Egyéb kategória

A tudomány mondja, nem mi: a nőknek több alvásra van szüksége

Reggeli harc a takaróért, kő-papír-olló meccsek, hogy ki is készítse el a reggeli kávét, hosszas viták, ki pihenhessen tovább: a nő vagy a férfi?
vous - 2016.03.08.
A tudomány mondja, nem mi: a nőknek több alvásra van szüksége

Sajnos mi, nők többségében alulmaradunk ezekben a reggeli harcokban. A férfiak mindig akaratosabbak és konokabbak, ha lustálkodásról van szó. De vajon helyesen tesszük, hogy rájuk hagyjuk a döntés jogát?

Egyértelmű a válasz: NEM! És most nem csak a lustaság beszél belőlem, komoly tudományos tényekkel is alátámaszthatjuk az akaratunkat. Egy kutatás során 210 férfi és nő alvásigényét vizsgálták, amiből kiderült, hogy a nők gyakrabban küzdenek egészségügyi problémákkal az alváshiány miatt.

Forrás:
pixabay.com

A Loughborough Egyetem professzora, Jim Horne szerint az alvás az agy visszaállításának és újratöltődésének legfőbb folyamata. Minél többet gondolkodunk, használjuk az agyunkat, annál több pihenésre van szükségünk a feltöltődéshez. A nők általában több feladatot látnak el, így nagyobb igényük van az alvásra is.

A nők számára az alváshiány összefügg a pszichés problémákkal, a stresszel, a depresszióval és a haraggal. Azonos mértékű alvásnál a férfiakra ez kevésbé jellemző.

De miért van szükségünk több alvásra, mint a férfiaknak?

Ez azért van, mert a nők agya másként működik, mint a férfiaké, mi alvás közben is nagyobb mértékben használjuk. Így átlagban 20 perccel kell többet rászánnunk az alvásra, mint a párunknak.

Most már hivatalosan is többet aludhatunk!

Ajánlott cikkek