Egyéb kategória

Nagy a baj! – Letölthető telefonszámlista, ha lerobban az autótok a magyar utakon

A legtöbb ember onnantól, hogy leteszi a KRESZ-vizsgát és megszerzi a jogsit, úgy érzi, már mindent tud. Pedig nem! Legtöbbször a való életben, vezetés közben tanuljuk meg, mi a teendő egyes helyzetekben. Ilyen például, amikor szó nélkül cserbenhagy minket négykerekű barátunk. S hogy mi segít ilyenkor? Például egy letölthető telefonszámlista!

vous - 2016.03.12.
Nagy a baj! – Letölthető telefonszámlista, ha lerobban az autótok a magyar utakon

Megesik, hogy a ló is elesik, vagy ma már inkább az, ha az autónk felmondja a szolgálatot. De nem szabad elveszíteni a fejünket, van néhány szabály, amit ha betartunk, nem történhet baj. Ráadásul egy letölthető telefonszámlistának köszönhetően azonnal hívhattok segítséget!

Csak semmi pánik!

Ha menet közben az autótokon olyan hibát észleltek, amely balesethez vezethet, azonnal húzódjatok félre és állítsátok le a járművet. Különösen fontos, hogy megálljatok, ha elromlott:

  • a kormányszerkezet
  • az üzemifék-berendezés
  • a féklámpák

Ha ezeket a hibákat észlelitek, nem szabad tovább vezetnetek!

Előfordul, hogy az autótok minden korábbi jelzés nélkül leáll, ilyen esetben a legfontosabb, hogy ne pánikoljatok, ne kapkodjatok! Az elromlott autót – lehetőség szerint – az úttesten kívül állítsátok le, vagy mindenképpen olyan helyen, ahol a várakozás nem tilos.

Fontos, hogy olyan helyen hagyjuk az autónkat, ahol a jármű a lehető legkisebb veszélyt jelenti a többi autós számára!

De mit tegyünk sötétben?

Ha sötétben vagy korlátozott látási viszonyok között, például ködben robbantok le, a két legfontosabb dolog: ne pánikoljatok és mindenképp világítsátok ki a járművet!

Ha lakott területen kívül mondja fel a szolgálatot a csajos járgányotok, használjátok az elakadást jelző háromszöget, amit érdemes 100-150 méterre a jármű mögé helyezni. Emellett hasznos lehet az úttesten álló jármű megjelölésére figyelmeztető villogó narancssárga fényjelzés vagy a mindkét oldali első és hátsó irányjelző egyidejű működtetése.

Tartozékok, amik vészhelyzet esetén jó, ha vannak az autótokban:

Egy táblázat, ami mindig legyen nálatok

Töltsétek le és nyomtassátok ki!

Memorizáljátok a telefonszámokat!

„Ha tűz van, segítségért integettek, a kezetekkel ötöt mutattok, a tűzoltók tehát 105. Ha egy baleset folytán megvágjátok az ujjatokat, akkor már csak négyest tudtok mutatni és a mentőket kell értesíteni, az ő számuk a 104. A rendőröket a pisztolyukról ismeri fel mindenki. Ha a mutató- és hüvelykujjatokkal hetest formáltok, máris megkapjátok a rendőrök számát: 107” – írta Nóri egy cikkében, ahol más memóriafejlesztő ötleteket is olvashattok!

Ajánlott cikkek