Nincs engedélyezve a javascript.
Menyasszonyi fátyol a macin és a boldogító igen – Nászjátékok gyerekkorban régen és most
Kassai Tini
március 6.

Kislányként, olyan 8 éves koromig, folyton férjhez mentem. Nem kényszerített rá senki, magamtól játszottam el a menyasszonyt, és boldogan. Házasságaim nem tartottak sokáig, néha csak egy délutánig tartott a szerep, néha még addig se, mert a következő óra már más karjába sodort, másnak mondtam IGEN-t. Akkor még természetszerűleg mertem léha lenni, nem volt súlya a dolognak.

Többszereplős szerepjátékaim részletgazdagnak és érzelemdúsnak bizonyultak, és a játék terápiás hatása se volt alábecsülendő, bár akkoriban ennek nem voltam tudatában, csak élveztem, hogy főszereplője vagyok egy magam teremtette világnak, rám fókuszál a környezet – vagyis az utcabeli gyerekek zöme.

Akkor is részt vettem persze az esküvői játékokban, ha nem én voltam a menyasszony, néha a vőlegény szerepét osztotta rám más (akár a nővérem), vagy én adtam férjhez a „lányomat” – akár egy macit is. Játszottam, játszottunk, mert játszani egyszerűen jó. És azt játszottuk, ami a felnőttek világából a leginkább érdekelt minket.
Felnőttszerepekbe bújtunk, mintát követtünk, így tanultuk a világot.

Jelentőséget kaptak az eszközök: a menyasszonyi fátyol (szigorúan elrongyolódott függönydarabka), a gyűrű (függönykarika vagy rézdrót), és az esküvői menü is (háztartási keksz lekvárral, franciadrazsé és szörp). A szerepek kiosztása és a játék megrendezése, a játéktér berendezése ugyanolyan fontos volt, mint maga a szertartás.

Külön szerencsének bizonyult, ha a játék mellé egy lelkesedő felnőttet is találtunk, aki támogatta ötleteink megvalósítását, például nem sajnálta tőlünk a kekszet.

A szerepjáték alap a világhoz való alkalmazkodáshoz

Nosztalgiázhatnék, hogy „akkoriban még” tudtunk játszani, de nem lenne igazam, mert a gyerekek most is játszanak, az erre való képesség és igény velünk születik. A szerepjátékok pedig korán beköszönnek a kicsiknél – elég csak a legegyszerűbb orvosos játékokra gondolni –, már a kétéves is gyógyítja a maciját, orrot fújat, injekciót ad, vagy orvosságot itat a játék medvével, babával.

Később, a nagycsoport környékén már egyértelműen felhasználja a gyerek a szerepjátékot a világhoz való alkalmazkodásra, és előszeretettel vonja be a játékba a társakat, sőt a felnőtteket is.

Ám ha szerepjáték és menyasszonyi fátyol – az Álljon meg a nászmenet! napi téma kapcsán –, akkor érdekes a kérdés, hogy az esküvő „eljátszása” ma is trendi szerepjáték a gyerekek körében, vagy sem. Esetleg éppen a csökkenő számú esküvők (házasságkötések) nyomán már nem érzik a gyerekek sem követésre alkalmas játékelemnek az esküvői szerepet? Vagyis a gyerekek szerepjátékai nyomon követik-e a társadalmi változásokat?

Nincs minta, nincs mit utánozni?

Egy Balaton-parti óvodában dolgozó (lassan harmincéves tapasztalattal rendelkező) óvónőt kérdeztem a gyerekek jelenlegi szerepjátékairól.

Friss tapasztalatai szerint a most óvodába érkező, óvodáskorú gyerekek jellemzően NEM játszanak szerepjátékokat, leszámítva a nagyon kicsik fejletlen szerepjátékait (oltás a macinak), a fejlett, többszereplős, eszközöket és tervezést igénylő szerepjátékok – amilyen az esküvői szerepjáték – pedig már több éve elvesztek.

A gyerekek, ha már szerepjáték, akkor rajz- és animációs filmek főszereplőit utánozzák – például pókemberes pólóba bújnak, és másznak vagy harci (nindzsa) játékokat játszanak. A lányok is.

Ez a változás régóta téma a nevelőtestületben, és úgy látják, egyrészt az óvodai tananyag mennyisége is korlátot állít a szerepjátékok kibontakozása előtt (korán abba kell hagyni, nincs mód és idő a játék részleteinek kidolgozására), másrészt (az esküvői játékoknál) a szükséges minták is hiányoznak. Nincs mit utánozni.

Családi háttér és szerepjáték

Ez már csak azért is elgondolkodtató változás, mert aligha van annál beszédesebb, a család megismerését szolgáló eszköz egy pedagógus kezében, mint figyelni szerepjátékba belefeledkezett óvodásait. A gyerekek kommunikációja, a párbeszédek, a mozdulatok, a feltálalt helyzetek egyedülálló lehetőségnek bizonyulhatnak a gyerekek családi helyzetének, hátterének felderítésére – figyelembe véve azt is, hogy a gyerek nemcsak a családi, hanem a médiából ellesett szituációkat is eljátszhatja.

Vagyis ha valami meghökkentőt, zavarba ejtőt vagy ijesztőt tapasztalunk, érdemes akár további szakemberek bevonásával utánajárni, mi az, amit valóban átélt (vagy folyamatában átélni kényszerül a kicsi), vagyis valódi élményről van-e szó, vagy titkon meglesett médiatapasztalat áll a szerepjáték hátterében.

A VOUS-lányokat is (és persze állandó szerzőnket, Danit) kérdeztem gyerekkori szerepjátékaikról, különös tekintettel a nászjátékokra.

A lányok huszonévesek (a legidősebb se több 23 évesnél), és a válaszok egyöntetűen azt jelzik, hogy a most huszonéves korosztály még előszeretettel játszotta (és imádta) az esküvői játékokat.

Európa Könyvkiadó
Megnézem

Nóri, junior szerkesztőnk rendszeresen volt menyasszony, néha az is elég volt az „átalakuláshoz”, ha a szoba ablakán lógó, hosszú függöny alá állt. A fejére borította a csipkefüggönyt, és eldúdolta a nászindulót: rögtön menyasszonnyá varázsolódott. Máskor anyukája segítette az átalakulást.

Nászajándékot is elfogadott, és a mai napig emlékszik egy „kínos” szitura, amikor egy olyan fiú ajándékozta meg csoda csipkés tortapapírral, akibe ő nem volt szerelmes, de azért elfogadta az ajándékot, férjhez azonban nem hozzá akart menni, hanem máshoz. Ahhoz, akibe ő volt szerelmes. Ez érthető, nem?

Nóri egyébként az a lány a szerkesztőségben, aki imádja a divatot, de az esküvő témáról is órákig el tud beszélgetni. Nem nagyon lövök mellé, ha azt érzem, Nórit innen fogjuk férjhez adni! (Hozunk majd kekszet, Nóri!)

Dani, az egyetlen fiú újságírónk az óvodai esküvőkre emlékszik. A babaház volt a templom, és a homokozóba térdelt le az ifjú pár. Rendszeres szereplője volt ő maga is a történéseknek, hiszen egyszerre akár három lányba is szerelmes volt. Valakit mindig feleségül vett. Úgy vélem, Danit a női lélek megismerése azóta érdekli.

Szandi (VOUS-gyakornokunk) minden farsangkor következetesen menyasszonynak öltözött. Neki ez volt a szerepálma.

Nina, újságírónk, junior hírszerkesztőnk is gyakran játszotta el a menyasszony szerepét, anyukája segítette a klasszikus függönyből szabott fátyollal. Egyszer meg tanúja volt egy „házasságkötésnek” egy egész osztállyal együtt, mert bár elsősök voltak, de továbbra is imádták az esküvős játékokat. Ninától egyébként ha esküvős anyagot kérünk, biztosan nem csalódunk.

Andi, újságírónk viszont sose volt menyasszony. Ő így nyilatkozott: „Hát, én csak herkuleseset játszottam karddal a szomszéd kisfiúval. Vagy 'autóversenyzősdit'. Meg a babázás az azért megvolt.”

Mit is mondhatnánk? Andi írásai léleknyitogatóak, érzelemgazdagok és elgondolkodtatóak, akár saját párkapcsolatról ír, akár valaki másra hívja fel a figyelmet. Ahogy legutóbb egy autista fiú mandalaművészetét mutatta be a VOUS oldalán.

Én írtam
Kassai Tini
Négyévesen fedeztem fel a szavak varázsát. Én, a legkisebb a testvéreim között, mondtam mindig mesét a nagyoknak, bár még a betűket sem ismertem. És láttam, ahogy gömbölyödik a történet, a nagyok elhallgatnak, nem bökdösik egymást, összebújnak. Akkor kezdődött a pályafutásom. Azóta is mesélek. Dolgoztam televíziós szerkesztőként, újságíróként nagy kereskedelmi csatornánál, írtam kisebb-nagyobb printlapoknál, és már öt éve dolgozom online szerkesztőként. Változatos feladataim közül továbbra is örök kedvenc, ha emberi történeteken, embermeséken keresztül mutathatom meg a világot úgy, ahogy én látom, én szeretem.
Korábban írtuk
Azta! Ezért viselnek a menyasszonyok fátylat
Azta! Ezért viselnek a menyasszonyok fátylat
Kiderítettük a valódi történetét
10 bizonyíték, hogy ti vagytok az idősebb tesók a családban
10 bizonyíték, hogy ti vagytok az idősebb tesók a családban
Ismerős?
A család egészségmotorja a nő
A család egészségmotorja a nő
Tűzzünk ki egészségcélokat!
Csak apád meg ne tudja! – Titkok, hazugságok és szövetség a családban
Csak apád meg ne tudja! – Titkok, hazugságok és szövetség a családban
Miért nem egészséges ez a családi rendszer?
Hol keresd a testvéredet? – Ne mindig a családban
Hol keresd a testvéredet? – Ne mindig a családban
Mi köt össze valójában embereket?
5 tipp, hogyan éld túl a családi nyaralásokat
5 tipp, hogyan éld túl a családi nyaralásokat
Nyaralásra fel!

A nap témája

„Ez nekem kínai!” – Avagy hogyan értsük meg az asztrológiát?
„Ez nekem kínai!” – Avagy hogyan értsük meg az asztrológiát?
Ez is egy külön nyelv, ideje beszélni!
„Kisautókból egy kisebb lakás ára gyűlt össze” – Autómániás kisfiúk anyukái vallanak
„Kisautókból egy kisebb lakás ára gyűlt össze” – Autómániás kisfiúk anyukái vallanak
Ismerős?
Bátor és provokatív: Aj Vej-vej, a pekingi Andy Warhol egyedi módon küzd az elnyomottakért
Bátor és provokatív: Aj Vej-vej, a pekingi Andy Warhol egyedi módon küzd az elnyomottakért
Ismerjétek meg a világhírű kínai képzőművészt!
Színes fogás percek alatt, fillérekből – Készítsetek kínai pirított tésztát otthon!
Színes fogás percek alatt, fillérekből – Készítsetek kínai pirított tésztát otthon!
Isteni választás ebédre
Követlek titeket

Van még pár percem

Gyümölcsök és turmixok: megvan, miket érdemes enni jógázás előtt
Gyümölcsök és turmixok: megvan, miket érdemes enni jógázás előtt
Nem mindegy!
Lefilmezték, hogy leszállt egy repülő az M1-M7-esen
Lefilmezték, hogy leszállt egy repülő az M1-M7-esen
A pilóta kényszerleszállást hajtott végre
Lecsapott az eső Budapestre
Lecsapott az eső Budapestre
Nálatok mi a helyzet?
Megkönnyeztük: így vette át a súlyos beteg diák az érettségijét
Megkönnyeztük: így vette át a súlyos beteg diák az érettségijét
Vigyázzatok, nagyon megható!
Amikor a szenvedély meglátszik a testen: ők Anglia legtetováltabb párja
Amikor a szenvedély meglátszik a testen: ők Anglia legtetováltabb párja
500 órát töltöttek a tetoválószékben együttesen
Bolygómozgásos órától esett le az állunk
Bolygómozgásos órától esett le az állunk
Földöntúli élmény
Így különböztessétek meg az allergiát és a megfázást!
Így különböztessétek meg az allergiát és a megfázást!
Nincs több rejtély
Harry herceg a nap legviccesebb trollja
Harry herceg a nap legviccesebb trollja
Bomba indul!