Egyéb kategória

Eléggé érettek vagytok érzelmileg? Most kiderül!

Egyszer megkérdezte tőlem valaki, hogy én sokat megéltem-e már. Zavarba ejtett a kérdés, mert egyszerre mondtam volna igent is meg nemet is. Akkor elgondolkodtam azon, vajon mitől lesz valaki érzelmileg érett, empatikus ember?
vous - 2016.02.12.
Eléggé érettek vagytok érzelmileg? Most kiderül!

Végül azt válaszoltam, hogy volt idő, mikor biztosan azt válaszoltam volna, hogy igen, koromhoz képest megéltem már pár dolgot, ami miatt érettnek érzem magam, most azonban azt válaszolom, nem. Szerintem a felnőtté válás sosem fejeződik be, mindig jön majd valami, amitől térdre estek, majd megújulva, mint a főnixmadár, felszálltok körözni az égre. Persze, egy-két jele azért akad annak, hogy az érzelmi intelligenciátok elég jó. Most el is hoztam nektek, mi jellemzi az ilyen embereket.

Gyakran hallják: te értesz engem

Forrás:
pixabay

Az érzelmileg intelligens emberek ugyanis gyakran ösztönösen megértik a környezetüket, és általában tudják, mire van szükségük másoknak, és meg is adják azt nekik. Néha tényleg csak megértésre van szükség, arra, hogy nem ítélkeztek, és nem tanácsra.

Ki tudják fejezni az érzelmeiket

Nem félnek attól, hogy megfogalmazzák a bennük lévő érzéseket, és akár magukkal is elbeszélgessenek: őszintén. Néha rettenetesen nehéznek tűnik őszintén bevallani magatoknak, hogy valami nagyon nincs rendben, és rosszul csináljátok a dolgokat, de hosszú távon ez megtérül.

Vettek már részt valamilyen terápiában

Az érzelmileg intelligens emberek úgy tekintenek egy önismereti beszélgetésre egy pszichológussal vagy terapeutával, mint egy mélyebb utazásra önmagukba. Az önismeret nem ott kezdődik náluk, hogy jól érzik magukat a bőrükben, hanem folyamatosan dolgoznak azon, hogy megértsék a saját cselekedeteiket, ezáltal pedig azt is, hogy más emberek cselekedetei mögött is számtalan dolog húzódhat meg.

Intuitívak

Ösztönösen megérzik, hogy mi történik a körülöttük lévő emberekkel, mi zajlik le bennük, mi lehet a bajuk. Nem félnek rákérdezni arra, hogy mi a probléma, nem futamodnak meg a konfliktusok elől, hanem rákérdeznek, ha úgy látják, baj van.

Tudják, ha egy kapcsolat a végéhez ért

Észreveszik, ha változások következnek be a kapcsolatban, ami azért is olyan fontos, mert időben közbe tudnak lépni, mielőtt még valami komolyabb probléma adódna. Továbbá őszintén, nyíltan beszélnek erről a partnerükkel, amivel szintén nem futnak felesleges köröket, hanem a mielőbbi problémamegoldásra koncentrálnak.

Először gondolkodnak, utána beszélnek

És ez igaz a konfliktushelyzetekre is. Tudatosan odafigyelnek arra, hogy ne a harag vezérelje őket, inkább várnak egy kicsit, lehiggadnak, és utána fejtik ki megfelelő kommunikációval az álláspontjukat. Nem követnek el gyakran kommunikációs baklövéseket, ha a párjukkal vitatkoznak.

Nem akarnak beszélni mindenáron

Tudják, hogy hallgatni néha arany. Nem kell feltétlenül kitölteni a teret szavakkal, elég, ha csak hátradőlnek és figyelnek. Általában ha megszólalnak, bölcs dolgot mondanak.

Megértik, mit miért csinálnak az emberek

Nem ítélkeznek még a legfurcsább dolgok felett sem, mert tudják, hogy az élet nem fekete és fehér, és ahogy az ő tetteik mögött, úgy mások tettei mögött is számtalan ok húzódhat meg. Ha pedig megkérdezik tőlük, miért csinálnak bizonyos dolgokat, pontos választ tudnak rá adni.

Címkék: #érzelem #jelek
Ajánlott cikkek