Egyéb kategória

„Szaunázás közben is a fűszerekről vitatkoznak” – Olaszország egy magyar lány szemével

Egy csizma alakú félszigeten elterülő ország, amiről mindenkinek a tenger, a sok napsütés, az életvidámság, a pizza és a szenvedély jut eszébe. Egy Milánóban élő magyar lánnyal, Zepkó Zsófival beszélgettem az olasz mindennapokról, kinti tapasztalatairól, gasztronómiáról és egyetemi életről.

vous - 2016.03.10.
„Szaunázás közben is a fűszerekről vitatkoznak” – Olaszország egy magyar lány szemével

Hogy kerültél Olaszországba?

Nemzetközi marketingmenedzsment mesterképzésen tanultam a Corvinus Egyetemen, amikor lehetőséget kaptam, hogy egy mesterképzési program, a CEMS keretein belül Milánóba utazzak. Ez egy üzleti képzési program, amit Európa legjobb egyetemei szerveznek. Direkt a tanulmányaim végére időzítettem a kiutazást, mert feltett szándékom volt, hogy kint maradjak, és divatmenedzsmenttel foglalkozzak.

Miért éppen Milánó?

Miután lediplomáztam, fashion buyerként kezdtem el dolgozni. A fashion buyer felel azért, hogy mi kerül egy-egy szezonban a több márkát is árusító boltok polcaira, illetve trendelőrejelzést is készít. A fashion buying irodák egyébként nem véletlenül találhatóak a divatfővárosokban. Így közel vannak a tűzhöz: itt zajlanak a divathetek, rengeteg a showroom, könnyű naprakésznek lenni.

Ha a divat területén akarsz érvényesülni, érdemes valamelyik divatfővárosban próbálkoznod. Ezek New York, London, Párizs és Milánó. Az én választásomban közrejátszott, hogy olaszul elég jól beszéltem, illetve a milánói tervezők stílusa közel áll a szívemhez.

Voltak kezdeti nehézségek, amikor kiköltöztél?

Nem emlékszem, hogy lett volna bármi, amit nehézségként fogtam fel. Inkább úgy fogalmaznék, hogy meg kellett szokni bizonyos dolgokat. Nincsenek nagy kulturális különbségek Magyarország és Olaszország közt, végül is nem a világ másik felén vagyunk. Inkább mentalitásbeli különbségek vannak. Az olaszok nagyon nyitott, életvidám emberek. Szeretnek beszélni. Nagyon-nagyon szeretnek beszélni.

Feltűnően többet mosolyognak, mint mi. Vidámak, barátságosak. Az idegenek is simán szóba elegyednek egymással a boltban, utcán – de azért azt hozzá kell tenni, hogy elég felületesen ismerkednek.

Akadtak nyelvi problémáid?

Az olaszok imádnak beszélni – de csak olaszul. Nem szívesen szólalnak meg idegen nyelven, így aki angolul próbálkozik, falakba ütközhet. Szerencsére én folyékonyan beszélek olaszul, de a páromnak akadtak kommunikációs nehézségei. Viszont néhány hét alatt fel lehet szedni annyi nyelvtudást, hogy megértesd magad és őket is jól megértsd.

Ha valaki nem beszéli a nyelvet, könnyen egy Activity kellős közepén érezheti magát: az olaszok erőteljesen artikulálnak, és hevesen gesztikulálnak – idővel akkor is kitalálod, mit magyaráznak, ha egy szót sem értesz belőle.

Hogy néz ki Olaszországban egy átlagos nap?

Az olaszokra jellemző, hogy szeretnek eljárni otthonról, eszerint alakítják a napjukat is. Reggel szinte kizárólag kávézóban kezdik a napot, nagyon fejlett a kávékultúrájuk. Minden napszaknak megvan a tipikus kávétípusa. Délelőtt kapucsínót, lattét isznak, délután inkább eszpresszót, ristrettót.

Délben megáll az élet?

Itt, északon nincs szieszta, de mégis sok bolt, hivatal, bank bezár délutánra. Hiába látod, hogy ott kávézik a szakács az étteremnél, nem fog kiszolgálni hétnél korábban. Jellemző, hogy munka után – de még vacsora előtt – egyfajta ráhangolódásként az estére, találkoznak a barátaikkal, megtöltik a várost élettel. A nap zárásaként gyakran étteremben vacsoráznak, ez a nap legfontosabb része, de el van tolódva az életritmusuk a miénkhez képest: este 9-10 előtt nem ülnek asztalhoz.

Ami a szórakozást illeti, az éjszakai élet Magyarországon sokkal jobb szerintem. A pesti bulinegyed nyomába sem ér az, ami itt van. A bárokkal nincs gond, de a többit inkább hagyjuk…

A gasztronómia kulcsfontosságú része a kultúrájuknak.

Imádnak enni, élvezni az ízeket, szeretik a jó borokat. Míg nálunk furcsán néznek arra, aki ebédidőben megiszik egy pohár bort, náluk ez teljesen természetes. A régióknak megvannak a jellegzetes receptjeik, és persze mindenki be akarja bizonyítani, hogy ott készül a legjobb étel, ahonnan ő jön.

Nemcsak enni szeretnek, hanem beszélni is róla. Elég vicces, hogy a férfiak még szaunázás közben is képesek azon vitatkozni, ki hogyan fűszerezi a paradicsomszószt.

Forrás:
Depositphotos

Érdekelne, hogy milyen különbségeket tapasztaltatok az oktatással kapcsolatban.

Sok mindenben hasonlít a magyar és az olasz egyetem. A diákok viszont szorgalmasabbak, jobban hajtanak, mint Magyarországon. Nagyon fontos nekik a jó eredmény, amit nem könnyű elérni, mivel igen szigorúan osztályoznak. A tanárok nem egytől ötig osztályoznak, hanem egy 30-as skálán pontoznak, így mindenki százalékokban gondolkodik. Pozitívumként emelném ki, hogy kisebb létszámú csoportok vannak, mondhatni több közöd van a tanárhoz, közvetlenebb a kapcsolat.

Számít kint, hogy honnan jöttetek?

Olaszországban szeretik a magyarokat. Nem éreztük soha, hogy megkülönböztetnének bennünket. Persze mi leginkább fiatalok között mozgunk, nemzetközi társaságokban. Viszont amikor megtudják, honnan jöttünk, azonnal rávágják, hogy Budapest, és már sorolják is a nevezetességeket, a szép fürdőinket. Abszolút pozitív képük van rólunk.

Ajánlott cikkek