Szomorú, de igaz: nagyon hizlal a rendetlen konyha

Szomorú, de igaz: nagyon hizlal a rendetlen konyha

Megfogadtuk: fogyni akarunk. Eljárunk mozogni, odafigyelünk az étkezésre, átalakítjuk a napi rutinunkat. Egyvalamit viszont még mindig rosszul csinálunk: a mosogatást.

Többségünk nem foglalkozik annyira a mosogatással, elvégre még sajnos nem találták fel az öntisztuló edényeket. Ezt bizony rosszul tesszük: egy új tanulmány kimutatta, mekkora hatással van ránk és a diétánkra, ha lusták vagyunk a mosogatáshoz.

A Cornell University 101 egyetemista nőt kért fel annak tesztelésére, hogy milyen hatással van az étkezési szokásainkra a közvetlen környezetünk. Két csoportra osztották őket: egyik fele egy letisztult, tiszta konyhában mozgott, míg a másik fele egy zsúfolt, rendetlen, újságokkal és mosatlan edényekkel teli konyhába került, mindezt környezeti zajokkal fűszerezve.

Forrás:
pexels.com

Mindeközben egy korlátlan büfé állt rendelkezésükre egészséges (például répa), kevésbé egészséges (kekszek) és egészségtelen ételekkel (sütik, cukrok), aminek köszönhetően a tanulmányok kimutatták, hogy a rendetlen konyhába száműzött nők majdnem kétszer annyi kalóriadús ételt fogyasztottak (átlagosan 103 kalória), mint a tiszta konyhás lányok (átlagosan 61 kalória).

A kutatás eredménye azt is kimutatta, hogy a rendetlen konyhában ért külső hatások, zajok befolyásolják az alanyok gondolkodását és hangulatát, méghozzá negatív irányba. Erről nyilatkozott Lenny Vartanian, a kutatás vezető szerzője:

Egy kaotikus környezet és légkör rossz hatással van a diétára. Arra ösztönzi az embereket, hogy azt gondolják, ha minden ellenőrizhetetlen, miért ne éljünk mi is így?

Tehát ha próbálunk kitartani a diéta mellett, elengedhetetlen a konyha tisztán tartása. Erre tökéletes motiváció Brian Wansink, az egyetem egyik kutatójának idézete: „könnyebb öt perc takarítás a konyhában, mint 24 óra ellenállás az édességnek.”

Ne feledjétek nagyanyáink mondását sem: „Este örömmel, reggel körömmel.”