Trend

„Fontos kellő iróniával kezelni a ‘trendiségre’ való törekvést” – Zanin Évát kérdeztük a divatról és stílusról

Biztos köztetek is vannak olyanok, akik egyedi stílusuk miatt megkapták már legalább egyszer, hogy divatmajomnak titulálják. Vagy egyszerűen csak majomkodónak. De nehogy kétségbeessetek! Zanin Éva divatszakértő szerint ha valaki stílusos, az mindig egy picit a saját kora előtt is halad, így meghatározza, alakítja is a menőség kritériumait.

vous - 2016.02.08.
„Fontos kellő iróniával kezelni a ‘trendiségre’ való törekvést” – Zanin Évát kérdeztük a divatról és stílusról

Zanin Éva

  • társadalomtörténész
  • kommunikációs szakember
  • a KREA Kortárs Művészeti Iskola oktatója
  • két kislánya van

Kinek van igaza, Steve Jobsnak és Zuckerbergnek, akik mindennap ugyanolyan ruhában vannak, mert nem akarják vesztegetni az energiájukat a ruhaválasztásra, vagy annak, aki gondosan ügyel az outlookjára mindennap? Mennyire önkifejezés az öltözködés?

A ruha mindenképpen önkifejezés. Mindenki gondot fordít a megjelenésére, csak máshogy, de a stílus kifejezése és a gardrób mérete nem feltétlenül arányos.

Yohji Yamamoto például már sokszor kifejezte, hogy az alapruhákban hisz, nem sok öltözéket variál, és személyes traumaként éli meg, ha hordhatatlanná kopik egyik vagy másik kulcsdarab, amihez ragaszkodik.

Jellemzően itt a stílus „előbbre valóságáról” beszélnék, aminek a felépítése és megtartása a ruhatár méretétől függetlenül visszatérő, felismerhető, saját mintákat, formákat követ.

Nem előírás, hogy sok ruhánk legyen, és az ‘új’ sem stíluskategória.

Ehelyett legtöbbször ugyanolyan stílushelyettesítő, amilyen például az úgynevezett „márkás viselet”. A márkajelzések hitetik el legkönnyebben, hogy menők is. Ugyanakkor éppen ezért ezek vannak kitéve a leggyorsabb devalválódásnak is. Többek között a hazai Michael Kors táska viseleten lehet jól megfigyelni ezt a fajta értéktelenedést.

Egyre többen foglalkoznak személyi stílustanácsadással. Miért más, egy stylist mondja meg, milyen legyél?

A személyi stylist abban segít, hogy megtaláld a saját személyes stílusodat.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy kihozza magából a legtöbbet, hogy kellemes látványt nyújtson és önbizalomra tegyen szert.

Annak is, aki nem kreatív, annak is, aki különlegesebb, mint a normatív „szép”, annak is, akinek nincs ideje válogatni, és annak is, aki szorong.

A jó személyi stylist egyszerre legjobb barát, pszichológus, life coach és látványdizájner.

Nem kell igénybe venni a szolgálatait, ahogyan fodrászhoz sem jár mindenki. Mégis jó tudni, hogy vannak olyan emberek, akiknek az a szakmája, hogy én hogyan érezhetem magam szebbnek és magabiztosabbnak az öltözékeim megválasztásával.

Mennyire befolyásolja a megítélésünket az, hogy trendik vagyunk, vagy sem?

Attól függ, ki ítélkezik, és miért fontos nekünk, hogy megfeleljünk ennek az ítéletnek. Ha valaki stílusos, az egyrészt kortalanul az, másrészt azonban, érdekes módon, mindig egy picit a saját kora előtt is halad, így meghatározza, alakítja is a menőség kritériumait.

Bizonyára nagyon lényeges előnyt jelent a legtöbb esetben, ha a saját, belülről fakadó, autentikus stílus megtalálja a saját kulturális közeg által nyújtott eszköztárból azt, amivel kifejeződhet. De itt az autentikusság sokkal fontosabb, mint a trendiség.

A társadalmi elismerési rendszer, amely a külső alapján osztályoz, a követőket minden esetben felszínesebbnek fogja tartani, mint azokat, akikről az önazonosság stílusértéke sugárzik.

A kettő közötti mezsgye azonban nagyon vékony – éppen ezért fontos kellő iróniával és távolságtartással kezelni a „trendiségre” való törekvést. A legbiztosabb az, ha rájövünk, hogyan is érezzük magunkat a legjobban a bőrünkben.

Forrás:
iStock

Melyik korosztálynak a legfontosabb a divat? Ez a kor előrehaladtával változik?

Az általam ismert összes korosztályban az eszméletszerzéstől annak elvesztéséig ismerek olyanokat, akiknek meghatározó a divat, és olyanokat, akik el sem tudják képzelni, hogy a funkcionalitáson túl valami más is szabályozhatja a ruhaválasztásaikat.

A divat iránti érdeklődést nem szabályozza életkor, nem, társadalmi státusz vagy egyéb faktorok, de a kor talán a legkevésbé.

Annyit azonban el kell ismerni, hogy a valódi stílushoz bizonyos szintű érettség kell, amit akár az életkor is meghozhat. Itt azonban ismét stílusról és nem divatról beszélünk.

Túl lehet tolni a divatot vagy egy stílust?

Ezt úgy érted, hogy a divat követését vagy egy adott stílus kifejezését túlzásba lehet-e vinni? Azt hiszem, igen. A Szex és New York filmek vagy akár a Zoolander is ezt teszik, és a giccset is nagyrészt a túlzásnak köszönhetjük. Ezért is szeretjük őket annyira.

A divatot ‘túltolni’ valahol a komplett szabályrendszerként fellépni akaró, ingoványos és változáson alapuló divat izgalomgyárának iróniája. Ettől lesz egyszerre távolságtartó és szerethető.

A férfiaknak manapság mintha fontosabb lenne a divat, mint régebben. Ők mennyire engedhetik el a fantáziájukat, mennyire lehetnek egyediek?

A férfiaknak minden korban nagyon fontos volt a divat, és ez most sincs másként.

Magyarországon még tartja magát az általános öltözködés szintjén a heteronormatív hiedelem, miszerint a stílusos, jól öltözött, esetleg divatos megjelenésű férfi csakis buzi lehet.

Ezért akinek számít saját férfiasságának fitogtatása, az tüntetően marad meg az álomgyári filmek által leképezett fehér, protestáns amerikai kispolgár stílusszintjén, vagy egyszerűen a funkcionalitásból épít bástyát. Ez nem általánosítás, egyszerűen csak jelzem, hogy észrevehetően jelen van a kategória.

Ugyanakkor a férfiak nagy része itthon is, mint bárhol máshol, egyre inkább a helyén tudja kezelni az öltözködés, a stílus, az önkifejezés egységeit, és az öltözködést már nem a nemi identitás kifejezésének egyedüli eszközeként tartja számon.

Ehhez a nézőponthoz talán egy bizonyos fokú önállóság és magabiztosság szükséges, ami ugyancsak nem feltétlenül életkor, inkább személyiség és tapasztalat függvénye lehet.

Ajánlott cikkek