Egyéb kategória

„Mi van, fiú akarsz lenni?” – A pályán lányok közt is farkastörvények uralkodnak

Képzeljetek el egy sportot, amelyet játszhatnak lányok is, rengeteg izomcsoportot megmozgat, számtalan képességet fejleszt, csapatban nyomják, és duzzad az adrenalintól! Ez a sport egyszerre lenne alakformáló, szórakoztató és feszültséglevezető. Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig létezik. Úgy hívják, amerikai foci, és igazi farkasok mutatják be nektek.

vous - 2016.03.11.
„Mi van, fiú akarsz lenni?” – A pályán lányok közt is farkastörvények uralkodnak

Most biztosan értetlenül néztek magatok elé ezekkel a fejetekben:

  • Amerikai foci lányoknak?
  • Hogy jön az amerikai foci a mai nap témájához, a zsebhez?
  • Igazi farkasok?

A másodikra válaszolok először, az a legkönnyebb. Az amerikai fociban zsebnek hívják, mikor a támadó csapat emberei körbeveszik irányítójukat (az irányító az, aki dobja a labdát), így óvják meg attól, hogy az ellenfél játékosai földre vigyék. Napokig ülhettünk volna itt, ezt akkor sem találtátok volna ki szerintem.

Az első és a harmadik kérdésre ugyanaz a válasz: Magyarország egyetlen igazi női amerikaifoci-csapata, az osztrák ligában játszó Budapest Wolves Ladies. Récsey Dávid edző, illetve két játékos, Bánhegyi Anna és Visegrádi Zsófia segítségével megpróbálom közelebb hozni hozzátok a Farkasokat, és a sportot, amiről valószínűleg téves kép él a fejetekben.

felkiáltójel VOUS

Récsey Dávid

Récsey Dávid már több mint 10 éve jelen van a magyar amerikai fociban. Egészen tavalyig aktív játékosa volt a Budapest Wolves férficsapatának. Az edzősködést az utánpótlásnál kezdte, majd 2006-ban összejött annyi lány, hogy ott is szükség volt egy trénerre, így megkapta őket is.

Mi a fő különbség a fiúk és a lányok között?

A lányokat edzeni teljesen más típusú kihívást jelent, mint fiúkkal foglalkozni. Valahol hálásabb, valahol pedig hálátlanabb. Nagyon szeretem azt a mentalitást, ahogyan ők hozzáállnak a sporthoz.

Sokszor lelkesebbek, és sokkal keményebben képesek dolgozni, mint egy férficsapat.

Forrás:
Bratincsák Péter

Nehéz volt összeszokni a lányokkal? Voltak nehézségek?

Amikor fiúcsapatot edzel, nem gondolkozol lelki tényezőkben.

A lányoknál számba kell venned, ki milyen lelkiállapotban van, mi történt a barátjával, szerelmével.

A legjobb példa erre, amikor lehívok a férficsapatból segíteni adott posztra egy játékost, ő pedig 10 perc után odajön hozzám, hogy valamelyik lány elkezdett sírni, pedig ő csak javítani próbálta a technikáját.

Ezt a hibát nem követi el, aki folyamatosan velük dolgozik. Jobban oda kell figyelni a játékos személyiségére, mint a fiúknál. Ezt évek alatt meg lehetett tanulni, de nem mondom, hogy könnyű volt. Nehéz lenne visszaállni fiúcsapatot edzeni.

Ezek szerint van pozitív oldala is a dolognak…

Persze. A kezdeti negatívumok mind átfordulnak. Mivel minden játékost külön meg kell ismerned, sokkal jobb lesz a viszonyod a csapat tagjaival, mint a fiúk esetében. Másik nagy különbség a kitartás. A lányok sokkal több energiát hajlandóak rászánni a munkára.

Azt látom, hogy a férficsapatok sokkal hamarabb adnak fel bizonyos dolgokat, a lányokra nagyobb terhelést lehet rakni.

Forrás:
Bratincsák Péter

Milyen képességekkel kell rendelkeznie valakinek, hogy bírja ezt a terhelést?

Itthon az amerikai focira általában az a szlogen, hogy bármilyennel. Annyira különbözőek a pozíciók, hogy a pici, de gyors, illetve a lassú, de erős játékosra is szükség van. Nyilván kell egy elkötelezettség.

Mi amatőrök vagyunk, az osztrákok, akik ellen játszunk, nem mind. Ők elég komolyan készülnek, tartanunk kell a lépést, különben veszélyessé válik a sport. Ha úgy állsz fel a pályára, hogy nem vagy felkészülve, az annyira nem jó az amerikai fociban.

felkiáltójel VOUS

Visegrádi Zsófi

A felkészülésről Visegrádi Zsófi, a csapat irányítója mesélt. Itt derül ki az, hogy az amerikai foci legalább annyira az ész, mint az erő játéka. Zsófi az, akitől minden játék elindul a mérkőzéseken.

Fejben vagy fizikálisan nagyobb megterhelés irányítónak lenni?

Abszolút fejben. Főleg azért, mert nagyon indulatos vagyok, teljesen bele tudom lovalni magam, ha valami nem sikerül. Erre a pályán nincs idő.

Ha valamit elrontok, rögtön törölnöm kell a fejemből, és tovább kell lépnem.

Az előre begyakorolt játékok közül hány van a fejedben?

Általában 10-12 fix játék van egy meccsre, plusz ezek variációi, hogy jobb vagy bal oldalra játsszuk, tehát mindegyik kétszer. Ezeket tudni kell akkor is, ha felébresztenek álmomból. Kapásból mondanom kell, hogy mit csinálnak a falban, mit csinálnak az elkapók, hova fordulok én. Ezek meccsenként változnak.

Leülsz, és megtanulod őket otthon?

A meccs előtt néhány héttel megkapom, melyik játékokat fogjuk játszani. Ezután kinyomtatom őket, és beteszem egy wrist coach nevű, karpántszerű eszközbe, ebből tudok puskázni meccsen és edzésen is.

Az irányítókat szeretik „vadászni” az ellenfél védői, nem félsz a sérüléstől?

Az irányító a legkevésbé veszélyes poszt sérülés szempontjából, a futók sorsa rosszabb.

Velem az szokott előfordulni, hogy hátulról rám ugranak, aztán még 2-3 nagyobbacska falember rám esik, és én vagyok a rakás alján.

Mindig azt mondják nekünk, hogy nem szabad félni a sérüléstől, mert ha valaki úgy megy fel a pályára, hogy fél, akkor nem úgy csinálja a dolgokat, ahogyan tanulta. Emiatt nagyobb eséllyel fog megsérülni.

Forrás:
Bratincsák Péter

Sérülés, ütközés, agresszió, sztereotípiák. Ha eddig nem tűnt el a fejetekből a vicsorgó, idegbeteg, sisakos amerikai focis lány, Anna végleg elüldözi.

felkiáltójel VOUS

Bánhegyi Anna

Bánhegyi Anna az egyetlen nemzetközi kommentátora volt a 2013-as világbajnokságnak és a 2015-ös Eb-nek.

A Wolves női csapatában futó és irányító poszton játszik.

Mit szólnak, ha kimondod, hogy amerikai focizol?

Van, aki azt mondja: „Hú, ez tök jó!”, és van, aki azt: „Mi van, fiú akarsz lenni?”. Az utóbbit annyira nem szeretem. És ez csak a két véglet, nagyon vegyes a fogadtatása.

Tele vagyunk sztereotípiákkal?

Az emberek azt hiszik, ha valaki ezt a sportot űzi, akkor biztosan nagydarab, és ennek mindenféle velejárója, de ez nem igaz.

Sminkkel, körömlakkal hogy álltok?

Kicsit talán őrültek vagyunk, hogy az amerikai focit választottuk, de attól nem lesz kevésbé nő valaki, hogy férfias sportot űz.

Van köztünk olyan, aki mindig sportosan öltözködik, de van olyan is, aki csak akkor nincs körömcipőben, ha a pályán van.

Sokan festik a körmüket, sokan sminkelnek, mert mégiscsak fotóznak bennünket meccs közben.

Mi foghat meg egy fiatal lányt ebben a sportban?

Az, hogy ez csapatjáték. Aki olyan sportot keres, ahol a csapat érzése megvan, itt biztosan megtalálja. Ha valaki nem csinál rendesen valamit, azt meg fogja érezni a csapat.

Mindenki függ a másiktól. Egy sztár nem tud meccset nyerni. Itt nincs olyan, hogy fogja magát Ronaldo vagy Messi, végigcselezi magát a pályán, és bevágja a gólt.

Ez a legjobb csapatsport, ami a keménységet és a stratégiát is magában foglalja.

Ha kedvet kaptatok ehhez az összetett, érdekes sporthoz, ezen a linken mindent megtaláltok a Budapest Wolvesról!

(A cikkben szereplő fotókat Bratincsák Péter készítette.)

Ajánlott cikkek