Egyéb kategória

A testdíszítés több, mint egy szép minta megrajzolása – kipróbáltuk a hennafestést

Finom, egyedi és nőies, mint egy csipkekesztyű. És még csak le sem kell venni. A hennával nemcsak csodálatosan cizellált, kecsesen kanyarodó mintákkal díszíthetitek a kezeteket vagy akár az egész testeteket, de kicsit még el is varázsolódhattok néhány napra. Mi már csak tudjuk, hiszen a VOUS szerkesztőségében kipróbáltuk a hennázást.

vous - 2016.02.16.
A testdíszítés több, mint egy szép minta megrajzolása – kipróbáltuk a hennafestést

Amikor arról beszélgettünk, miről is írjunk a kesztyű napon nektek, nemcsak az merült fel bennünk, hogy hogyan óvhatjuk a napfénytől vagy a hidegtől a kezünket, esetleg bújtathatjuk el szépséghibáit egy kesztyű mögé, hanem hogy hogyan tehetjük egyedivé és különlegessé a kacsónkat, amely igencsak sokat elárul rólunk.

Leginkább persze a korunkat – hiszen a kézfej bőre szinte az egyetlen testrészünk, amit még plasztikázni sem lehet –, de akár még azt is, mivel foglalkozunk.

Mi azonban úgy döntöttük, nem az árulkodó jeleket kutatjuk, hanem kényeztetjük magunkat egy kicsit az irodában. Mindehhez pedig Tószegi Judit is örömmel csatlakozott, aki többek között hennafestéssel is foglalkozik.

Tószegi Judit

Kézművesként talált rá a hennafestésre, a saját maga által bekevert pasztával dolgozik, amihez csakis természetes alapanyagokat használ. Az organikus minták mellett improvizálni is szeret, az igazi kedvencei a szimbólumok.

Én is, én is!

Miközben Judit apró mozdulatokkal hennát vitt fel a kezünkre, ugyanazt éreztük, mint a fodrásznál, a kozmetikusnál vagy épp a műkörmösnél. Azt, hogy csakis velünk foglalkoznak, ránk figyelnek. Mindeközben a pasztában lévő növényi anyagok és illóolajok kellemesen selymes és hűvös érzéssel simogatták a kezünket.

Miután a felvitt anyag megszáradt és lepergett, egy narancsos lenyomat maradt utána.

Másnapra pedig még sötétebb lett a minta, hiszen a végső eredmény eléréséhez egy nap szükséges, ami alatt a festékanyag tovább dolgozik a bőr felső rétegében.

Van, ahol a henna a mindennapok része

A henna egy több méteresre növő cserje, ami a meleg és napfényes éghajlatot kedveli, így az európai tájakon nemigen találkozunk vele.

Már meséltem nektek, hogy korábban Iránban és Marokkóban éltünk, ahol a nők rendszeresen használtak hennát. A legtöbben a hajukat is ezzel festik, ami vöröses árnyalatot ad az eredeti hajszíntől függően. Mindennek azonban nem csak – illetve nem főként az a célja –, hogy szebbé varázsolja a nőket.

A henna erőt, egészséget, áldást, jó szerencsét és nem utolsósorban védelmet biztosít az ártó szellemekkel szemben.

Spirituális okokból sokan folyamatosan hennával festik a tenyerüket és a talpukat is, ami természetesen a körmüket is megszínezi. A narancsos, barnás kezek látványa az arab és afrikai kultúrákban a mindennapok része.

Csipkecsoda varázserővel

Forrás:
Kerepeczki Anna

Az igazi művészetet azonban a finom csipkeszerű minták felrajzolása adja, aki ennek mestere, annak ajtajában a környékbeliek mindig sorban állnak. Főként olyan ünnepek, családi események előtt, amelyeken hagyományosan szerepe van a hennával való dekorálásnak.

A legfontosabb ezekből az esküvő, amik egyébként is rendszerint több napon át tartanak, a felkészülés utolsó napján pedig kötelezően és szertartásosan hennával díszítik fel a menyasszony kezét és lábát, amit egész éjszakára rajta is hagynak.

A henna öltöztet

Tószegi Judit azt mesélte, az egyik legkomolyabb hennás munkáját akkor készítette el, amikor egy hölgy az estélyi ruhájához kért egy egész hátat beborító sárkánymotívumot tőle. A ruhapróba után hosszasan készült a dekoráció, ami másnapra érte el végső színét, ám a még intenzívebb eredmény érdekében aznap még egy rétegben vittek föl hennát a mintára.

Hagyományosan sohasem használnak fekete hennát, ami ugyan sokkal erőteljesebb, ám sokaknál allergiát okoz. Akár még olyan súlyosat is, ami az égési sérülésekhez hasonlatos.

Ennek az oka a növényhez kevert szintetikus fekete festékben keresendő, amit egyébként sok helyen tilos is használni még akkor is, ha a turisták által látogatott helyeken főleg ezzel dolgoznak. Jobb, ha nem próbáljátok ki, hanem inkább a hagyományos vörös hennát kéritek.

Ti is festhettek hennával

Forrás:
Kerepeczki Anna

Bekevert indiai hennát egyébként itthon is lehet kapni, aminek a felviteléhez kell némi gyakorlat, de bátran kísérletezhettek vele, hiszen kb. egy hét alatt lekopik. Ha sokáig hagyjátok száradni, vagy időnként cukros citromlével megpermetezitek mielőtt leperegne, az eredmény tartósabb lesz.

Bár vannak, akik azt mondják, a tetoválás próbája a henna, higgyétek el, ennél sokkal elmélyültebb – és csajosabb – élményről van szó.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek