Világ

Szeméthelyzet Zuglóban – Nem kellett messzire mennünk az első eldobott zsebkendőért

Ha listát kellene írnom „A világ legidegesítőbb dolgai” címmel, előkelő helyen szerepelne rajta a szemetelés. Egyszerűen nem jut el az agyamig, miért dob el bárki bármit az utcán, a kutya labdáján kívül. Ha tetten érni nem is tudjuk az ilyen embereket, legalább hívjuk fel rá a figyelmet, mennyire CIKI, amit csinálnak. A szerkesztőségből páran akcióba lendültünk, kesztyűt húztunk és zsákot ragadtunk, hogy felvegyük a harcot a szemetelőkkel!

vous - 2016.02.16.
Szeméthelyzet Zuglóban – Nem kellett messzire mennünk az első eldobott zsebkendőért

Ha rendszeresen követtek minket, tudhatjátok, szeretünk mindent kipróbálni. És itt korántsem csak kellemes dolgokra gondolok.

Amikor először említettem Ninának, hogy szemetet kéne szedni, hogy is fogalmazzak… nem volt túl lelkes. Amint kiosztottam a rózsaszín gumikesztyűket, rájöttünk, ez viccesebb lesz, mint hittük!

Mielőtt leírnám a tapasztalatainkat, nézzük meg, hogy működik ez nagyban! A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Minden tavasszal kijelölnek három napot, amikor önkéntesek csoportokba szerveződve gyűjtik a szemetet, előre kijelölt területeken.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Természetesen bárki jelentkezhet szemetet szedni, de nyitva áll a lehetőség, hogy helyi koordinátorként kezetekbe vegyétek az irányítást és ti magatok szervezzétek meg az eseményt. Persze nem kötelező hivatalosan csatlakozni az akcióhoz, de ha komolyan gondoljátok, érdemes felvenni májusban a kapcsolatot a TeSzedd! munkatársaival.

Ők biztosítanak eszközöket, ráadásul gondoskodnak a szemét elszállításáról is. Az érettségi előtt állóknak fontos tudnivaló, hogy a bizonyítványhoz szükséges 50 óra közösségi szolgálatból 5 óra a TeSzedd! keretében is teljesíthető.

A 2016-os akció pontos időpontját még nem hozták nyilvánosságra, de több platformon is aktív a szervezet, itt kövessétek őket friss infókért.

Na de most vissza hozzánk, a VOUS-ba!

Nem akartunk májusig várni a szemétszedéssel, úgy gondoltuk, ha már közeleg a tavasz, készülünk a nagytakarításra, itt az alkalom, hogy a szerkesztőség környékét is megtisztítsuk.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Nem titok, Zuglóban van a VOUS bázisa, szemétügyileg itt jobb a helyzet, mint a város forgalmasabb részein. De azért ne gondoljátok, hogy messzire kellett mennünk az első eldobott zsebkendőért, ó, dehogy!

Forrás:
Kerepeczki Anna

A papír zsebkendő volt a sláger, de találtunk műanyag poharat, ilyen-olyan csomagolásokat, csokipapírtól a konzervdobozig, az én legnagyobb fogásom pedig egy papírdoboz volt, amiben eredetileg kapszulás kávét árulnak.

Hogy miként került egy fa tövébe, ne kérdezzétek…

A szemetelőkön kívül a felelőtlen, nemtörődöm kutyatartókhoz is lenne pár keresetlen szavam. Nálunk is van kutya a lakásban, mi is naponta többször levisszük és igen, felszedjük utána, amit produkált. Senki se szereti, de muszáj. Ha valakinek ez akkora kihívás, tartson inkább macskát, sünt vagy halat, vagy bánom is én, csak kutyát ne!

Elég egy ember, aki nem szedi fel, és az összes kutyást vele azonosítják. Szerencsére egyre több helyen látok direkt erre a célra kihelyezett kukákat, sőt, van, ahol még zacskót is találunk mellette. Hurrá!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Sajnos nem ennyire pozitív a tapasztalatom a sima kukák számát tekintve. A Városliget közelében lakom, gyakran visszük a Hősök terére sétálni a kutyát. A város egyik leglátogatottabb turistalátványossága, és nincs szemetes, se közel, se távol. Felmerül a kérdés: miért? Remélem, nem kell sokat várnunk, hogy ez feltűnjön az illetékeseknek is.

Ha ti is úgy gondoljátok, ideje cselekedni, csatlakozzatok a TeSzedd! akcióhoz vagy hirdessetek szemétszedést a saját környéketeken.

A jelszó: a környezetvédelem szexi!

Ajánlott cikkek