Egyéb kategória

Nem bírjátok a tejet? – ismerjétek meg a legjobb helyettesítőit!

A tej étrendünk elengedhetetlen része. Ott van mindenben, a napindító kávéban, a kikapcsolódást nyújtó kakaóban, a nagymama legfinomabb tejespitéjében. Sokaknak azonban a puszta gondolata is fejfájást okoz, mert nélkülözniük kell az étkezési szokásaikból. Ám nem kell csüggedni, elhoztuk a receptet a te(l)jes élethez!
vous - 2016.03.01.
Nem bírjátok a tejet? – ismerjétek meg a legjobb helyettesítőit!

A tejet szinte mindenki kisgyermekkorától kezdve ismeri és fogyasztja, még ha erre nem is emlékszünk. Viszont vannak olyanok, akik már akkor sem kaphatnak belőle, mert veleszületett tejcukor-érzékenységben szenvednek. Náluk ez nem is betegség, hanem egy genetikai eredetű táplálkozási zavar. Van azonban másodlagos verziója, amikor egy másik kór idézi elő a laktózintoleranciát.

Laktózérzékeny az, akinek a szervezete nem tudja megemészteni a tejtermékekben fellelhető laktózt, más néven a tejcukrot. Egy élelmiszer pedig akkor laktózmentes, ha laktóztartalma kevesebb mint 0,1 g/100 g.

Statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió ember laktózérzékeny. Ha ti is közéjük tartoztok, ne csüggedjetek! Összegyűjtöttük a tejporok megannyi fajtáját, amelyeket nem árt beszerezni!

Kukorica-italpor

A természetes kukorica alapú tejhelyettesítőt használhatjátok koktél, kakaó, kávé készítéséhez. Az angol tea kedvelői bátran próbálják ki tejes ízesítésként. A konyhatündéreknek pedig remek segítség főzéskor és sütéskor egyaránt.

Hajdinaitalpor

A hőkezelt hajdinából készült pótló, tápértékét tekintve, igen hasznos. Elsősorban reggeli italként ajánljuk, akár natúr tejként, akár egy bögre kakaó összetevőjeként. A turmix szerelmesei kísérletezzenek bátran, gyümölccsel és mézzel vegyítve mennyei üdítő, tápláló egészségkoktél lehet belőle.

Szójaitalpor

A szóját az italok és a turmixok mellett nyugodtan használjátok müzlik, pudingok és más édességek elkészítésénél. Számos pozitív tulajdonsággal bír, többek közt jelentős a kalcium- és cinktartalma, valamint értékes B-vitaminokat, főleg B12-vitamint tartalmaz.

Kókuszitalpor

Kókusz hajra, bőrre, körömre… stb. Na de habaráshoz is? Pontosan. Emellett főzéskor pótolhatjátok vele a „tejes ízt”, sőt krémek, fagylaltok, sütemények készítésénél is jól teljesít. Remekül helyettesíti a friss kókusztejet. A titok: minél több italpor, annál sűrűbb kókuszcsoda!

Rizsitalpor

A rizsital kellemes íze mellett plusz pont, hogy nemcsak a tehéntejben található laktózra érzékenyeknek javasoljuk, hanem a sikérallergiával, emésztési zavarokkal vagy magas koleszterinszinttel küzdőknek is.

Zabitalpor

A „zabos” ételek lökést adnak a léleknek és a testnek egyaránt, annak köszönhetően, hogy hevítő-melegítő és roboráló hatásúak, így a betegeknek is előszeretettel ajánljuk!

Ajánlott cikkek