Egyéb kategória

Végre! Az alváshiányra is foghatjuk, ha sokat vásárolunk

Tudom, hogy nektek is feszített a tempó és sokszor nincs időtök a pihenésre, de belegondoltatok már abba, mi történik akkor, ha nem alszotok eleget?
vous - 2016.02.15.
Végre! Az alváshiányra is foghatjuk, ha sokat vásárolunk

Sokat dolgoztok, tanulni is kell, ráadásul már itthon is elérhető a Netflix, ami még egy érv amellett, hogy hajnalig fenn legyetek. Amivel nincs is probléma egészen addig, amíg nem kell korán kelnetek, mert így másnap úgy fogtok felkelni, mint a mosogatórongy. Kivesztek egy bögrét a kávétoknak, a másik kezetekben lévő tejes dobozt pedig berakjátok a pohár helyére a szekrénybe – velem már megesett. Mivel sajnos nem mindig jön össze az a hét-nyolc óra alvás, amit előre eltervezünk magunknak, jöjjön 5 dolog, amit akkor éreztek, ha épp nem tudtatok eleget szundítani.

1. Lassan reagáltok a dolgokra

Egyszerűen képtelenek vagytok gyorsan gondolkozni vagy bármit is gyorsan csinálni. Még azt is sokkal nehezebben tudjátok eldönteni, hogy mit egyetek ebédre. A tanulmányok azt is bebizonyították, hogy azok az emberek, akik 6 vagy annál kevesebb órát alszanak pont ugyanúgy érzik magukat, mintha 48 óráig ébren lettek volna. Nemcsak a rövidtávú memóriára van rossz hatással a kialvatlanság, hanem a koncentrációra is.

Forrás:
giphy.com

2. Gyorsan dühbe gurultok

Egy másik tanulmány bebizonyította azt is, hogy a hat óránál kevesebbet alvók agyában az érzelmi központ 60%-kal aktívabb. Ez pedig megakadályoz titeket abban, hogy feldolgozzátok az érzelmeket és megfelelően reagáljatok is rá. Tehát szimplán attól is idegesek lesztek, ha rátok néz a pénztáros a boltban vagy mondjuk kiesik a kezetekből valami.

Forrás:
giphy.com

3. Végre KAJA

Ha később fekszetek le, akkor a szervezetetekben megnő a ghrelin hormon szintje, ami azt jelzi, hogy mikor vagytok éhesek. Ezzel szemben a leptin hormon szintje csökken, amely azt jelzi, ha épp tele vagytok. Hogy mi lesz ennek az eredménye? A hűtőt az ágyatok mellé húzzátok és tíz perc alatt kiürítitek.

Forrás:
giphy.com

4. Sokat költötök

Alig tudjátok összekaparni a pénzt tejre a hónap végén, köszönhetően annak az új ruhának, amit csak azért vettetek meg, mert ezer forinttal olcsóbb volt a normál áránál. Hibáztassátok nyugodtan az alváshiányt! A prefontális kéreg, ami az agyunkban felelős az impulzuskontrollért súlyosan károsodhat, ha nem alszunk eleget. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy rossz döntéseket hoztok és gondolkozás nélkül cselekedtek.

Forrás:
giphy.com

5. Furán fogtok kinézni

A szépítő alvás tényleg létezik. Elég, ha csak abba belegondolunk, hogy az alváshiány miatt karikás szemek és tompa arcszín köszönhet vissza ránk a tükörben. A kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány felgyorsíthatja a bőr öregedését. Azt meg ugye senki nem szeretné!?

Forrás:
giphy.com

Mi a tanulság? Aludjatok annyit, amennyit csak tudtok!

Ajánlott cikkek