Egyéb kategória

3 könyv, amivel ti is könnyedén lehettek konyhatündérek

Hazudnék, ha azt mondanám, kiegyensúlyozottan táplálkozok. Egy-egy este örülök, ha marad még egy kis erőm és kedvem, hogy összedobjak valami könnyű vacsit. Ha már eljutottam odáig, hogy fakanalat ragadok, felvetődik a kérdés: mégis mi a fenét főzzek? Ismerős, ugye? Ha jártatok már így, ezeknek a könyveknek ott a helye a polcotokon!
vous - 2016.02.12.
3 könyv, amivel ti is könnyedén lehettek konyhatündérek

Kezdő szint: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Kezdjük az elején. Vannak lányok, akik kiskoruktól kezdve az anyukájuk mellett sürgölődtek a konyhában, jóformán előbb szaggattak nokedlit, mint hogy megtanulták volna a cipőjüket bekötni. Játszi könnyedséggel dobnak össze egy hatfogásos menüt, és érthetetlen számukra, ha valaki nincs tisztában a konfitálás fogalmával.

És vannak a kevésbé szerencsések, akiknek a főzőtudománya valahol az óvodában, a homoksüti készítésénél megragadt. Nekik találták ki ezt a könyvet! Egyszerű, mindenki által ismert „klasszikus” ételek receptje, na meg persze egy konyhai gyorstalpaló, ha tényleg a nulláról kezditek.

Haladó szint: …és egyszerűen csak főzz!

Már megvannak az alapok, ideje építkezni! Higgyétek el, minden gyakorlás kérdése. Ha néha végigpörgetitek a tévécsatornák kínálatát, biztos belefutottatok már az angol sztárszakács, Jamie Oliver műsorába. Lehengerlő stílusa van a pasinak. Amellett, hogy profi a konyhában, egy-egy műsor alatt a fél életét elmeséli. Vicces sztorikkal, konyhai érdekességekkel szórakoztatja a nézőket, ha jól sejtem, ez sikerének titka.

De a gyesen lévő kismamákon, háztartásbeli anyukákon és kötögető nagymamákon kívül ugyan ki ér rá hétköznap főzőműsorokból ötletet meríteni? Ezért kell nekünk egy keményborítású Jamie, hogy bármikor kihúzzon minket a tanácstalanság rettentően mély gödréből. Kísérletezzetek, gyakoroljatok, és ha megvan a rutin, jöhetnek a barátok, hogy leteszteljék, készen álltok-e a szintlépésre. Pá, haladó szint, irány a profik világa!

Profi szint: Vasárnapi ebéd

Engedd meg, hogy gratuláljak, ha idáig eljutottál, lepipálod a legtöbb korodbeli fiatalt. Huszonévesen azért már sokan belefutunk egy-egy baráti vacsora elkészítésébe. Áthívjuk a haverokat, úgy forgatjuk a fakanalat, ahogy ellestük Jamie-től a Spektrumon, és valljuk be őszintén, lenyűgözzük őket egy egyszerű krémleves elkészítésével is.

Na de mi van a szülőkkel, tesókkal és a kritikus nagynénivel? Velük már nem lesz ilyen egyszerű dolgunk, a nagymama főztje után magasan van az a bizonyos léc. Ezért is tökéletes választás egy vasárnapi ebéd, hogy ledoktoráljunk konyhaművészetből, hisz a saját családunknál szigorúbb szakmai bizottságot nemigen találhatnánk. Ha már profi szint, ki mást hívnánk segítségül, mint a vasszigoráról híres skót konyhafőnököt, Gordon Ramsay-t.

Könyvében rengeteg izgalmas receptet találtok, a hagyományos sültektől kezdve az egyszerűbb ételsorokon át a francia, olasz, spanyol és ázsiai ihletésű menükig. Az ételeket pontos időbeosztással és hasznos tippekkel ellátott, háromfogásos menükre bontva olvashatjátok.

Szóval lányok, főzésre fel!

Ajánlott cikkek