Egyéb kategória

„Ha valamit teljes szívvel csinálunk, az önálló életre kel” – interjú Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral

A VOUS divatillusztrátora, Cséfalvay Fanny hétről hétre kápráztat el minket és az olvasókat gyönyörű rajzaival, amikből csak úgy sugárzik a nőiesség. A fiatal illusztrátorral és egyben divattervezővel beszélgettem most nyíló kiállítása kapcsán öltetekről, divatról és arról, hogy mi is pontosan az a bizonyos dramaQueen érzés.
vous - 2016.03.08.
„Ha valamit teljes szívvel csinálunk, az önálló életre kel” – interjú Cséfalvay Fanny divatillusztrátorral

Cséfalvay Fanny, divatillusztrátor

Divatillusztrátorként nagyon fontosnak tartom, hogy a rajzaim által érzéseket, hangulatokat közvetítsek. A VOUS hétről hétre örömteli kihívások elé állít, és lehetőséget ad, hogy újabb és újabb témákat dolgozzak fel a legkülönfélébb rajzi eszközökkel. A legtöbb ihletet a környezetemből, a divatból és a képzőművészetből merítem. Rajzaimban a női szépséget, a nők sokféleségét jelenítem meg. Divattervezőként végeztem a MOME-n, a mindennapokban tervezőként és illusztrátorként dolgozom.

Mit jelent pontosan divatillusztrátornak lenni? Miben különbözik ez egy divattervezőtől, ami szintén a végzettséged?

Divattervezőként végeztem a MOME-n. A rajzolás mindig is nagy szerepet töltött be az életemben. A dramaQueen hobbiként indult, és igazi szenvedély lett belőle. Mára ugyanannyi illusztrátori munkám és megbízásom van, mint tervezői.

Jó érzés azt tapasztalni, hogy ha valamit teljes szívvel csinálunk, az kinövi magát, és önálló életre kel.

Mióta rajzolsz?

Intenzíven a gimnázium harmadik évétől, amikor elkezdtem felkészülni az egyetemi felvételire. Azóta nem volt megállás. Csak így lehet fejlődni. Azt hiszem, sosem tudnám azt kijelenteni, hogy tökéletesen tudok rajzolni. Mindig van valami, amiben kihívást látok, és ez így van jól.

Ennyi idő után honnan merítesz ihletet, mi inspirál?

A VOUS-nál a heti témákból, amik mindig nagyon változatosak, izgalmasak. Egyébként bármiből, de leginkább a divatból, a körülöttem lévő emberekből, a művészetből. És az utazásokból.

Ha már VOUS, az eddig itt megjelent rajzok közül melyik volt a kedvenced és miért?

Nagyon szeretem a horoszkópos sorozatot, izgalmas, hogy hónapról hónapra új rajzok születnek, amik aztán egy teljes kollekciót alkotnak majd.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Milyen technikát használsz leginkább?

Szeretem, hogy ahány technika, annyiféle kifejezésmód. Szívesen élek ezekkel az eszközökkel. Mindegyikkel mást tudok kifejezni. Szeretem a különböző technikák meglepő ötvözését, a ceruza- és tollrajzokat, de a festői ábrázolást, valamint a kollázsokat is.

Mennyire vegyíted a digitális eszközöket a hagyományos, kézi megoldásokkal?

Ritkán használok digitális megoldásokat.

Az illusztrációimat eléggé hagyományos módon, egy bőröndnyi rajzeszközzel készítem el.

Hogy készül el egy divatillusztráció? Hogyan kell elképzelni a folyamatot?

Gyakran dolgozom határidőre, de olyankor is megpróbálok nyugodt körülményeket teremteni. Vannak eszközök, amik ha nem állnak a rendelkezésemre, kevésbé érzem komfortosan magam. Ezenkívül fontos, hogy szóljon valami jó zene. Valahogy az mindig segíti az érzelmek és ötletek áramlását, és kicsit vezeti is a kezem.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Mi a legnehezebb rész egy illusztráció elkészítésében?

Számomra mindig az a legnehezebb pont, amikor el kell dönteni, hogy hol hagyok abba egy illusztrációt, amikor az még friss és lendületes tud lenni. Ha a megfelelő pontot átlépem, könnyen mesterkélt, túlrajzolt hatást kelthet.

Mennyire tükröződnek az érzelmeid a rajzaidon? Mennyire rajzolod bele saját magadat?

A rajzaim egytől egyig az érzéseimből és hangulataimból táplálkoznak. Mindegyik nagyon közel áll hozzám.

Honnan jött a dramaQueen elnevezés?

A drama queen kifejezést hisztis, szeszélyes nőkre használják, akik azt gondolják, mindent megtehetnek.

A dramaQueen felületen én is bármit megtehetek, szabadon kísérletezhetek a témákban és a technikákkal. Tetszik a hangzása, és hogy önállóságot, királynőiséget, eleganciát sugall.

Forrás:
Cséfalvay Fanny

Szerdán lesz életed első kiállításának a megnyitója. Mesélsz róla egy kicsit?

A Kino Caféban egy bemutatkozó kiállítást láthatnak az érdeklődők, válogatást a számomra legkedvesebb rajzokból. Ez csak töredéke a munkáimnak, de az volt a célom, hogy megmutassam, milyen sokféle stílusban alkotok. Nagyon örülök a helyszínnek, mert már régóta nagy kedvencem, egy olyan hely, ahova bármelyik napszakban szívesen betérek, ha időm engedi. Nagyon szeretem a hangulatát, és remélem, hogy a vendégek is szeretni fogják azt, amit én hozzáteszek a munkáimmal. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért.

Az esemény pontos leírását ide kattintva elolvashatjátok!

Egy tervező, egy póló: Cséfalvay Fanny

„A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót ‘Pont ti’ jeligére, miközben beszélgetek velük” – írja korábbi, Fannyval készített interjújában Lilla, amit ITT olvashattok.

Ajánlott cikkek