót választott. Ezenkívül számtalan magyar híresség, színészek, parodisták is voltak már a vevőink. Többen közülük törzsvásárlók lettek, még a premierek előtti, kollégáiknak szánt apróbb-nagyobb ajándékokat is nálunk veszik meg.”

Ajánlott cikkek