Egyéb kategória

Nem találjátok ki, mi a világ leggyakoribb betegsége

Nem is gondolnánk, de egy hétköznapi probléma, aminek sokszor nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget, komoly szövődményeket okozhat. Nem mellesleg a világ leggyakoribb betegségéről van szó.
vous - 2016.02.15.
Nem találjátok ki, mi a világ leggyakoribb betegsége

Közel négymilliárd ember érintett a világ leggyakoribb betegségében, ami nem más, mint a fogszuvasodás. A betegség következtében fogvesztés és egyéb súlyos betegségek is kialakulhatnak a szervezetünkben. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical főorvosa szerint ezek megfelelő kezeléssel elkerülhetők.

A Global Burden of Disease című, 2010-es tanulmányból derült ki, hogy a világ 291 leggyakoribb betegsége közt az első számú probléma a kezeletlen fogszuvasodás, vagyis a fog kilyukadása. Dr. Benkő Krisztina szerint a betegség kialakulásának legfőbb oka a hiányos és rendszertelen fogmosás.

Ha nem távolítjuk el naponta többször az ételmaradékot a fogainkról, lepedék képződik. A lepedék pedig ideális táptalaj a baktériumoknak, amelyek savakat termelnek. Ezek a savak megbontják a fogzománcot, majd a felszínről a mélybe jutva a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek.

Forrás:
pexels.com

Súlyosabb esetekben a nem kezelt szuvasodás komoly fogágygyulladáshoz és fogvesztéshez vezethet. Dr. Benkő Krisztina szerint a legjobb megoldás a megelőzés.

A megelőzés első lépése a megfelelő szájhigiéné, elsősorban a pontos, alapos fogmosás. Jó, ha megtanuljuk a megfelelő technikát, hiszen helytelen, túl erős mozdulatokkal akár kárt is tehetünk.

A doktornő továbbá felhívja a figyelmet a fogselyem és a szájvíz használatára is. Utóbbinál érdemes kikérni fogorvosunk véleményét, mivel bizonyos szájvizek csak korlátozott ideig használhatók. Az is létfontosságú, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor keressük fel orvosunkat. Mint oly sok betegségnél, a fogszuvasodásnál is fontos, hogy időben észrevegyék és kezeljék a betegséget.

Szóval lányok, mikor is voltatok utoljára fogorvosnál? 😉

Ajánlott cikkek