Budapest retrófényeibe szeretett bele egy külföldi fotós

Budapest retrófényeibe szeretett bele egy külföldi fotós

Villogó LED-táblák, krétarajzok a kirakaton, reklámplakátot hordó emberek a forgalmas budapesti csomópontokon. Néhány hirdetési lehetőség manapság a fővárosban. Azonban a kommunizmus idején még nyoma sem volt ennek a sokrétűségnek. Gondoltátok volna, hogy a 20. században a vasfüggönyön túl – így hazánkban is – a haladás és a modernitás a neonfényekkel volt egyenlő?

A második világháború után a keleti blokk valamennyi tagországában egységes propaganda érvényesült. A megviselt, ám egykoron még pompás épületek homlokzatát neoncsővel megvilágított feliratok díszítették, és díszítik még most is. Elég csak az ötödik kerületi Astoria Hotel tetejére vagy az Andrássy úton lévő bábszínház táblájára gondolni. A mai fiatalság talán már csak elsétál az egykoron Budapest arculatát meghatározó logók alatt. De van egy olyan generáció, akik a retró cégérekre pillantva régi emlékekre, élményekre gondolnak vissza.

Forrás:
www.isabelval.com/lights-budapest/

Ezekbe a neonreklámokba szeretett bele a katalán, de Magyarországon élő Isabel Val fotóművész. Kamerát ragadott és elkészítette a Lights of Budapest, azaz a Budapest fényei fotósorozatot. Így mutatva rá arra, hogy a rendszerváltás előtt ekképp akartak modernséget kölcsönözni fővárosunknak. Nézzétek meg a többi képet ITT, és teszteljétek, tudjátok-e mindegyikről, hogy hol van!