Egyéb kategória

Rengeteg pingvin pusztult el a Déli-sarkon, akár ki is halhatnak

A pingvinek száma az utóbbi időben alapvetően is csökkenni kezdett, viszont egy jéghegy miatt most az eddiginél is több Adélie-pingvin pusztult el.
vous - 2016.02.13.
Rengeteg pingvin pusztult el a Déli-sarkon, akár ki is halhatnak

A becslések szerint nagyjából 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben. A Denison-fokon, ami az öbölbe nyúlik, nagyszámú Adélie-pingvin-kolónia élt a közeli hatalmas tengerfelület miatt. Hat évvel ezelőtt pedig egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy feneklett meg az öbölben, ezzel elzárva a vándorlási és az élelemszerzési útjukat.

A szárazföldön maradt állatoknak azóta legalább 60 kilométeres utat kell megtenniük ahhoz, hogy eljussanak a tengerhez és halászhassanak. A gyaloglásnak köszönhetően az elmúlt években majdnem az egész kolónia elpusztult. 2011 óta a 160 ezer pingvint számláló kolónia körülbelül 10 ezer egyedre csökkent. Húsz éven belül teljesen kipusztulhatnak, ha a part menti jég nem olvad meg, és nem találnak utat a tengerhez, vagy éppen a jéghegy ez idő alatt nem mozdul el az öbölből.

Forrás:
Pixabay
Címkék: #állat #pingvin
Ajánlott cikkek