Mit is jelent a Majom éve?
Minden kínai évet egy állatövhöz kapcsolnak a kínai asztrológia jegyei közül. Az idei év pedig a Majom éve lett, ahogy 2004-ben, 1992-ben, 1980-ban és 1968-ban is az volt. A Majom évében született emberekről azt tartják, hogy okosak, lelkesek, és szeretnek megújulni. Gyors észjárásúak, de sokszor lehetnek ingerlékenyek is.
Hogyan ünneplik az új évet Kínában?
Az új évet a Tavaszi Fesztivállal ünneplik, ami magában foglal felvonulásokat, tűzijátékokat és táncokat. Népszerűek a piros dekorációk, mivel ez a szín a boldogságot jelenti. Akárcsak nálunk, Kínában is petárdákkal ünnepelnek éjfél után, és a hagyományok szerint minél hangosabban szól, annál szerencsésebb lesz az év.
Mit esznek ilyenkor?
Az ételek az ünneplés részét képezik minden kultúrában. Mi például lencsét meg malacot eszünk újévkor, hogy szerencsénk legyen. A hagyományos étel Kína északi részén a gombóc, míg a déli részen sokkal többet variálnak a kínálaton.
Népszerű étel a nian gao, ami egy ragadós rizstorta, bár nem túl finom, így sok család felhagyott már a készítésével, és más finomságok mellett tették le a voksukat. Hús terén pedig a csirke, a kacsa vagy éppen a sertéslapocka mellett, és fontos szerepet játszik az ünneplésben a hal is. Újévkor összegyűlik a család, hogy közösen fogyasszanak el egy vacsorát, ami halból, zöldségekből, gombócokból és húsokból áll.
Milyen hagyományok vannak?
A családi összejövetel az újévi ünneplés legfontosabb része. A család idősebb tagjai egy piros borítékot adnak a fiatalabbaknak, amibe pénzt raknak. Ahogy a dekorációnál, így ebben az esetben is a szerencsét jelképezi a piros boríték. Egy másik hagyomány, hogy közvetlenül az új év előtt kitakarítják az egész házat. Ha például az új év első három napjában valaki megmossa a haját, vagy takarít, akkor „elmossa” a szerencsét. Sőt még a gyógyszerek szedését is elkerülik ezekben a napokban. Száműzik a fekete ruhákat, és színesben járnak, így ünneplik az új év eljövetelét.