Egyéb kategória

Filléres apróságok a Föld másik feléről – neten vásárolni csuda izgi!

Megtetszett egy csillogó kis bizsu az imént. Megvettem. Neten persze, mert úgy menő, célszerű meg észszerű. Az a bizsu több mint nyolcezer kilométert utazik majd hirtelen szárba szökő vágyakozásom miatt. Három nap, de legfeljebb három hét múlva az ujjamra húzhatom. A kulcsszó: eBay. Ismerős, ugye?
vous - 2016.02.17.
Filléres apróságok a Föld másik feléről – neten vásárolni csuda izgi!

Van már egy tucat ezüst (vagy annak hitt) gyűrűm, láncom, medálom. Fehérnemű, zokni, harisnya (cicás, csipkés csodák), csillámos körömlakk, szemhéjfesték, hajgumi. Tükör, púder, körömreszelő. Memocetlik, toll, lámpa a laptophoz. Tojásszétválasztó buggyantó, reszelő, húsklopfoló. Répahegyező. Fonal kötéshez, fesztivál-pisitölcsér (shewee), pénztárca. Telefontöltő, telefontok.

Forrás:
iStock

Igen, ez mind-mind az eBayen érkezett, a világ számos pontjáról és szégyenkezve vallom be, korántsem teljes a lista. Megrendelem, mert olcsó.

Megrendelem, mert a fotón jól mutat, mert úgy emlékszem, régóta vágyakoztam már utána. Megrendelem, mert színes, mert csillog, mert „itthon tízszer annyiba kerül”. Megveszem, mert vicces, mert egy ideig elszórakoztat engem, vagy mást.

Mert ajándéknak se utolsó és különben is, pár ezerből le van a gond, jöhet a karácsony, meg a szülinapok… sok a gyerek. Erről, a gyerekekről jut eszembe: „bankkártyából hajtogatható” kést is rendeltem. Egyszerre sokat: jusson az összes srácnak meg az összes haverjuknak. Villantsanak. Villantsak.

Milliónyi kacatot rendeltem már, fillérekért

Pihenésképp ülök a gép elé, akár hétvégén (nesze neked boltmentes vasárnap), szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki a vasárnapi szigorú üzlettartást ily módon írja felül. Nincs nyitva a kedvenc drogéria? Indul az eBay-shopping-túra.

Kattintgatok, kalandozok, észre se veszem, elrepült a délután. Adrenalinlöket minden vásárlást megerősítő gombnyomás, lemerül a mobil a visszaigazoló SMS-ek miatt.

Megrendelem, elfelejtem

Húsz termék a listán, az összértékük nincs ötezer, én meg úszom az eufóriában. Aztán elfelejtem, szinte azonnal, hogy megrendeltem, mit rendeltem. Rácsodálkozom, amikor szól a párom, csomag jött megint. Mi jött? Nem tudja. Kicsi a csomag, puha. De belül talán kemény. Lehet bármi. Bugyi, bizsu, kislámpa. Nem emlékszem. Tényleg nem emlékszem.

Meg kellene nézni a listát, de ha ellenőrzés miatt felosonok az eBayre, meglehet, újra kísértésbe esek. Inkább nem nézem meg. Párom kérem, bontsa ki azonnal. Nem bontja. Majd én. Nem győzködöm, megértem. Fene se tudja, mi lapul a csomagban. Az érkezett-e amit rendeltem, vagy valami egészen más, egészen máshonnan. Mi van, ha pirulós és nem is én rendeltem?

Forrás:
iStock

Csak az kóborol el, amit várok

Na jó, azért ennyire nem kacifántos a helyzet: jellemzően az érkezik, amit rendeltem, onnan, ahonnan rendeltem, és annyiba kerül, amennyiért rendeltem.

Néha eltéved a csomag, vagy sose ér el hozzám. Mondjuk százból egy valami elkalandozik. Pont az, amit azért nagyon várok. „Nem emlékszem” termék még sose kóborolt el. Most például egy (fotón nagyon csinos) overallt várok. A másik kettő (fotón nagyon csinos) overall megérkezett sajnos. Hú… most és itt lássam be, hogy a 100% szintetikus anyag az tényleg 100% műanyag?

Ha bármelyiket felveszem, többé nem kell testtekercselésre járnom, csak bekenem magam egy kis paprikakrémmel a kritikus területeken, belebújok valamelyik gatyóba és indulhat a nagy fogyás (méregtelenítés). 100% izzadás.

Naivan reménykedem, a harmadik lesz a tuti. A befutó, ami visszaadja a hitemet: igenis lehet eBayről ruhafélét rendelni. Nekem eddig sose jött be. Csak a bizsu, meg az ezüst (vagy annak vélt) kincsek Kínából, meg Kaliforniából, meg Indiából. („Dzsanpurból”, ahonnan forrón üdvözölnek is minden vásárlásom után.)

A lényeg, hogy csillogjon és messziről érkezzen, egzotikus földrészről, valami nagyon AUTENTIKUS. Lehet, hogy eBay-függő lettem?

Rendelek gyorsan egy életvezetési tanácsokat kínáló szakkönyvet. Egyenesen Amerikából, eBayen át. Három hét és a gyógyulás útjára lépek.

Zöld rendelés?

Rémálmom, hogy túl nagy az ökolábnyomom. Ebben a párom is megerősített nem egy alkalommal. Utoljára akkor, amikor előtte forogva nekiszegeztem az alattomos kis kérdést, szerinte túl nagy-e a fenekem. Ő elegánsan rámutatott a cipő- és táskagyűjteményemre és így szólt: „Édesem, neked nem a feneked, hanem az ÖKOLÁBNYOMOD nagy!”

Szóval nekem ezért is fontos, hogy legalább a vásárlásaim legyenek zöldek, ha lehet. A nyolcezer kilométernyi távolságból repülőn, hajón hozzám érkező bizsu nem tűnik zöldnek első hallásra, de valójában hihetetlenül precíz logisztika áll mögötte, amely nagyon is célorientált.

Az online rendelt tárgyak nem futnak plusz köröket, nem állnak hetekig az erre a célra fenntartott raktárakban, és az eladótól a legegyenesebb úton igyekeznek eljuttatni a vásárlóhoz az árut.

Plusz infó, hogy az Ebay néhány éve ugyan az IFAW (International Fund for Animal Welfare – Nemzetközi Állatjóléti Alap) nyomására, de megtiltotta az elefántcsontból készült áruk kereskedelmét az oldalon, ugyanis kiderült, hogy azok nagy része illegális módon került forgalomba. Respect nekik – mert én az elefántokkal vagyok.

Kezdő rendelőknek

Forrás:
VOUS

Több nagy online aukciós webáruház is létezik, az egyik az ebay.com, a másik szintén nagyon kedvelt aliexpress.com, de az amazon.com is ismert és kedvelt felület.

Mindkét felületen lelhettek izgalmas apróságoktól kezdve egészen komoly dolgokig sok mindent. Igényeknek megfelelően válogathattok. Az unión belül nincs vámkötelezettség, unión kívül olyan hatezer forint a vámköteles áru értékhatára. Ha azon felüli értékben vásároltok, a hatezer forint feletti rész vámköteles. Én még sose léptem át a kritikus határt, így nem tudom, mi az ügymenet – ha valaki tudja, ossza meg velünk.

  • A vásárlást mindkét oldalon regisztráció előzi meg. Az ebay.com-on az oldal bal felső sarkában találjátok meg a Register gombot, kattintsatok rá. Alapadatokat kell megadnotok: név, e-mail cím, betű- és számkombinációból álló jelszó. Ezután kaptok egy visszaigazoló e-mailt, erre kattintva tudjátok megerősíteni a regisztrációt. Az e-mail visszakalauzol a az oldalra. Ott meg kell adni a postázási címet.
  • Az oldalon Paypal-fiókkal kell fizetni, ezért egy ilyen fiókot is létre kell hoznotok. Minimális angolnyelv-tudás nagy segítség lehet a regisztrációnál és a Paypal-fiók létrehozásánál is.
  • A regisztrálás és a bankfiók csekkolása után indulhat a barangolás a piactéren. Az eBayen nem csak fix áras termékek vannak, licitálhattok is. Én nem szeretem a licitet, szerintem túl sok időt rabol el egy bizonytalan végkifejletért. Lehet, az utolsó egy percben viszi el valaki más a kiszemelt terméket.
  • A rendelés után visszaigazolást kaptok arról, hogy mikorra várható az áru. Jellemzően 1-3 héten belül megérkezik. Ha mégsem, mindenképp reklamálni kell, mert vagy pótolják (újraküldik) vagy visszatérítik a teljes árat. Néha az is előfordul, hogy mindkettő megtörténik: megérkezik az elkavarodott termék + vissza is küldik a pénzt. Ilyenkor a becsület a döntő, jelzitek vagy sem a duplikációt.
  • Kérik az eladó és a termék értékelését. Ez fontos, mert csak így lehet egy egységes és valóban hiteles minősítési rendszert létrehozni.
Ajánlott cikkek