Egyéb kategória

Téves elvárások, amiket a Disney-meséknek köszönhetünk

A tündérmeséket mindenki szereti, mert szépek, varázslatosak, a történetekben az álmok valóra válnak, és a happy end is garantált. Egy-egy Disney-film megnézése mindenkit kiragad a szürke hétköznapokból. Igen, a szürke hétköznapokból – hiszen az élet valójában egyáltalán nem az, mint amire a porcukros mesék alapján számítottunk. Lássuk, a rajzfilmek hatására milyen téves elvárásokkal vágtunk neki a felnőtt életnek!
vous - 2016.02.26.
Téves elvárások, amiket a Disney-meséknek köszönhetünk

1. Olyan a külsőd, mint a belsőd

Komolyan mondom, fáj leírni a most következő állítást: aki szép, az jó, aki pedig csúnya, az rossz. Pedig nem én mondom ezt! A Disney-filmek mondják – mégis nekem fáj.

Ha az életben minden úgy lenne, mint ezekben a mesékben, akkor az emberiség mindössze két csoportra oszlana: a szép arcú, világos színű ruhákba öltözött jókra és a kevésbé dekoratív (mert a csúnya szó leírásával szemben is komoly fenntartásaim vannak), sötét rongyokba öltözött rosszakra.

Nem tagadom, egyszerűbb lenne így az élet: rengeteg csalódástól és konfliktustól menthetnénk meg saját magunkat. Ránézésre el lehetne dönteni mindenkiről, hogy milyen szándékkal közelít felénk. Csakhogy a valóság ennél jóval komplikáltabb – hála az égnek.

Az, hogy ki hogy néz ki, semmit nem mond el arról, hogy milyen ember.

Én például a gimnáziumi éveim alatt pattanásos, kövér tini voltam. Nem fogjátok kitalálni, de az órák szünetében pont a Disney-hercegnő típusú lányok élő céltáblája voltam. Fájdalmas lecke volt ez arról, hogy a szép emberek olykor a legkegyetlenebbek… De említhetném azt az esetet is, amikor a VOUS-lányok véletlenül mind feketébe öltöztek. Ugye egy percre sem gondoltátok, hogy mi a rossz oldalon állnánk?

2. A jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett

Forrás:
giphy.com

Hamar ért a keserű felismerés, hogy ez nem igaz. A „méltó jutalom” és a „méltó büntetés” nem létező fogalom. Ahogy az igazság sem feltétlenül derül ki minden esetben. Aki nyitott már ki történelem- vagy földrajzkönyvet, annak nem kell részleteznem, hogy a világ nem egy igazságos hely.

A sors nem személyiségjegyek alapján választ magának gazdát. Az életnek megvan a maga algoritmusa – ami sokszor úgy működik, mintha valami hiba lenne a rendszerben.

Nem kellemes dolog erre a felismerésre jutni. Célszerű viszont az élet igazságtalanságát minél előbb elfogadni, mert a mindennapok során folyamatosan érkeznek azok az ingerek, amik próbára teszik az ember idegrendszerét. Ha a jó nem is minden esetben győzedelmeskedik a rossz felett, azért érdemes úgy élni, mintha ez igaz lenne.

3. Várd meg, amíg a problémád valami csoda folytán megoldódik

Forrás:
giphy.com

Kislánykoromban sokszor mondták nekem, hogy addig örüljek, amíg gyerek vagyok és játszhatok – mert a felnőtt élet nem lesz könnyű. Nem akarok hazudni: én borzasztóan élvezem a felnőtt létet! Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy az első pontban említett pattanásos, kövér tini időszakomnak vége. Azt viszont nem tagadom, hogy valóban nehéz és küzdelmes dolog érvényesülni a világban.

Hamupipőkének a Tündérkeresztanya varázsol ruhát és hintót a hőn áhított bálhoz. Aladdin a lámpásból elődörzsölt Dzsini segítségével old meg helyzeteket. A kis hableány lábakról álmodik – és egészen véletlenül létezik egy bájital, ami segítségével meg is kaphatja őket.

Forrás:
giphy.com

A Disney-filmekben mindent megold a varázslat. Én is sokszor, sok helyzetben vártam a csodát, mire rájöttem: a dolgok nem fognak maguktól megoldódni. Ha valamit el akartok érni, akkor tennetek is kell érte. Hiába van szerető családom, jó fej barátaim – mindenben nem tudnak nekem segíteni, és a csatáimat sem vívhatják meg helyettem. Ja, és ráadásul egyiküknek sincs varázsereje…

Egyetlen emberre számíthattok bármikor, bármilyen körülmények között: saját magatokra!

4. A nagy Ő házhoz jön

Az bizony a szerelemre is igaz, hogy luxus várni a csodára. A tökéletes párkapcsolat nem fog csak úgy az öletekbe hullani.

Nemcsak a már meglévő kapcsolatokon kell folyamatosan dolgozni – hanem azon is, hogy legalább megismerjetek valakit, aki – khm – normális. Ha viszont a komfortzónátok kellős közepén ültök péntek esténként, ez nem fog megtörténni.

Higgyétek el, egyedül Csipkerózsika az a nő, aki megengedheti magának, hogy addig alszik, amíg házhoz nem jön a nagy Ő

De az ő története így van megírva. Neki akkor is garantálva van a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” jövőkép, ha nem tesz érte semmit.

Nektek viszont meg kell tennetek bizonyos lépéseket a happy end érdekében.

+1. Ami miatt az élet mégis sokkal jobb, mint bármelyik Disney-mese

Fehér lovas hercegek ide, üvegcipellők oda, egy dolog miatt sosem cserélném el az életemet egy rajzfilmre. Igen, jól olvastátok. Van valami, ami miatt az élet sokkal jobb, mint bármelyik tündérmese. A Disney történetei előre meg vannak írva.

Ezzel szemben ti nemcsak a saját mesétek főszereplői vagytok, hanem az írói is egyben. A saját történeteteket úgy alakítjátok, ahogyan csak akarjátok. Ekkora varázserővel pedig még a Tündérkeresztanya sem rendelkezik!

Ajánlott cikkek