Egyéb kategória

Ideje tisztázni: mi ez a Kesha-ügy? Tényleg megerőszakolták?

Péntek délután a bíróság döntött: nem fogadta el Kesha kérelmét, hogy lemezkiadójával kötött szerződését semmissé nyilvánítsák. A 28 éves popsztár azért fordult a hatóságokhoz, mert állítása szerint producere, Dr. Luke (Lukasz Gottwald) éveken keresztül drogokkal kábította, bántalmazta és többször is megerőszakolta, ezért képtelen ezzel az emberrel – és a vele dolgozó személyzettel – együtt dolgozni. Keshának elviekben még hat lemezt kell készítenie a Sonyval, hogy a promóciójába fektetett 60 millió dollár a cég számára megtérüljön.
vous - 2016.02.23.
Ideje tisztázni: mi ez a Kesha-ügy? Tényleg megerőszakolták?

Kesha először 2014 őszén tett feljelentést Dr. Luke ellen. Az ismert producer, aki többek között Britney Spears, Pink és Avril Lavigne útját is egyengette, tíz éven át állt Kesha mellett. A vádakat természetesen tagadja, sőt: állítja, Kesha már most is dönthet úgy, hogy más producert választ, ha a Sonynál marad, és persze ő is feljelentette Keshát, amiért az „hamis vádakkal próbálja lejáratni”.

Az ügy egyelőre – bizonyítékok híján – húzódik, így Dr. Luke-ot megilleti az ártatlanság vélelme, a zeneipar kulcsszereplői mindenesetre Kesha mellett állnak. Taylor Swift például negyedmillió dollárt adott a sztárnak, hogy kivásárolhassa magát a szerződésből, de Lady Gaga, Ariana Grande, Miley Cyrus, Lorde és Demi Lovato is támogatásukról biztosították.

Mi a helyzet a kétkedőkkel?

Nos, a főként Dr. Luke érdekeltségi köréhez tartozók azt feszegetik, hogy Keshának vajon miért éppen másfél évvel ezelőtt „jutott eszébe”, hogy feljelentést tegyen, amikor tíz évig dolgozott a producerrel. A hivatalos közlemény azt a kérdést is felteszi, hogy miért írt alá szerződést Dr. Luke-kal másodszor is a popsztár, ha nem érezte mellette biztonságban magát, és miért készített két albumot és egy EP-t, ha valóban traumatikus élményeket élt át, és úgy érzi, képtelen a szakemberrel a továbbiakban együtt dolgozni.

Forrás:
afp

„Nem éri meg a rendőrséghez fordulni”

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy egy nő (vagy akár egy férfi) éveket várjon, amíg feljelentést tesz, ha bántalmazták, megerőszakolták. Bill Cosby áldozatai például csak évtizedekkel a történtek után mertek előbújni, de a fiatalon nemi erőszakot elszenvedett Madonna is őszintén beszélt az okokról Howard Stern műsorában nemrég:

Nem fordultam rendőrséghez akkoriban (a ’70-es évek végén), mert egyszerűen nem érte meg. Meghurcoltak volna, és eleve borzalmas volt emlékezni arra, ami történt, ráadásul a támadómat sem tudták volna elkapni

– fejtette ki. És valóban, igaza van: az erőszakos bűncselekményeket vizsgáló amerikai hálózat, a RAINN felmérése szerint csupán az erőszaktevők 2 százaléka kerül börtönbe. A polgári pereket nagyobb arányban nyerik meg a bántalmazottak, mint a büntetőpereket, de sajnos ez sem jelent garanciát arra, hogy minden abúzer a rácsok mögé kerül.

Tehát hiába vállalja fel egy áldozat – akár férfi, akár nő –, hogy újraéli a traumát az emlékek többszöri felidézésével, szembenéz a környezet kételyeivel és az idegenek ítéletével, egyáltalán nem biztos, hogy igazságos ítélet születik. Kesha helyzetét emellett az is tovább nehezítette, hogy éveken át ettől az embertől függött a karrierje, ezért érthető, ha hosszú ideig nem mert szólni, hogy státuszát megőrizhesse.

Forrás:
afp

Még mindig inkább az áldozatot hibáztatják

Emlékeztek még a pécsi rendőrség erőszakellenes kampányára, ami Tehetsz róla, tehetsz ellene címen futott 2014 végén? Mindannyiunkat úgy szocializáltak, hogy ha megfelelően öltözködünk és viselkedünk, tehát nem vagyunk kihívóak és nem flörtölünk idegennel, biztonságban érezhetjük magunkat.

A valóságban a statisztikák szerint az áldozat öltözködésének és viselkedésének nincs sok köze az erőszak tényéhez. Az tehát, hogy Kesha legismertebb videójában whiskey-vel mos fogat és függőségei miatt a rehabot is megjárta, közel sem jelenti azt, hogy az erőszakra rászolgált, illetve az ilyesmi esetében büntetlenül megtehető. Ettől még sokan a tények mérlegelése nélkül hiszik, hogy hazudik, hiszen szereti a rövid szoknyákat, és sokat beszél a szexről.

Egyelőre nem tudjuk pontosan, mi történt a múltban, mindenesetre ez a hét #FreeKesha és a #SonySupportsRape hashtagekkel indult. Egy dolog biztos: a popsztár kemény feladatot vállalt fel azzal, hogy évekkel a történtek után kiállt, hogy elmondja a történetét, és ezzel milliók élcelődjenek a külsején, a szexualitásán és a motivációin. Nem kérdés az sem, hogy sokat veszíthet, ha a zeneipar nagykutyáival összerúgja a port.

Nagyon szorítunk, hogy kiderüljön az igazság, és korrekt ítélet szülessen másodfokon. Még jobban pedig azért, hogy minden áldozat elég támogatást kapjon ahhoz, hogy időben jelenteni tudja, ha bántalmazták.

Ajánlott cikkek