Egyéb kategória

Ti meg tudjátok különböztetni az unalom 5 fajtáját?

Az unalom olyan egysíkú dolognak hangzik, igaz? Pedig van legalább öt fajtája, amit érdemes megkülönböztetnetek egymástól és felismernetek. A saját javatokra válik, meg a párkapcsolatotokéra.
vous - 2016.02.29.
Ti meg tudjátok különböztetni az unalom 5 fajtáját?

Ha komolyabban elgondolkoztok, biztosan felismeritek az unalom állapotának különféle árnyalatait. Lehet mardosó, jóleső, agyat kikapcsoló, de lehet dühöngő és ingerült is. Menjünk csak végig az egyes típusokon!

Közömbös unalom

Forrás:
flickr/hamorizsofia

Ezt biztosan könnyen felismeritek. A fáradt napok után telepszik rátok, mikor végre jóllakottan, pizsiben a tévé elé kucorodtok, és üveges szemmel bámuljátok a képernyőt. Csend, nyugalom, kiégett agy. Kifejezetten szeretjük.

Kalibráló unalom

Ez tipikusan az a helyzet, mikor háttérbe vonultok, és tekintgettek magatok körül, hogy mi történik. Nem szóltok semmit, csak észlelitek, hogy milyen halál unalmasan történik a semmi körülöttetek. Valamilyen lehetőség után kutattok, ami kirángathatna benneteket az unalom gödréből, amitől kicsit felpörögne az élet.

Kereső unalom

Ez már az előbbinél magasabb szint. Ekkor nem keresitek már a lehetőségeket, hanem a telefonotokba bújtok, esetenként még ki is fejezitek, hogy halálosan unjátok a szitut. Ez még a határvonalon van, nyugodtak vagytok, ám ha nem történik semmi, ki fog borulni a bili.

Reagáló unalom

Ez szintén egy magasabb szintje az előzőnek, ekkor már határozottan elegetek van az adott helyzetből, és bosszúsan, gyakran agresszíven fejezitek ki a nemtetszéseteket. Tipikus eset, mikor már félig felálltok az utolsó öt percben az értekezleten, mert már ki akartok rohanni. És még szóvá is teszitek, hogy mikor lesz vége már?

Fásult unalom

Ez a legijesztőbb verzió, mikor már semmi sem érdekel benneteket. Gyakran társul hozzá letargia és depresszió, ami könnyen veszélyessé válhat. Az általános kilátástalanság érzete miatt nem nagyon váltok motiválttá arra, hogy kilendüljetek a helyzetből.

Hogy jön ez a párkapcsolatotokhoz?

Forrás:
flickr/hamorizsofia

Hát úgy, hogy ha felismeritek, melyik unalom telepedett rátok, akkor felismeritek az érzelmi állapotokat is, és ki tudjátok zökkenteni magatokat a gödörből. Az unalom ugyanis jelezheti azt is, hogy baj van. Biztosan ismerős az, hogy felcsattantatok, ha a párotok tévézett, és nektek nem volt hozzá kedvetek, mert már hetek óta az agresszív unalomig hergeltétek magatokat. Néha elég, ha csak váltotok: beiktattok egy éttermi vacsit, elmentek moziba, vagy készítetek együtt egy paracord-karkötőt.

Persze, ha már apatikus hangulatban vagytok, akkor lehet, hogy párterápiára is szükségetek lehet, vagy csak egyéni tanácsadásra. Ha úgy vesszük, a párok elidegenedése is így jelenik meg: eleinte fáradt unalomban vagytok egymás mellett, majd a változatlanság hatására egyre dühösebbé váltok, és a lelkiállapototok letargiába csap át.

Előzzétek meg mielőbb!

Ajánlott cikkek