Egyéb kategória

Egy zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

Októbertől márciusig nem túl nagy a kínálat a piacon a hazai zöldségekből. Bár gyökérzöldségek mindig és mindenhol szerepelnek, nem nagyon vesszük észre és tesszük a kosarunkba a céklát. Kár, mert érdemes lenne.
vous - 2016.02.16.
Egy zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

A cékla nagyon izgalmas alapanyag. Földes, intenzív íze rengeteg módon integrálható a tartalmas téli fogásokba vagy épp könnyű salátákba, izgalmas köretekbe. Az ecetes-cukros lében ázó céklasaláta remek kísérője egy-egy fogásnak, de ennél sokkal többet tud ez a szuperegészséges, kalóriaszegény és vitaminokban, rostokban gazdag gyökérzöldség.

Az antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és kénben gazdag, rostokban bővelkedő, de kalóriában szegény (100 g = 31 kCal) cékla remek téli vitaminforrás, ráadásul igen baráti áron beszerezhető bármelyik piacon vagy zöldségesnél. Figyeljünk arra, hogy feszes, kemény példányokat válasszunk, inkább kicsiket vagy közepeseket, ép héjjal. A hűtő alsó rekeszében akár 1 hétig is eltarthatjuk, de előkészítve – sütve vagy főzve – is több napig tárolható.

Ha kíváncsiak vagytok, hogyan használjátok fel a céklát, akkor látogassátok meg az újonnan indult Cookta oldalát, ahol ezentúl szuper recepteket olvashattok mindennap!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek